Eliberează-te · vineri, 24 mar.

Respiro Help

Comportamentele agresive

 

Agresivitate. Un termen frecvent folosit în mod eronat doar pentru a-i cataloga pe oamenii care îi abuzează fizic pe cei din jurul lor. Eroarea își are rădăcinile în reducerea unui subiect atât de complex la o singură fațetă a sa, cea fizică deși agresivitatea poate fi și verbală, emoțională.

Articolul de față abordează această temă cu scopul de înțelegere și identificare a acestui comportament ce pare a fi  ușor de recunoscut, însă greu de definit. Problema constă în trasarea graniței între nivelul acceptabil de agresivitate întâlnit în situațiile în care cineva resimte frustrare și un grad ridicat de agresivitate care se manifestă prin folosirea forței fizice și rănirea celorlalți.

În ceea ce privește definirea acestui termen, psihologii umaniști (cei care cred în potențialul omului, având convingerea că oamenii sunt buni în esență) au diferențiat între agresivitatea naturală sau pozitivă, cea care se manifestă ca instinct de apărare în fața unui pericol și cea patologică care apare la persoanele care prin natura lor internă sunt agresive.

Teoria umaniștilor a fost completată ulterior de o altă perspectivă, cea a lui David M. Buss (psiholog la Universitatea Austin din Texas cunoscut pentru munca sa în domeniul psihologiei evoluționiste). Acesta vede agresivitatea ca fiind una ostilă atunci când cineva rănește fizic pe altcineva doar de dragul de a o face spre deosebire de situația în care persoana are nevoie de apărare, caz în care Buss îi dă numele de agresivitate instrumentală.

Comportamentul pe care se centrează acest articol, privit ca și modalitate de interacțiune cu ceilalți poate cauza atât durere fizică, cât și emoțională. Într-o oarecare măsură cele două se influențează una pe alta. De exemplu o persoană ce trece printr-un abuz fizic, fiind bruscată, lovită resimte în același timp durere corporală și un sentiment de neputință, de inferioritate.

Pe de altă parte și în cazul persoanei care inițiază comportamentul agresiv apar reacții emoționale cum ar fi furia, nerăbdarea, supărarea exagerată, neliniștea, tristețea împinsă la extremă.

Emoțiile anterior enumerate pot ajuta la identificarea comportamentului agresiv, dar totuși există și alți indici mult mai evidenți și relevanți. Între aceste semnale se numără strigătul, înjuratul, sarcasmul, strigarea persoanei abuzate după porecle sau chiar insultarea acesteia, comentariile rasiale sau sexiste, amenințările verbale, apelurile sau mesajele online trimise în mod abuziv.

În ceea ce privește gesturile, persoana care manifestă un comportament agresiv poate adopta o postură care să dea de înțeles poziția sa superioară (de exemplu se apleacă la persoana față de care își manifestă furia), poate arăta amenințător cu degetul sau strânge pumnul, bate din picior sau poate lovi lucruri.

Dincolo de aceste semne, se pot remarca și modificări fiziologice, schimbări ale funcționării organismului cum ar transpiratul, încleștatul dinților, tremuratul, tensunea musculară, respirația accelerată, schimbarea culorii feței (fie e foarte roșie, fie extrem de palidă). Modificări se pot observa și la nivelul vocii, întrucât persoana tinde să ridice tonul, uneori chiar să țipe.

Din punct de vedere al emoției aflate în spatele unor manifestări agresive, se poate vorbi despre furie, considerată a fi o mânie exagerată care duce la pierderea cumpătului. Există câteva emoţii ce stau la baza furiei, cum ar fi teama, panica, respingerea sau umilirea. Furia poate fi un mecanism de apărare în faţa altor emoţii dureroase. Poate fi asociată cu eşecul, stimă de sine scăzută şi dorinţă de izolare, sau poate fi legată de anxietate faţă de anumite situaţii lipsite de control.

Cunoașterea modului de manifestare al comportamentului agresiv, precum și a reacțiilor de toate tipurile reprezintă un avantaj pentru toți. Dacă o persoană este conștientă de faptul că apariția a mai multor semnale dintre cele mai sus prezentate dau șansa de apariție a unei situații de risc, atunci se pot identifica la timp semnele ce denotă apariția agresivității și astfel se poate împiedica apariția unui conflict sau incident.

Un articol scris de:

Maria Cosuțiu

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!