8 cărți de citit în decembrie

Luna decembrie, anticipată de marile lanțuri comerciale încă din noiembrie, a adus, ca în fiecare an, un aer de sărbătoare. Străzile sunt mai bine luminate, iar pe la unele uși au apărut coronițe de brad frumos mirositoare. Profit de ocazie pentru a-ți reaminti că sărbătorile îți vor fi mai frumoase nu datorită cadourilor, decorațiunilor specifice și meselor bogate, ci răgazului pe care ți-l vei lua pentru prieteni, familie și sufletul tău.

Și, dacă tot a venit vorba de sufletul tău, ai putea strecura printre alte activități și citirea uneia dintre cărțile de mai jos. Alege una, în funcție de propriile gusturi, și bucură-te de câteva ore de citit.

 

Micuțele doamne (de Louisa May Alcott)

Nu știu de ce, dar cartea asta mi-a rămas în minte ca adecvată în contextul sărbătorilor de iarnă. Poate fiindcă este despre familie și prietenie, despre lucrurile simple pe care nu le prețuim îndeajuns. Sunt sigur că povestea surorilor Jo, Meg, Beth și Amy, fiicele doctorului March, o să îți placă.

Editura Corint, 2013, 264 de pagini

 

Viața Domnului nostru scrisă de Charles Dickens special pentru copiii lui

Dacă tot se celebrează nașterea Mântuitorului, măcar să ne amintim despre ce e vorba. De fapt, ți-aș recomanda mai degrabă să citești o evanghelie. Biblia are 4. Alege una! (Eu aș alege Evanghelia după Luca.) Însă, dacă limbajul biblic ți se pare greoi sau preferi o variantă simplificată a poveștii nașterii Mântuitorului, cartea lui Dickens e numai bună.

Humanitas, 2007, 92 de pagini

 

Poveste de Crăciun (de Charles Dickens)

Cartea e publicată uneori și sub titlul Colind de Crăciun, acesta fiind titlul ei original. Poate că ai văzut vreo ecranizare cinematografică a acestei povești sau ești familiarizat cu zgârcitul și foarte ursuzul domn Scrooge, totuși nimic nu bate cartea și nu poate transmite sentimentul acela de bucurie pe care îl aduce transformarea unei inimi haine, așa cum o face textul lui Dickens.

Editura Arthur, 2012, 144 de pagini

 

Crăciunul lui Poirot (de Agatha Christie)

Dacă nu vrei o carte care să miroasă excesiv a cozonac, a scorțișoară sau a ghimbir, ai putea încerca un mister à la Agatha Christie. Ca de fiecare dată, faimosul detectiv belgian Hercule Poirot se trezește în fața unui mister cu ițe încâlcite, plasat în locuința unei familii bogate, ai cărei membri nu se simpatitează reciproc, dar sunt reuniți de cadrul sărbătorilor de iarnă.

Litera, 2017, 352 de pagini

 

Cum a furat Grinch Crăciunul (de Dr. Seuss)

Știu că ai putea viziona filmul de animație inspirat de carte, acesta rulând în perioada aceasta în cinematografe, totuși cartea, scurta carte a faimosului autor de cărți pentru copii Dr. Seuss, are un farmec aparte. Traducerea lui Florin Bican (a nu se confunda cu Bică) este excelentă, iar cartea merită citită cu voce tare. O să te încânte povestea urâciosului Grinch care vrea să distrugă bucuria unei comunități, dar cade el însuși în groapa săpată.

Editura Arthur, 2015, 56 de pagini

 

Crăciunul în cele mai frumoase povestiri

Volumul include scurte povestiri semnate de autori cunoscuți – Mark Twain, Sir Arthur Conan Doyle, Oscar Wilde, Harriet Beecher Stowe, O. Henry, Elizabeth Gaskell, Herbert W. Collingwood, Henry Van Dyke și Charles Dickens. E de prisos să spun că fiecare povestire este specială în felul ei și cel puțin una o să-ți încălzează sufletul.

Nemira, 2017, 200 de pagini

 

Mica prințesă (de Frances Hodgson Burnett)

Sara Crewe rămâne orfană de mamă, iar tatăl o înscrie la un pension de domnișoare. Când vine vestea morții tatălui ei, fetița se trezește într-o lume crudă, în grija unor persoane lipsite de empatie și compasiune. Totuși ea face față vieții printr-o bunătate ieșită din comun, fapt ce ne-ar putea inspira și pe noi, cititorii.

Editura Corint, 2014, 184 de pagini

 

Cum i-am spart nasul lui Stalin (de Eugene Yelchin)

Plasată într-o Moscovă acoperită de nămeți, povestea micului Sașa Zaicik este una tristă, dar lucrul acesta n-ar trebuie să te sperie. Poveștile triste sunt, adeseori, mai frumoase decât cele optimiste și ne rămân în minte pentru mai mult timp. Plus că volumul lui Yelchin nu doar că ne spune o poveste, dar ne și învață ceva ce ar trebui să ne pună serios pe gânduri.

RAO Books, 2013, 160 de pagini

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii