Anxietatea de abandon
Frica și anxietatea sunt reacții comune la situațiile în care am avut de suferit. Teama că pericolul la care am fost expuși in trecut ne „așteaptă” la orice colț este tot timpul prezentă. Însă chiar și persoanele care nu au o traumă suferă de frici zilnice manifestate prin tensiune, anxietate și probleme in relație. Aceste frici „normale” nu sunt numai despre ceea ce s-ar putea întâmpla, ci și despre ceea ce s-a întâmplat în trecut.
Cu toate acestea, există persoane care au fost părăsite și care nu au dezvoltat acest tip de anxietate și persoane care deși nu au fost abandonate au această teamă. Acest lucru demonstrează că reacțiile diferă de la persoană la persoană. Teama de abandon poate fi consecința a ceea ce ți s-a întâmplat sau lucrul de care te temi cel mai tare că se va întâmpla. Persoanele care suferă de anxietate de abandon sunt mai „precaute”. Sunt mai atente la persoanele cărora le acordă încredere, se simt anxioase și nesigure și caută semne ale abandonului.
În cadrul unui studiu al Universității din Illinois, psihologul Chris Fraley a demonstrat că persoanele care suferă de teamă de abandon sunt implicate mai mult în relație decât partenerul și încearcă sa facă totul perfect pentru a nu oferi motive pentru despărțire. Totodată, s-a demonstrat ca persoanele cu teamă de abandon au o încredere de sine redusă.
Mai jos sunt redate câteva dintre sfaturi pentru gestionarea acestei temeri:
1. Ca o regulă principală: oprește-te din a generaliza. Exista o zicală care spune că „sufli și-n iaurt după ce te arzi”. Este bine că ești precaut, însă asta poate deveni o problemă atunci când devine un mod de viață și trăiești cu teama că orice relație în care te vei implica nu se va termina cum trebuie pentru tine.
„Am fost părăsită de soțul meu” = niciun bărbat nu este de încredere; „am fost înșelat de soția mea” = toate femeile sunt la fel; „cineva pe care îl iubeam m-a părăsit„ = nu este bine să iubești pentru că întotdeauna tu vei fi cel rănit, sunt câteva exemple de generalizări care ne împiedică să ne punem încrederea în oameni și ne condamnă la a evita implicarea în orice fel de relație. Pentru că oamenii și circumstanțele sunt diferite și până nu întâlnim persoana care să ne convingă de faptul că nu toți sunt la fel ne dedicăm trăirii unei vieți lipsite de nefericire.
Atunci când ne este frică ne ferim și este normal. Dar atunci când ne este frică de ceea ce avem nevoie suntem nefericiți. Așa că cel mai bine este să faci deosebirea între persoanele care te-au făcut să suferi și ceea ce s-a întâmplat atunci si persoanele care fac acum parte din viața ta și comportamentul lor față de tine. Cu siguranță vor exista diferențe majore.
2. Acceptă-ți teama. Atunci când recunoaștem problema și nu ne este teamă sa căutăm ajutor va fi mult mai ușor să o rezolvam.
3. Bucură-te de relația actuală. Nu lăsa ca experiențele din trecut, persoanele care te-au dezamăgit să îți umbrească relația de acum și să te priveze de fericire. Oamenii care te-au dezamăgit, relația care nu a mers nu este asemănătoare cu cea de acum. Totul este diferit. Oferă încrederea ta și nu te lăsa condus de amintirile trecute.
Poți lăsa ca experiențele trecute sau fricile tale să îți influențeze prezentul și să te facă nefericit. Sau poți lăsa în urmă trecutul și te poți bucura de prezent. Alegerea îți aparține!
Un articol scris de: Silvia Dragomir