Eliberează-te · miercuri, 30 oct.

Respiro Help

Alcoolismul și modul în care poți trata tulburările cauzate de consumul de alcool

Pentru mulți oameni, consumul de alcool nu este altceva decât un mod plăcut de relaxare. Persoanele care suferă de diverse boli cauzate de alcool, însă, beau în exces, punând în pericol atât propria viață cât și relația cu ceilalți. Acest articol, structurat prin întrebări și răspunsuri, explică problemele cauzate de consumul de alcool și modul în care psihologii pot interveni pentru a ajuta oamenii să renunțe la acest obicei nesănătos.

Când devine o problemă consumul de alcool?

Pentru majoritatea adulților, consumul moderat de alcool - nu mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați și una pentru femei și persoane în vârstă - este relativ inofensiv. 

Cu toate acestea, această „moderație” în consum se află la un capăt al unui interval în care variabilele oscilează între consumul abuziv de alcool și dependența de alcool:

  • Abuzul de alcool reprezintă un mod de consum care are consecințe adverse semnificative și recurente. Consumatorii din această categorie nu-și pot duce la îndeplinire obligațiile majore legate de școală, locul de muncă sau familie. Este posibil să aibă probleme de natură legală în ceea ce privește băutura și pot avea probleme în modul de relaționare cu alte persoane.
  • Persoanele dependente de alcool – sunt cele care au pierdut controlul asupra consumului de alcool. Nu contează ce tip de alcool bea cineva sau în ce cantități: persoanele dependente sunt adesea incapabile să oprească acest obicei odată ce încep. Dependența de alcool se caracterizează prin toleranță (nevoia de a bea mai mult pentru a obține aceleași stare euforică, de bine) și prin simptome de sevraj atunci când consumul este întrerupt brusc. Simptomele sevrajului pot include greață, transpirație excesivă, neliniște, stare irascibilă și de nervozitate, tremurat al corpului, halucinații și convulsii.

Deși deseori problemele grave provocate de alcool sunt cele care atrag în majoritate atenția publică, nu ar trebui neglijate nici problemele ușoare și moderate; acestea au drept consecințe daune substanțiale în viața indivizilor, a familiilor lor și a comunității în care trăiesc.

Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA), 6,2% dintre adulții din Statele Unite cu vârsta de peste 18 ani prezintă tulburări cauzate de alcool. De exemplu, un sondaj guvernamental a demonstrat că:

  • aproximativ 1 din 3 persoane cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani consumă alcool în mod regulat. 
  • aproximativ 2 din 5 adulți tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, au fost consumatori de alcool în mod abuziv. 
  • aproximativ 1 din 10 tineri consumă alcool în exces.

Ce factori provoacă tulburările cauzate de consumul de alcool?

Problemele determinate de băutură au cauze multiple, fiind implicați factori genetici, fiziologici, psihologici și sociali, care joacă un rol important. Fiecare individ este afectat în mod diferit de către aceștia. Pentru unii consumatori de alcool, trăsăturile psihologice, cum ar fi impulsivitatea, stima de sine scăzută și nevoia de aprobare stimulează consumul necorespunzător. Unele persoane beau pentru a face față sau pentru „a trata” problemele emoționale. Factorii sociali și de mediu, cum ar fi presiunea de grup sau posibilitatea de a achiziționa alcool, pot fi elemente cheie. De asemenea, sărăcia, abuzul fizic sau sexual cresc șansele de a dezvolta dependența de alcool.

Vulnerabilitatea în privința dependenței de alcool crește atunci când ne raportăm la factorii genetici. Și totuși, chiar dacă există astfel de probleme în istoricul familial, aceasta nu înseamnă că atunci când copiii vor crește vor dezvolta automat dependențe similare. Valabil este și opusul acestei analogii: absența problemelor legate de băutură din familie nu îi protejează în mod necesar pe copii de la dezvoltarea acestor probleme.

Odată ce oamenii încep să consume alcool în mod excesiv, problema se perpetuează de la sine. Consumul abuziv poate provoca modificări fiziologice care transformă obiceiul de a bea în singura variantă posibilă de a evita un anume disconfort. Persoanele cu dependență de alcool pot bea uneori pentru a reduce sau a evita simptomele de sevraj.

Cum sunt afectați oamenii de tulburările consumului de alcool?

În timp ce unele cercetări sugerează că în cantități mici, consumul de alcool poate avea efecte cardiovasculare benefice, există un acord pe scară largă care avertizează în privința problemelor de sănătate cauzate de consumul în exces. 

Efectele pe termen scurt includ pierderea memoriei, stare de mahmureală, amețeli, leșin. Problemele pe termen lung asociate cu alcoolismul includ afecțiuni stomacale, probleme cardiace, cancer, leziuni cerebrale, pierderi grave de memorie și ciroză hepatică. Pentru băutorii pătimași, șansele de a muri din accidente de automobile, omucideri și sinucideri cresc în mod semnificativ. Deși bărbații sunt mai susceptibili să dezvolte alcoolism, sănătatea femeilor este mai afectată, chiar și atunci când consumă alcool în cantități mai scăzute decât bărbații.

Consumul de băuturi alcoolice are, de asemenea, un impact negativ asupra sănătății mintale. Abuzul și dependența de alcool pot agrava afecțiunile deja existente, cum ar fi depresia sau pot induce noi probleme, cum ar fi pierderile grave de memorie, anxietatea și depresia.

Problemele cauzate de alcool nu dăunează doar băutorului. Soțiile/soții și copiii persoanelor cu dependențe de alcool se pot confrunta cu violență în familie; copiii pot suferi abuzuri fizice și sexuale, sunt deseori neglijați și dezvoltă probleme psihologice. Femeile care beau în timpul sarcinii sunt predispuse unui risc major de a afecta sănătatea fătului. Prieteni, rude și persoane străine pot fi rănite sau ucise în accidente și agresiuni iscate în urma consumului de alcool.

