Eliberează-te · marți, 13 dec.

Respiro Help

Ce este critica și cum reacționăm în fața acesteia?

 

Critica formulată corect face referire la comportamentele și acțiunile unei persoane fiind specifică. De cele mai multe ori, însă, o formulăm în termeni generali și facem referire la persoană și nu la comportament. În cea de a doua situație critica devine aproape nefolositoare ba, poate face mai mult rău decât bine.  Trebuie să înțelegem faptul că, formulată corect, critica nu are scopul de a denigra persoana căreia îi este adresată, ci este menită să ajute în procesul de evoluție personală, iar modul în care reacționăm în fața acesteia are o mare importanță, oferindu-ne două posibilități, fie să alegem calea ușoară apărându-ne și scuzându-ne, fie să ne recunoaștem lipsurile și defectele și să folosim critica pe post de rampă în dezvoltarea noastră.

În fața criticii, chiar și formulată corect, multe persoane nu reacționează adecvat:- devin confuze, furioase, bat în retragere, caută scuze și evită informațiile cu care nu se simt confortabil. Dar, așa cum spuneam, critica nu ar trebui să aibă ca scop denigrarea persoanei, ci îmbunătățirea performanțelor în domeniul ei de activitate. Din păcate, nu îi putem învăța pe cei din jurul nostru cum anume să formuleze un feedback constructiv sau cum să transmită în mod adecvat critica. În aceste condiții este bine să învățăm cum să răspundem în fața acesteia, să izolăm mesajul de tonul folosit când acesta a fost transmis, să evităm impulsivitatea și să analizăm situația în funcție de mesaj și context.

Cum răspundem atunci când avem de-a face cu critica de tip constructiv? În funcție de felul în care ți-a fost adresată, poți răspunde în mai multe moduri:

  • Analizează mesajul ce a fost transmis amintindu-ți că nu ești perfect și că din orice conjunctură poți avea ceva de învățat. Acceptă mesajul celuilalt ca o părere mai mult sau mai puțin avizată, dar, cu siguranță, o părere despre comportamentul tău, o părere ce nu te definește ca persoană.
  • Fii asertiv chiar și atunci când nu te simți confortabil cu critica primită. Dacă cineva îți atrage atenția spunând „Scrisul tău este foarte urât!” reformulează mesajul într-o manieră pozitivă, fără a-i schimba sensul:-„Este adevărat, nu scriu foarte frumos.”. Această metodă de a răspunde în fața criticilor este benefică ajutând la evitarea conflictelor.
  • Asigură-te că ai înțeles corect ceea ce dorește interlocutorul să îți spună. Dacă nu ești sigur că ai înțeles mesajul, parafrazează și cere explicații suplimentare.

Atunci când întâlnești critica de tip constructiv este bine să mulțumești pentru ea și să o accepți ca pe un dar. Vei reuși astfel, cu ajutorul feedback-ului primit, să îmbunătățești calitatea acțiunilor pe care le întreprinzi.

Cum răspundem atunci când avem de-a face cu critica distructivă?

Din nefericire, în viață suntem puși și în fața unor critici mai puțin benefice, critică oferită într-o manieră greșită. Motiv pentru care, interpretând mesajul ne simțim intimidați, jenați, răniți chiar dacă, de cele mai multe ori, poate nu acesta a fost scopul interlocutorului nostru. Acest tip de critică deși poate fi validă, prin tonul folosit poate deveni distructivă.

  • Asigură-te de intenția cu care a fost transmis mesajul. Verifică dacă persoana este obiectivă cu privire la critica formulată, dacă scopul ei este să îți ofere ajutorul sau dacă încearcă doar să te intimideze. În funcție de răspuns vei ști cât din mesajul oferit poți prelua.
  • Folosește asertivitate parțială (denumită și metodă a dispersiei). Această tehnică se referă la evitarea situațiilor în care poți reacționa pasiv sau agresiv. Metoda presupune acceptarea acelor aspecte din critică pe care le consideri de ajutor în dezvoltarea ulterioară. Poți face acest lucru în diferite moduri:
  1. Oferindu-ți acordul parțial – încearcă să căuți o parte validă în critică și conduceți discuția pe acest aspect.
  2. Apreciază intenția personei- manifestă-ți aprecierea față de faptul că cel din fața ta și-a luat timp pentru a-ți analiza comportamentul și pentru a-ți oferi feedback, chiar dacă mesajul a fost transmis într-o formă nepotrivită sau nu îți este util. Ceea ce apreciezi este efortul persoanei și nu rezultatul expus în urma acestuia.
  3. Analizează principiul după care a fost formulată critica- în acest caz confirmi logica persoanei chiar dacă este posibil să nu se aplice în cazul tău.

Atunci când ai de-a face cu critica este bine să ții cont de următoarele aspecte: răspunde cuvintelor și nu tonului (detașând emoțiile de mesajul transmis te vei feri de conflicte și te vei dezvolta evitând, în viitor, greșelile care au atras critica), acordă timp înainte de a răspunde (analizând obiectiv situația împiedici conflictele), pune întrebări dacă nu înțelegi exact care este obiectul criticii și lămurește neînțelegerile.[1]

Critica trebuie privită ca un dar menit să ne ajute să devenim mai buni în ceea ce facem, mai eficienți, mai productivi. Modul în care răspundem în fața acesteia depinde doar de noi. Să ne amintim că răspunsul nostru poate influența atât relațiile cu cei din jur cât și ascensiunea personală.

Un articol scris de: Gabriela Dragomir

[1] Assert Yourself- Fiona Michel & Anthea Fursland  -2008

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!