Descoperă · luni, 26 oct.

Respiro Help

Când efortul depus este mai important ca nota obținută

 

Într-o societate competitivă și exigentă, cu un sistem educativ închis ce folosește metode nu foarte actuale se apreciază mai mult capacitatea elevului de a memora decât efortul depus de elev pentru a reuși să rețină informațiile prezentate. Astfel avem de-a face cu elevi ce depun puțin efort și reușesc să obțină note bune, iar pe de altă parte cu elevi care în ciuda efortului depus nu pot obține rezultate pe măsura efortului.

În astfel de situații notele elevului devin cel mai important lucru, iar de aici reiese că cu cât notele sunt mai mari, cu atât elevul este mai inteligent și viceversa, cu cât notele sunt mai mici cu atât elevul este mai puțin inteligent.

 

Clasificarea elevilor în funcție de note

Elevii se împart în trei grupe:

  • Cei care excelează (grupul celor cu note foarte bune);
  • Cei mediocri (grupul celor ce se străduiesc, dar parcă merg înapoi);
  • Cei care nici nu studiază și nici nu muncesc în această privință (grupul celor cu note foarte slabe);

În conformitate cu clasificarea realizată, cu privire la cei din primul grup, atât școala și familia cât și ei înșiși au așteptări foarte ridicate (studii universitare, job-uri de succes). Cât despre cei din grupul doi, de la ei se așteaptă să promoveze examenele și să studieze și ei ceva, poate un curs de meserii. Iar despre cei din ultimul grup, se așteaptă să își revină, să se trezească la realitate și poate într-un final să promoveze și ei.

 

Dezvoltarea competențelor esențiale la elevi

Cu siguranță că nu este totul pierdut pentru cei ultimele grupuri. Într-o societate aflată într-o continuă schimbare, unde se creează noi profiluri de lucru, toți elevii vor trebui să își dezvolte trei aspecte esențiale: efort, toleranță la frustrare și constanță.

Revenind la elevul care prin puțin efort obține rezultate bune, în viitor se poate lovi de situația de a nu știi cum să tolereze frustrarea și să nu poată fii constant în efortul depus. Acest lucru poate determina tristețe și anxietate, deoarece pentru prima dată în viața lor nu au obținut ceea ce își doreau.

În ceea ce privește al doilea și al treilea grup, și  în special al doilea grup, aceștia sunt obișnuiți să se străduiască și să sufere o oarecare frustrare, deoarece notele lor sunt rareori în concordanță cu efortul depus. Prin urmare acești elevi vor fi mai toleranți la frustrare și mai constanți față de un nou obiectiv. Acest lucru le va facilita obținerea unui loc de muncă și experimentarea unui progres la locul de muncă.

 

Nu doar notele contează

Prin urmare este important să începem să prețuim efortul copiilor și elevilor noștri, chiar dacă acest lucru nu se reflectă mai târziu în nota finală. Să luăm în considerare noile metode de evaluare unde este încurajată munca în grup, munca individuală pe un anume subiect și să completăm examenele cu activități complementare pentru nota finală.

 

Sursă: https://www.isep.es/actualidad-educacion/esfuerzo-mas-importante-que-notas/

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

Cele mai comune probleme din relațiile de cuplu
Oricât de multă fericire ne-ar aduce relațiile romantice, este inutil să spunem cât de multă muncă implică.
Cum funcționează memoria?
Fie că ne ajută să retrăim la nesfârșit momentele frumoase pe care le-am petrecut cu cei dragi, fie că ne însoțeste în timpul examenelor decisive, memoria joacă un rol crucial în fiecare zi a vieții.
Cum s-a schimbat percepția asupra timpului din cauza pandemiei de Coronavirus
Aproape toți oamenii sunt de acord cu faptul că timpul trece foarte ciudat de la debutul pandemiei cu Covid-19.
8 distorsiuni negative care pot avea un impact enorm asupra relației tale
​​​​​​​Sunt anumite aspecte într-o relație care țin de modul în care gândim și prin prisma aceasta ne raportăm la celălalt.
Ești o persoană creativă?
Oamenii cu adevărat creativi au capacitatea de a schimba modul fundamental în care vedem, înțelegem, apreciem sau facem lucrurile.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!