Când trebuie să ceri ajutor?

Deseori oamenii ascund faptul că au pierdut controlul în ceea ce privește consumul de alcool sau neagă că au o problemă în acest sens. Cum îți poți da seama că o persoană se confruntă cu astfel de probleme? Printre primele semne se numără faptul că prietenii sau rudele își exprimă îngrijorarea în privința acestui obicei, apoi starea de nervozitate a persoanei în cauză atunci când cineva face observație legată de modul în care consumă alcool, stare de vinovăție legată de băutură și dorința de a abandona acest obicei dar fără rezultate notabile, nevoia de a bea dimineața pentru a calma emoțiile sau pentru a trece peste starea de mahmureală.

Unele persoane care au probleme de băut depun un adevărat efort pentru a le rezolva. Cu sprijinul membrilor familiei sau al prietenilor, acești oameni sunt adesea capabili să se recupereze singuri. Cu toate acestea, cei cu dependență de alcool, de obicei nu pot înceta să bea doar printr-un exercițiu de voință. Mulți au nevoie de un ajutor din exterior. Pot chiar să aibă nevoie de un program de detoxifiere supravegheat medical pentru a evita simptomele de sevraj care pot pune viața în pericol, cum ar fi convulsiile. După ce starea de sănătate fizică este stabilizată, au nevoie de ajutor pentru rezolvarea problemelor pe plan psihologic.

În ce mod poate ajuta un psiholog?

Psihologii instruiți și cu experiență în tratarea problemelor produse de consumul de alcool pot fi de ajutor în multe feluri. Înainte ca persoana în cauză să solicite asistență, un psiholog poate ghida familia sau prietenii acestuia să devină un real suport, pentru a ajuta și încuraja motivația pentru schimbare și renunțare la acest viciu. 

Un psiholog poate începe discuția evaluând tipurile de dificultăți pe care le întâmpină băutorul. Rezultatele evaluării pot oferi o îndrumare inițială cu privire la ce tratament trebuie să prescrie și cum să stimuleze dorința consumatorului de a urma tratamentul. Persoanele care au probleme cu băutura își cresc șansele de recuperare atunci când cer ajutor din timp.

Folosind una sau mai multe dintre tipurile de terapii psihologice, terapeuții pot ajuta oamenii să abordeze problemele psihologice implicate în dependența de alcool. O serie dintre aceste terapii, precum tehnicile cognitiv-comportamentale și terapia de creștere motivațională, au fost dezvoltate de psihologi. Modele terapeutice suplimentare includ metoda celor 12 Pași – folosită de programe specializate în problema alcoolismului, precum Alcoolicii Anonimi (AA).

Aceste terapii pot ajuta oamenii să-și găsească motivația de a opri consumul de băuturi alcoolice, să identifice circumstanțele care declanșează acest obicei nesănătos, să învețe noi metode pentru a face față situațiilor cu risc ridicat care induc dorința de a bea și să dezvolte sisteme de sprijin social în cadrul comunităților în care trăiesc.

Toate aceste trei terapii și-au demonstrat eficacitatea. De exemplu, o analiză a terapiei cognitiv-comportamentale a demonstrat că 58% dintre pacienții care au urmat acest tip de tratament au avut rezultate mai bune decât cei din grupurile de comparație. O nouă cercetare a subliniat că intervențiile pentru creșterea motivației au avut efecte în reducerea cantității și a frecvenței consumului de alcool în cazul adolescenților. 

Multe persoane cu probleme legate de alcool suferă în același timp de anumite tulburări ale sănătății mintale, cum ar fi anxietatea severă și depresia. În privința acestor probleme, tot psihologii sunt cei care pot diagnostica și trata aceste tulburări psihice „concomitente”. Mai mult, un psiholog poate juca un rol important în coordonarea sfaturilor pe care un băutor în tratament le primește de la diverși profesioniști din domeniul sănătății.

Psihologii pot oferi, de asemenea, terapii de familie și de grup, care adesea sunt utile pentru repararea relațiilor interpersonale și pentru rezolvarea problemelor cu alcoolismul pe termen lung. Relațiile de familie influențează comportamentul celui care consumă alcool, iar aceste relații se schimbă adesea în timpul recuperării individului. Psihologul poate ajuta persoana dependentă și persoanele dragi lui să navigheze înțelept de-a lungul acestor tranziții complexe, să ajute familiile să înțeleagă ce înseamnă dependența de alcool și să învețe cum să-și sprijine membrii integrați în procesul de recuperare.

Pentru că întotdeauna există riscul ca un fost băutor să experimenteze una sau mai multe recidive și să revină la consumul de alcool, existența unui psiholog de încredere sau a unui alt profesionist în sănătate cu care acea persoană să poată discuta, poate fi de un real ajutor. Dacă băutorul nu este în măsură să rezolve pe deplin problemele acestei dependențe, un psiholog poate ajuta la reducerea consumului de alcool și minimizarea problemelor.

Psihologii pot oferi, de asemenea, trimiteri către grupuri de ajutor. Chiar și după încheierea tratamentului de la cabinet, multe persoane caută sprijin suplimentar prin implicarea continuă în astfel de grupuri.

Problemele cauzate de consumul de alcool afectează grav sănătatea. Însă perspectivele de reușită și soluționare pe termen lung ale acestei dependențe sunt ridicate pentru persoanele care solicită ajutor!

SURSA: https://www.apa.org/helpcenter/alcohol-disorders?fbclid=IwAR1wiYWdKrzoQB4aRbQX7e4reM6pi2ZZ4CLvVmavYYkVM8Z_RJu2ES6HspE

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!