Descoperă · marți, 13 dec.

Respiro Help

Ce poți face pentru o persoană aflată în depresie?

Se vorbește despre depresie ca fiind boala secolului și pe bună dreptate. Organizația Mondială a Sănătății estimează că 5% din populația lumii, adică aproximativ 350 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie. Da ai citit bine: 350 de milioane, iar tendința este de creștere. Această realitate face să fie foarte probabil ca tu să ai în jurul tău oameni dragi care trec prin perioade de depresie. Deși uneori există tendința de a o pune pe seama voinței slabe a individului, depresia este o problemă serioasă care, dacă nu este tratată corespunzător, poate afecta desfășurarea vieții. Una dintre cele mai grave probleme asociate depresiei este suicidul. Numărul persoanelor care comit suicid anual în lume este de aproape un milion.

Când ar trebui să ne alarmăm?

Depresia nu trebuie confundată cu stările de tristețe pe care le poți simți uneori, și care trec de la sine în câteva zile. Dacă tristețea persistă mai mult de două săptămâni și afectează serios activitățile obișnuite din viața unui om, atunci ar trebui să luăm măsuri. Este important să te informezi și să cunoști care sunt indicatorii depresiei. Este foarte probabil ca o persoană să aibă nevoie de ajutor, dacă manifestă simptome din seria următoare: este anxioasă și are sentimentul de gol interior; nu mai are interes pentru activități care înainte îi făceau plăcere; este dezinteresat cu privire la aspectul și igiena personală; se simte obosită și fără energie; are dificultăți în a se concentra; mănâncă excesiv sau, din contră, nu are poftă de mâncare; nu doarme suficient sau doarme excesiv; se simte lipsită de speranță; se simte vinovată, fără valoare sau neajutorată; este iritabilă și agitată; se gândește la moarte sau încearcă să-și ia viața; are dureri de cap, crampe sau probleme digestive care nu trec chiar dacă sunt tratate.

Ce poți face?

Ia inițiativa. Deși poate fi stânjenitor și s-ar putea să nu știi ce să faci, este important ca tu să mergi la persoana respectivă, pentru că e mai puțin probabil ca ea să-ți solicite ajutorul. Găsește un loc și moment potrivit în care să deschizi dialogul. Este de preferat să fiți singuri, într-un cadru intim, care să-i permită să se exprime în siguranță. Începe discuția de la ceea ce ai observat că este diferit în viața persoanei respective, aspecte mai puțin sensibile, de exemplu activitățile pe care le aveați împreună și la care nu a mai participat: „Am observat că nu ai mai fost la fotbal în ultima vreme. Se întâmplă ceva cu tine?”.

Adresează întrebări deschise care să o ajute să se deschidă: „Spune-mi despre...”; dacă te lovești de un refuz sau furie, nu le lua personal și nu abandona încercarea.

Ascultă mai mult, vorbește mai puțin. Fiind dispus să asculți mai degrabă decât să vorbești, vei dovedi că ești într-adevăr preocupat de ce i se întâmplă persoanei respective.

Oferă timp. Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru o persoană dragă care suferă de depresie este să fii alături de ea. Acordându-i timp, vei putea înțelege mai bine prin ce trece și ce se întâmplă cu ea.

Invită/Implică. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru o persoană aflată în depresie este să o ajuți să se implice în activități care îi fac plăcere. Unii oameni de știință susțin că activitatea fizică ajută în diminuarea simptomelor depresiei, așa că ai putea să inviți persoana apropiată care suferă de depresie să faceți împreună mișcare. Fie că e vorba de o simplă plimbare în aer liber sau de practicarea unui sport, efectele asupra psihicului vor fi foarte benefice. Nu exagera totuși. Ține cont de ce anume poate și cât poate la momentul respectiv.

Orientează către ajutor specializat. În funcție de gravitatea situației se recomandă fie tratament medical, fie abordarea terapeutică a cazului, însă un specialist trebuie să evalueze situația și să recomande care este cea mai potrivită opțiune. Ce poți face tu este să încurajezi și să facilitezi accesul la ajutor specializat.

Ce ar trebui să eviți?

Evită să folosești expresii de felul acesta : „Nu mai fi delăsător, fă ceva! Nu poate să fie chiar aşa de rău! Înceteză cu negativismul! E totul în mintea ta. Privește partea plină a paharului. Revino-ți! Ai trăit atât de mult încât să vrei să mori? De ce nu faci ceva să ieși din starea asta?” Astfel de formulări vor transmite că tu nu înțelegi și că nu te interesează de fapt ce se întâmplă cu persoana depresivă. Vorbim de o boală iar felul în care te simți nu ține de voința personală, ci necesită tratament specializat. Depresia nu este o stare normală și nu trebuie tratată cu indiferență. Primind ajutor potrivit, majoritatea oamenilor se vor vindeca și viața lor va reveni la normalitate.

Un articol scris de: Ramona Dragomir

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!