Inspirație · luni, 21 ian.

Octavia Spătărelu

Trei minute – Evadarea din labirintul modei (II). Interviu cu Marius Capotă

Deși cariera lui în modeling abia începuse, față în față cu imposibilitatea unei vieți împlinite, Marius a decis să renunțe la jobul lui de vis și la perspectiva contractelor oferite de unele dintre cele mai prestigioase case de modă, printre care Versace, Gucci, Dolce & Gabbana și Viviene Westwood. A hotărât să își schimbe atitudinea cu privire la bani, faimă și putere și să înceapă să investească  în pregătirea lui profesională și într-o viață de calitate. Prima parte a interviului (poate fi citită aici: https://respiro.ro/time/trei-minute-evadare-din-labirintul-modei-i) s-a concentrat pe ceea ce se ascunde în spatele unei fețe de model și cum manipularea ambalajelor distorsionează standardele oamenilor cu privire la frumusețea reală.

În a doua parte a interviului acordat de Marius Capotă vom aborda subiecte precum importanța câștigului financiar pentru tânărul adult și a succesului pe plan personal și profesional. Viziunea și atitudinea lui cu privire la aceste subiecte au fost formate în urma experienței trăite ca model, în câteva dintre marile capitale ale modei.

 

Cât de puternică este pentru un tânăr nevoia de a câștiga bani?

Marius: La mine această nevoie a început să își facă apariția în timpul liceului, când am început să devin conștient de diferențierea pe care o făceau veniturile materiale și simțeam presiunea să mă ridic la un anumit nivel. Nu este de ajuns să ai rezultate bune, trebuie să ajungi la un anumit nivel în societate, iar la un moment dat banii devin un factor major pentru băieți, un factor motivator. Eu mi-am ales jobul de model în funcție de bani. Majoritatea tinerilor își aleg cariera în funcție de bani, iar asta este o mare greșeală. Ar trebui să ne alegem cariera în funcție de pasiuni și, punând pasiune, banii vor veni de la sine. Este atât de presant factorul financiar, încât devine o obsesie. Nu mai vezi alte oportunități decât cele prin care ar rezulta bani și de multe ori ești tentat să îi procuri prin cea mai ușoară cale posibilă, de exemplu prin jocuri de noroc, cum am fost tentat eu în timpul liceului. Din fericire, această joacă nu s-a transformat în dependență pentru mine, dar a fost destul cât să prind gustul banului. Dorința de a avea un venit substanțial a jucat decisiv în aspirația mea de a deveni model, dar mai târziu am ajuns să aflu că, din păcate, nu tot ce zboară se mănâncă. Este greu să câștigi bani din modeling, dar dacă nu aș fi câștigat nimic, probabil că în luna următoare aș fi renunțat. Mi se promitea tot timpul mai mult, dar acel mult întârzia să apară, iar eu trebuia să rezist până atunci.

 

 În cât timp de lucrat în modeling ajungi să duci o viață decentă?

 

Marius: În modeling, ca să ajungi undeva trebuie să fii promovat. Acesta este discursul standard: un an ești promovat, apoi contractele încep să curgă. La mine a fost puțin diferit, încă din primul an au început să apară oferte care m-au motivat și m-au dus în Asia. Dar mulți alți români nu au avut aceste oportunități. Nu îmi pare rău că am ajuns acolo, deoarece acum știu sigur că nu puteam fi împlinit, dar călătoritul mi-a plăcut. Cariera unui model ține atâta timp cât arăți bine, nu te îngrași și nu îți cade părul. Apoi te trezești pe la 25-30 de ani fără școală, fără educație, un nimeni, trebuind să începi totul de la zero. 

 

 Îți doreai deci să ajungi faimos. Banii și faima vin în același timp?

