Descoperă · luni, 14 aug.

Respiro Help

Ce este anxietatea?

 

În ultimul deceniu numărul celor care suferă de anxietate a crescut considerabil. Indiferent de cauza care stă în spatele ei, anxietatea este prezentă indiferent de categoria de vârstă în cadrul căreia ne situăm.   

Anxietatea este o stare afectivă definită de un sentiment de nesiguranță care pare să fie prezent mai tot timpul indiferent de context, având legătură cu un pericol potențial sau perceput. În multe dintre cazuri, pericolul care produce starea de neliniște nu este conștientizat de către persoana în cauză, aceasta resimțind astfel mult mai puternic acea stare de nesiguranță, fără a putea măcar să definească pericolul.

Unii cercetători vorbesc despre „frica de frică”, care este o carcateristică a anxietății și se manifestă mai ales în cazurile în care pericolul de care persoana se teme nu poate fi identificat.

Tulburările de anxietate sunt de mai multe feluri, cele mai întâlnite fiind: anxietatea generalizată (fiind o stare continuă de neliniște referitor al ce urmează să se întâmple), fobia socială, fobiile specifice (ex: frica de insecte, frica de înălțimi, frica de spații închise etc), atacul de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă și stresul post traumatic. Fiecare dintre aceste afecțiuni au modul  lor de se dezvolta și evolua chiar dacă fiecare pornesc de la conceptul de anxietate.

Pentru a înțelege cât mai bine conceptul trebuie să fim atenți să nu îl confundăm cu frica. Deși par înrudite, cele două se manifestă și ne afectează diferit. Frica este un răspuns emoțional față de un pericol concret și real, iar anxietatea este o pregătire a unui răspuns față de o situație sau pericol care ar putea produce frică.

Când apare anxietatea?

Așadar anxietatea este o reacție normală care duce la creșterea vigilenței și a timpului de reacție atunci când apar situațiile periculoase. Totodată, un nivel crescut de anxietate devine dezadaptativ atunci când ne împiedică să avem o bună performanță la nivel ridicat sau când ne afectează viața de zi cu zi fiind forțați să evităm situații care nu ne plac sau să ne izolăm de lume exterioară deoarece suntem nesiguri mereu de ce s-ar putea întâmpla.

Un concept care ne poate ajuta să înțelegem anxietatea și cum ne poate afecta aceasa modul de gândire este ABC-ul cognitiv. În cadrul ABC-ului se vorbește de gânduri raționale și iraționale și cum ne pot afecta acestea precum și consecințele care apar în cazul în care decidem să ascultăm de cele iraționale. Legată de anxietate este catastrofarea care este unul dintre cele 3 gânduri iraționale din cadrul ABC-ului.

Aceasta se manifestă atunci când noi exagerăm o situație sau un eveniment, evaluându-l ca fiind mult mai grav și cu consecințe mult mai drastice decât este cazul. De exemplu, atunci când luăm o notă mică la școală, dacă am catastrofa, nu am spune „sunt supărat/supărată pentru că parinții mă vor certa sau pedepsi” ci am spune „este groaznic ce s-a întâmplat, ai mei mă vor urî, mă vor da afară etc”.

Așadar, un astfel de gând susține anxietatea deoarece ajungem să dezvoltăm o frică pentru ceea ce urmează doar prin faptul că noi exagerăm rezultatul. Cel mai bine ar fi să reușim să identificăm momentele în care apar astfel de gânduri și să le tranformăm mai degrabă în gânduri raționale, în cazul de față, să transformăm catastrofarea în îngrijorare.

Diagnosticul pentru o asemenea tulburare poate fi provocator și complicat deoarece tulburările de anxietate adesea coexistă împreună cu alte tulburări. 

Nu este recomandat să încercăm să căutăm o explicație singuri, cel mai bine ar fi să cerem ajutor specializat, întrucât specialiștii ne pot oferi o explicație a lucrurilor care stau în spatele unei asemenea tulburări, ajutându-ne astfel să o înțelegem mai bine și să o gestionăm.

Autor: Guluță Vlad George,

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!