Eliberează-te · luni, 1 feb.

Respiro Help

Cum să facem față schimbării de carieră în vreme de pandemie

 

Situația mondială creată de pandemie a zguduit multe familii lăsând fie câte un membru al familiei fără loc de muncă sau chiar pe ambii parteneri, acest lucru având implicații majore asupra psihicului lor.

Starea de nesiguranță a zilei de mâine, sau mai bine zis a unei nesiguranțe financiare de cele mai multe ori poate lăsa răni adânci atât asupra psihicului adulților cât și al copiilor; iar toate acestea adăugate la stresul ideei că oricând pot deveni și ei ținte ale virusului atât de larg răspândit este o adevărată bombă cu ceas.

Omenirea s-a lovit de multe ori pe parcusul secolelor de diferite situații critice (războaie, crize economice, pandemii) iar fiecare generație a făcut față acestor evenimente după putința lor și după sistemul de credințe și infomații de la vremea respectivă.

În ziua de azi se presupune că ar trebui să ne fie mult mai ușor să navigăm prin oceanul de oportunități pe care lumea modernă ni-l oferă datorită facilităților și modalităților de desfășurare a activităților zilnice și totuși și omul modern se lovește de situații critice cum este cea a pandemiei din zilele noastre.

Și ce e de făcut totuși dacă rămânem fără job în vreme de pandemie sau suntem nevoiți să ne schimbăm brusc cariera? Cum evităm catastrofarea acestei situații și cum învățăm să fim mai flexibili? Cum ajungem la întelepciunea simplității întelegerii vieții?

Există un instrument care ne poat ajuta să înțelegem situația actuală, a fost dezvoltat de oamenii de ștință și se numește „Career Sailboat” și care este des întâlnit în cabinetele consilierilor școlari și totuși cu un mare efect asupra înțelegerii evoluției carierei noastre de-a lungul vieții.

Modelul Career Sailboat a fost creat pentru a îmbunătăți procesul de luare a deciziilor în carieră care apare în patru dimensiuni interactive - individual, social, politico-legal-economic și factorul șansă.

Factorii individuali care determină direcția carierei includ interesul, aptitudinile, abilitățile, valorile, obiectivul, așteptările, caracteristicile personale, condițiile fizice/de sănătate, percepția individului despre sine și despre profesii, experiențele trecute și actuale, experiența în muncă, maturitate vocațională, hobby-uri, percepții despre locul de muncă ideal, autoeficacitate, experiență de învățare și realizări academice.

Al doilea grup de factori care influențează alegerea carierei și dezvoltarea carierei sunt clasificați ca factori sociali și includ: caracteristicile familiei, angajamentele familiale, realitățile culturale și percepția culturii despre carieră și gen, structura socială, tradițiile, mass-media, valorile comune etc.

Factorii legați de sistem (de exemplu, politici, economici, legali) sunt realități obiective, inclusiv locația, piețele muncii, economia, factorii guvernamentali, legile, educația și evaluarea (examinare) sistemelor. Acestea pot fi în general considerate ca realități caracteristice care există în culturi, societăți și comunități locale specifice. De obicei, un individ are capacitate limitată de a influența acest grup de variabile, altele decât să facă schimbări imense de viață, cum ar fi migrarea într-o altă țară.

Factorul „șansă”, în mare măsură aflat dincolo de controlul individului, se referă la factorii străini care pot influența alegerea carierei și progresul către un obiectiv de vocație. Carierele celor mai mulți oameni nu progresează strict pe baza unei munci grele și a unei bune planificări. Un element de noroc sau accident apare de obicei undeva în cursul poveștii de viață a unei persoane.

În modelul „Career Sailboat” procesul de luare a deciziilor în carieră este descris ca o călătorie cu o barcă unde omul încearcă: să își fixeze un țel ( de a ajunge la un port special care se referă la scopul în carieră); atingerea scopului( ajungerea în port); schimbarea planurilor (schimbarea cursului) dacă este necesar; managementul progresului în carieră (conducerea bărcii pentru a ajunge la mal).

Prin urmare dacă învățăm să aplicăm modelul de mai sus pe situația actuală, putem dobăndi o imagine mai clară a situației în care ne aflăm, pentru a lua decizii de carieră înțelepte și flexibile chiar dacă ne aflăm într-o situație de criză.

Modelul ilustrat ne arată faptul că noi suntem căpitanii propriilor bărci și avem puterea de a ajusta cursul bărcii (cariera dorită) pe măsura schimbării condițiilor.

 

Referinţe bibliografice:

https://www.researchgate.net/publication/272944054_Career_Sailboat_Model_as_a_tool_for_the_Guidance_Counsellor

 

Autor: Gabriela Crăciun, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca

Articole Similare

Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Ce este perfecționismul și ce poți face în privința acestuia
Adesea ne descriem pe noi sau pe ceilalți ca fiind „perfecționiști”, însă nu știm care sunt aspectele relevante ale perfecționismului și cum poate fi modificat.
Cel mai sincer prieten al meu este emoţia
Ai observat vreodată cum reacţiile tale la un anumit stimul nu sunt mereu aceleaşi?
Supraviețuirea în urma suicidului unui membru al familiei
Moartea unui membru al familiei prin suicid poate avea efecte profunde asupra supraviețuitorilor. Ei vor avea nevoie de suport pozitiv de la cei din jur și timp de vindecare.
Fii mulțumit cu ce ai!
Este bine să vrem să ne îmbunătățim calitatea vieții sau felul de a fi, deoarece această dorință ne face să evoluăm.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!