Descoperă · marți, 17 nov.

Respiro Help

Cele mai comune probleme din relațiile de cuplu

 

Oricât de multă fericire ne-ar aduce relațiile romantice, este inutil să spunem cât de multă muncă implică. În Statele Unite se estimează că una din două căsnicii ajung la divorț. Alte date arată că aproximativ 33% din oameni găsesc dificilă păstrarea unei relații de cuplu.

Așadar, ce face o relație de cuplu să fie atât de provocatoare?  O echipă de psihologi condusă de Menelaos Apostolou de la Universitatea din Nicosia, a descoperit că scăderea entuziasmului, timpul prelungit petrecut la locul de muncă și lipsa spațiului și timpului personal sunt cele mai comune trei probleme care apar în relațiile de cuplu.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au intervievat 123 de adulți timp de 40 de minute. În timpul interviului participanții au discutat despre dificultățile apărute în relațiile lor. Cercetătorii au urmărit provocările menționate de participanți, identificând 78 în total, pe care le-au grupat ulterior în 12 teme generale. În final au realizat un clasament al problemelor, de la cea mai comună la cea mai puțin comună. Iată ce au descoperit.

1. Scăderea entuziasmului. Cea mai comună problematică a cuplurilor are de-a face cu dificultatea de a menține suficientă energie și entuziasm în timp. Mulți parteneri găsesc că relațiile de lungă durată sunt obositoare și plictisitoare. Ei simt că pasiunea si intensitatea romantismului scad mai repede decât s-ar fi așteptat, iar acest aspect este în special provocator în rândul persoanelor cărora nu le place rutina.

2. Timpul îndelungat petrecut la locul de muncă. Unele ipoteze arată că rata divorțului este strâns legată de timpul petrecut la locul de muncă. Această cercetare aduce un plus de credibilitate acestei afirmații. Partenerii care petrec multe ore muncind sau cei care fac din carieră o prioritate sunt, deloc surprinzător, mai puțin dispuși să aibă o relație de cuplu.

3. Lipsa spațiului și a timpului personal. Senzația de sufocare, de constrângere și lipsa timpului personal este un alt motiv comun pentru care oamenii au dificultăți în a menține o relație de cuplu.

4. Probleme de caracter. Oamenii care se percep ca fiind ciudați sau egoiști întâmpină aceleași dificultăți. Mai mult, cei care se plâng des partenerilor - oglindind astfel insecurități adânci și alte probleme de caracter - se confruntă cu imposibilitatea păstrării unei relații romantice.

5. Dependența. Partenerii dependenți - oamenii care pun adesea nevoile partenerilor în fața propriilor nevoi - dar și cei care exercită constant control asupra partenerilor, sau care sunt extrem de geloși, tind să rămână mai puțin timp în relații (în special când există și tendința de a avea așteptări prea mari de la partener).

6. Relații intime nesatisfăcătoare. Chimia sexuală este un aspect important pentru succesul unei relații de lungă durată. Cuplurile în care nu există relații intime satisfăcătoare (ne referim la frecvența sau calitatea acestora) vor avea dificultăți în a rămâne împreună.

7. Infidelitate și abuz. Lipsa interesului sexual sau infidelitatea sunt motive care împiedică funcționarea cuplului. Un motiv la fel de semnificativ este și abuzul, sub toate formele sale.

8. Copiii. Unele cupluri au raportat faptul că întreaga lor energie s-a consumat în jurul copiilor, fapt ce a dus la dizolvarea relației romatice. O alta problematică des întâlnită ține de dezacordurile privind stilul de pareting al partenerului.

9. Lipsa efortului. Toate relațiile necesită efort iar unele cupluri pur și simplu rămân fără putere. Oamenii care nu iau în considerare nevoile partenerului sau care își neglijează partenerul, se confruntă cu probleme serioase în relație. Finalitatea unor astfel de comportamente constă în distranțare, lipsă de sinceritate și apreciere, lipsa compromisului și a toleranței.

10. Problematici legate de cercul social. Persoanele care nu au relații sănătoase cu părinții, rudele si prietenii partenerului vor avea dificultăți în a menține o relație sănătoasă cu propriul partener.

11. Lipsa monogamiei. Oamenii care au dificultăți în a spune nu tentațiilor și în a refuza relațiile adultere, deloc surprinzător, vor avea dificultăți în relația de cuplu. Nu e nevoie să se ajungă la infidelitate în sine pentru a suporta consecințele. Chiar și senzația de a pierde o oportunitate sau comparațiile cu relațiile anterioare sunt suficiente pentru a determina un cuplu să se despartă.

12. Probleme comportamentale. Problemele psihologice, adicțiile (de exemplu alcoolul sau jocurile de noroc), și/sau nevoia constantă de suport din partea familiei pentru a interveni în relația de cuplu, sunt toate semne că relația nu va rezista.

Cercetătorii studiului au concluzionat și că aceste problematici depind și de genul partenerului. Problemele de caracter, de exemplu, vor fi fost mai prezente în rândul femeilor, pe când lipsa entuziasmului este o caracteristică specifică bărbaților.

Autorii au speculat faptul că multe dintre aceste probleme țin de actualitate și de modernizarea vieții de cuplu. Ei au afirmat: Neconcordanța dintre condițiile moderne și cele ancestrale ar putea fi răspunsul pentru majoritatea factorilor descoperiți. De exemplu, într-un context arhaic, entuziasmul și intensitatea sentimentelor romantice ar fi suficient de motivatoarea pentru a începe (și susține pe termen lung) o relație de cuplu. Într-un contex pre-industrial, suportul, protecția și beneficiile subzistenței vor fi prioritare, oferind partenerilor motive suficiente pentru a păstra o relație. Absența acestor factori în epoca post-industrială înseamnă automat lipsa stimulenților necesari.

 

Sursa: https://www.psychologytoday.com/us/blog/social-instincts/202009/the-top-12-relationship-problems-according-the-experts

 

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!