Descoperă · marți, 13 dec.

Respiro Help

Capacitatea de a face faţă - Rezilienţa I

Cum reuşesc oamenii să facă faţă evenimentelor dificile ce le schimbă viaţa? Mulţi oameni reacţionează la astfel de circumstanţe, cu un potop de emoţii puternice şi sentimente de nesiguranţă.

Cu toate acestea, în general, oamenii se adaptează bine în timp, la situaţii de viaţă în schimbare şi condiţii de stres. Ce le permite să facă acest lucru? Ei dispun de capacitatea de a fi rezilienţi, un proces continuu, care necesită timp şi efort.

Ce este rezilienţa?

Rezilienţa este procesul de adaptare în faţă unor adversităţi, evenimente traumatice, tragedii, ameninţări sau surse semnificative de stres - cum ar fi: probleme de familie şi de relaţionare, probleme de sănătate, la locul de muncă sau de stres financiar. Rezilienţa înseamnă revenirea din experienţa dificilă ce a avut loc.

Oamenii dau dovadă în mod obişnuit de capacitate de adaptare. Astfel că, unele persoane au capacitatea de a-şi reveni uşor din punct de vedere emoţional şi de a-şi reface viaţa în urma evenimentelor traumatice.

A fi rezilient însă, nu înseamnă că o persoană nu experimentează dificultăţi sau stres. Durerea emoţională şi tristeţea sunt frecvente la persoanele care au suferit adversităţi majore sau traume în viaţa lor. De fapt, drumul către a deveni o persoană rezilientă, este posibil să implice stres emoţional considerabil.

Rezilienţa nu este o trăsătură pe care oamenii o au sau nu. Ea implică comportamente, gânduri şi acţiuni care pot fi învăţate şi dezvoltate în oricine.

Factori ai rezilienţei şi strategii

Multe studii arată că factorul principal în rezilienţă îl reprezintă relaţiile suportive din interiorul, dar şi din afara familiei. Relaţiile bazate pe dragoste şi încredere oferă modele de rol, încurajare, dar şi o asigurare la consolidarea rezilienţei unei persoane.

Alţi factori asociaţi cu rezilienţa, includ capacitatea de a face planuri realiste şi de a lua măsuri pentru a le realiza, un punct de vedere pozitiv despre sine şi încredere în punctele forte şi abilităţile personale, abilităţi în rezolvarea de probleme şi comunicare, capacitatea de a gestiona sentimente puternice şi impulsuri. Toți aceştia sunt factori pe care oamenii i-ar putea dezvolta în ei înşişi.

Dezvoltarea capacităţii de rezilienţă este o călătorie personală. Oamenii nu reacţionează la fel pentru evenimentele traumatice sau stresante din viaţa lor. O abordare pentru clădirea acestei capacităţi care merge pentru o persoană, s-ar putea să nu funcţioneze pentru o alta. Oamenii pot utiliza strategii variate.

Unele variaţii pot reflecta diferenţe culturale. Cultura unei persoane s-ar putea să aibă impact asupra modului în care el sau ea îşi comunică sentimentele şi fac faţă adversităţilor - de exemplu: dacă şi cum o persoană se conectează cu alte persoane semnificative, inclusiv membri ai familiei extinse dar şi în mediul social.

Cu o diversitate culturală tot mai mare, publicul are un acces tot mai mare la o serie de abordări diferite pentru construirea capacităţii de rezilienţă.

În urmatorul articol vei regăsi 5 modalităţi, ce te-ar putea ajuta la dezvoltarea acestei capacităţi de a face faţă - de a fi rezilient.

Un articol tradus și prelucrat de: Mădălina Caravețeanu

Aticol preluat de pe: http://www.apa.org/helpcenter/road-resilience.aspx

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!