Eliberează-te · vineri, 7 dec.

Respiro Help

Atitudinea este totul

Importanța atitudinii pozitive

Din ce în ce mai des se vorbește despre importanța atitudinii pozitive și despre beneficiile pe care aceasta le aduce persoanelor dispuse să schimbe ceva în viața lor. Desigur că există și persoane care nu au nevoie de o schimbare a atitudinii sau care nu recunosc această necesitate. Acest articol nu li se adresează lor, ci celor care doresc să evolueze pentru a deveni mai fericiți, mai productivi și mai mulțumiți cu scopul de a avansa către o persoană mai bună, de succes.

Ce este atitudinea?

Atitudinea reprezintă modul în care o persoană reacționează în fața factorilor externi, având o influență asupra stării de spirit și respectiv asupra comportamentului. Ea este recunoscută ca fiind „felul de a fi, de a se comporta (reprezentând adesea o anumită concepție)”. Jeff Keller, orator și scriitor motivațional, descrie atitudinea ca fiind „filtrul mintal prin care percepi lumea” , împărțind astfel oamenii în două categorii: optimiști (cei care văd jumătatea plină a paharului) și pesimiști sau negativiști (cei care văd jumătatea goală a paharului).

Acesta compară atitudinea cu o fereastră prin care vezi exteriorul. Dacă fereastra este curată, atitudinea este pozitivă, dar dacă aceasta este murdară, atitudinea este negativă și aduce cu sine stări neplăcute, fiind nevoie de voință pentru a curăța murdăria. Odată făcută alegerea, viața se schimbă, „devenind mai luminoasă și mai însorită. Vei fi mai sănătos și mai fericit. Vei începe să îți stabilești țeluri ambițioasă și... treptat, le vei împlini.”

Rolul gândurilor în schimbarea atitudinii

De asemenea Jeff Keller vorbește despre importanța gândurilor în schimbarea atitudinii. Dacă, preponderent, gândurile noastre sunt negative, acestea ne influențează în mod negativ. Pentru a avea rezultate pozitive trebuie să schimbăm aceste gânduri, să le înlocuim cu unele optimiste astfel încât aceseta să devină un tipar dominant de gândire. Din momentul în care gândirea pozitivă a fost adoptată, putem începe să ne fixăm ținte, scopuri înalte pentru care să muncim.

Nimeni nu spune că drumul va fi ușor. Odată cu adoptarea uneii atitudini pozitive vei întâmpina obstacole, vei avea parte de încercări, vei face greșeli; dar nu renunța! Ținta trebuie atinsă iar, cu puțin (sau mai mult) efort, vei reuși. În momentele de cumpănă amintește-ți sfatul lui James J. Corbett: „Devii campion dacă mai lupți încă o rundă. Când circumstanțele sunt dificile, mai luptă încă o rundă.”

Atitudinea are o mare importanță în relațiile pe care le avem sau dorim să le dezvoltăm cu persoanele din jurul nostru. O atitudine negativă stârnește în cei din jurul nostru dorința de a ne evita, pe când o atitudine pozitivă atrage oamenii și trezește în ei dorința de a stabili legături stabile, de încredere. Jeff Keller, în cartea „Atitudinea este totul”, descrie această situație astfel: „o veche zicală spune că fiecare dintre noi luminează o cameră «unii atunci când intră… iar alții atunci când ies!»

Tu vrei să fii o persoană care luminează camera atunci când intră! Prietenii au și ei o mare influență asupra atitudinii și respectiv a dezvoltării noastre. Astfel, dacă ne înconjurăm cu persoane negativiste, care pun răul înainte de toate și nu au curajul să înfrunte realitatea în lupta pentru îndeplinirea visurilor lor, aceștia ne vor influența, evidențiind fiecare aspect negativ care poate avea loc.

Dar ei omit să menționeze că probabilitatea eșecului este mult mai mică decât aceea a reușitei. Din cauză că lor le este frică să încerce, te împiedică și pe tine să evoluezi. Un vechi proverb subliniază importanța alegerii selective a prietenilor: „Spune-mi cu cine te împrietenești, ca să îți spun cine ești!” Este timpul să faci o schimbare în viața ta, să adopți o atitudine pozitivă, să îți concentrezi energia pentru a-ți materializa visele. Pare greu și cere timp, dar nu este imposibil. Succes!

 

Articol scris de: Gabriela Dragomir

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!