Descoperă · luni, 19 oct.

Respiro Help

Cum s-a schimbat percepția asupra timpului din cauza pandemiei de Coronavirus

 

Aproape toți oamenii sunt de acord cu faptul că timpul trece foarte ciudat de la debutul pandemiei cu Covid-19. Unele zile au o eternitate, deși lunile zboară pe nesimțite, parțial pentru că există atât de multe similarități între zilele pe care le petrecem acasă, în izolare. Un studiu realizat în Marea Britanie a arătat că mai mult de 80% din participanți au simțit că percepția lor asupra timpului s-a schimbat în ultimele luni de restricții, comparat cu perioada de pre-carantină. Dacă și pentru tine zilele par la fel iar timpul este o noțiune la care nu te mai gândești, te-ai putea întreba de ce simți acest lucru, cum își poate pune amprenta asupra creierului tău și cum te poți adapta.

 

Percepem timpul diferit în perioada pandemiei?

Dacă trecerea timpului în perioada marcată de coronavirus este ciudată pentru tine, află că nu ești singur/ă. De fapt, un studiu online din Maria Britanie, publicat în jurnalul PLOS ONE, a arătat că mai mult de 80% din cei 604 participanți au experimentat schimbări în percepția timpului în perioada pandemiei.

Mai mult, modul în care participanții au experimentat această deformare a timpului este cheia acestei descoperiri. Potrivit autorilor, un nivel ridicat de stres, vârsta înaintată, reducerea sarcinilor și scăderea satisfacției din pricina nesocializării, sunt legate de senzația de trecere greoaie a timpului.

De ce trece timpul atât de ciudat?

 Pentru a înțelege acest fenomen, este nevoie să îți amintești cum s-au schimbat lucrurile. Noul coronavirus a apărut la sfârșitul anului trecut, dar nu a devenit o problemă proeminentă în Statele Unite, de exemplu, până la jumătatea lunii februarie, începutul lunii martie,” spune Dr. Sanam Hafeez, neuropsiholog în New York și profesor la Universitatea Columbia. Am înțeles prea puțin ceea ce urma să vină și severitatea problemei din fața noastră,” a adăugat el.

În plus, inițial, mulți au considerat reglementările, izolarea și carantina ca pe o precauție de scurtă durată. Dar acum, multe luni mai târziu, Hafeez spune că am experimentat cu toții multă dezamăgire din cauza instabilității economice, anxietate cu privire la sănătate și izolarea a devenit noua noastră realitate. Această schimbare bruscă, combinată cu efortul prelungit de izolare și de prevenție, au determinat o perioadă încărcată de anxietate.”

Mai mult, stirile alarmante, izolarea socială, stresul constant și grijile cu privire la locul de muncă sau pierderea momentelor importante, precum ziua de naștere, absolvirea sau nunta, au făcut din aceste luni o provocare extrem de neplăcută și monotonă. Totodată, amintirile au avut un rol în modul în care am perceput trecerea timpului în această perioadă. Cu cât avem mai multe experiențe noi, cu atât timpul pare mai lung. De exemplu, timpul pare să treacă mai greu în vacante, mai ales în teritorii necunoscute.

În ultimele luni acest tip de experiențe au fost diminuate, ca de exemplu ieșirile la restaurant sau excursiile. Chiar și experiențele mărunte, precum alimentarea cu carburant, s-au întâmplat mult mai rar, iar acest lucru a determinat trecerea lentă a timpului. Astfel, cu cât mai multe emoții generează o situație, cu atât mai mult ne-o reamintim. Și cum majoritatea dintre noi nu părăsim casele, experimentam o gamă mai restrânsă de emoții, care înseamnă mai puține amintiri și, drept urmare, alterarea percepției timpului.

În plus, tranziția de la zilele săptămânii la locul de muncă și weekend-uri nu mai este la fel. Pe măsură ce se schimbă formatul săptămânii de muncă, devine mult mai dificil să realizezi trecerea timpului.

Cum poate fi afectat creierul?

Una din marile probleme ale creierului este pierderea rutinei. Mulți oameni, în perioada pandemiei, au experimentat insomnie, anxietate și chiar simptome de depresie, din cauza lipsei de socializare, timpului petrecut în afara casei și senzației că toate obiectivele personale au fost puse pe pauză. Creierul are multiple modalități de a reacționa. Mulți oameni se pot adapta, dar pentru alții poate fi o perioadă de încercare.

Când zilele arată la fel și nu mai ieși din casă pentru a merge la locul de muncă, școală, sau poate chiar cumpărături sau sală de fitness, poți începe să te simți blocat în propriile tale circumstanțe. În acest sens, este bine să încercăm să găsim modalități semnificative și satisfăcătoare de a lucra la obiective și deprindere de noi abilități în această perioadă de încercare.

Creierul nostru încearcă să proceseze pandemia, lucru care determină conceptul de timp să fie confuz. În plus confuzia rezultă și din incertitudinea cu privire la viitor și la finalitatea pandemiei. Anxietatea vine din teama de necunoscut și din imposibilitatea de a accepta pierderile economice, grijile cu privire la viitorul academic al copiilor și sănătate.

Pe măsură ce ne străduim să găsim o nouă normalitate, procesul de adaptare al creierului are loc într-o perioadă foarte incertă. Din moment ce nu ne putem baza pe patternuri deja învățate pentru a ne ocupa timpul, fiecare zi necesită efort și planificare, lucru care contribuie la percepția despre timp.

 

Sfaturi pentru resetarea timpului

Angajează-te într-o rutină

Deși pare că viața este complet diferită de cum era înainte de pandemie, mulțumită tehnologiei nu suntem atât de deconectați precum ne simțim. Trezește-te în fiecare dimineață și asigură-te că respiri aer curat, că îți luminezi și aerisești încăperea, că mănânci sănătos, faci mișcare și îți planifici ziua cu un scop. Dacă lucrezi de acasă, asigură-ți un spațiu destinat pentru acest lucru, în care să te poți concentra pe sarcinile pe care urmează să le îndeplinești.

Ieși afară cât poți de des

Majoritatea orașelor permit acum deplasarea în aer liber pentru plimbări și relaxare. Profită de această oportunitate pentru a face mișcare și pentru a te detensiona; aerul proaspăt este un element extrem de important pentru sănătatea fizică și mintală.

Rămâi conectat/ă

Distanțarea socială nu trebuie să însemne singurătate. A face un scop din conectarea zilnică cu familia și prietenii poate genera sentimentul de suport și poate ajuta la ocuparea timpului.

Stabilește un program de somn

Ne confruntăm cu toții cu o perturbare a programului de somn, însă somnul prelungit, oricât de tentant ar fi, nu este o soluție. O alegere mai productivă este să te trezești ca în mod obișnuit, iar timpul extra să îl utilizezi într-un mod productiv. Astfel, cele 20 de minute pe care le-ai fi petrecut în drum spre locul de muncă, le poți aloca unei noi pasiuni.

Include evenimente semnificative în fiecare zi

Fie că aceste evenimente sunt experiențe noi sau tradiții vechi, a avea comportamente intenționate și cu scop, ajută la a normaliza sensul existenței și al timpului.

Practică meditația mindfulness

O soluție pentru a combate situațiile temporale ciudate este să începi să practici meditația mindfulness. Încearcă să introduci 15 minute de activitate mindfulness în fiecare zi - iar acest lucru te va ajuta să fii mult mai conștient/ă de emoții și prejudecăți și va induce o stare de calm. Totodată, încearcă introducerea unor repere noi pentru zilele ce urmează, precum cafeaua de marți dimineață sau ora de socializare de pe Zoom cu prietenii de vineri seara, pentru a da sens perioadei următoare.

 

Ce poți face tu?

Dacă zilele trec lent, dar săptămânile zboară, consideră-te o parte a unui fenomen unic. Deși nu avem control asupra finalității pandemiei, putem găsi modalități de a ne echilibra, adapta și schimba felul în care experimentăm și percepem trecerea timpului. Acestea fiind spuse, este perfect normal să simțim trecerea timpului diferit și poate chiar ciudat, într-o perioadă în care jonglăm între perioade de carantină și normalitate.

 

Sursa: https://www.verywellmind.com/why-time-is-passing-so-strangely-during-covid-5075438

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!