Marius: Începusem să mă simt oarecum faimos, dar nu aveam mulți bani. Era mai mult o faimă falsă, imaginară, pentru că mă vedeam pe afișe. Modelingul în sine nu îți aduce o faimă, pentru că tu nu contribui cu nimic la binele lumii, ci ești doar un manechin, un mijloc prin care alți oameni primesc aplauze, ești o față. O față fără nume. Acest lucru este foarte straniu. Nimeni nu îți cunoaște numele, pentru că nu acesta este important. Doar fotomodelele care ajung foarte departe capătă privilegiul de a avea un renume, dar ca să ajungi acolo e foarte greu, aproape imposibil. Sunt foarte puține locuri, iar competiția este acerbă. Nu prea există contracte de mii de euro, ca să ajungi la asta, pe lângă foarte multă muncă, depinzi de ”noroc”. 

 

Ce înseamnă pentru tine succes personal?

Marius: Succesul pentru mine acum reprezintă să reușesc să duc la bun sfârșit ceea ce îmi propun, iar mai apoi să îmi dau seama că ceea ce am realizat a fost peste așteptările mele. Există multe feluri prin care societatea încearcă să te înrobească, să îți ofere concepte eronate despre viață, dar citind, am devenit liber. Eu am avut un beneficiu în Beijing, faptul că am petrecut o perioadă neinfluențat de cultura mea și de persoanele din jurul meu. De multe ori dacă tu încerci să îți schimbi atitudinea cu privire la diverse lucruri, cei apropiați vin și îți spun că nu e chiar așa. Fiind departe, tot ce am citit mi-am și însușit. Am realizat diferite lucruri pe care voiam să le schimb la mine și nimeni nu m-a putut opri. Uneori contextul cultural poate fi o influență rea, te poate împiedica să te dezvolți. Dar, petrecând puțin timp departe, am ajuns să văd lumea cu alți ochi.

 

Care este diferența în felul în care oamenii văd succesul?

Marius: Eu simt succesul atunci când prezint mulțimii idei și cuvinte valoroase, înălțătoare, iar oamenii vin să îmi spună că le-a folosit ceea ce au auzit de la mine. Chiar dacă sunt criticat uneori, și știu că este spre binele meu, pentru că sunt în formare atunci când văd că am fost de ajutor, că am oferit o bucurie, simt o satisfacție, o împlinire profundă. Succesul meu este să văd problemele oamenilor din fața mea și să le întâmpin, să îi ajut cu tot ce pot. În schimb, lumea, în general, vede succesul ca cea mai înaltă treaptă pe care poți urca, devenind atunci superior celorlalți. Un alt fel în care ceilalți mai văd succesul este să ajungă să dețină diverse bunuri care par că le oferă rang, statut, prestigiu. Succesul mai înseamnă pentru unii control. Să ajungi să conduci o companie, oamenii să te respecte, însă aceste tipuri de succes sunt puțin cam egoiste. 

Vezi vreo diferență între succesul egoist și un succes altruist?

Marius: Exemplul clasic și aproape universal este cel al tânărului care muncește în străinătate pentru a câștiga destui bani să își permită să meargă în vacanțe în locuri exotice, apoi să se pozeze și să arate imaginile pe Instagram sau Facebook. Acesta este succesul de tip social media, un succes care este redus la popularitate, dar în realitate nu oferă nimic de calitate. De parcă succesul ține cont de numărul de like-uri primite la o poză. Unii tineri consideră că succesul este să fii cunoscut pe Instagram sau Facebook, dar dacă stai să te gândești, de fapt trăiești într-o lume virtuală unde nu contribui cu nimic util și care nu seamănă în niciun fel cu viața reală. Închizi calculatorul sau telefonul și te trezești din nou între patru pereți, cu același sentiment de neîmplinire. Succesul autentic va fi atins numai atunci când vei contribui cu ceva benefic pentru societate.

Ce semnificație are expresia „joaca cu focul”?

Marius: Am trăit de multe ori acest sentiment de a te juca cu focul. Focul este atrăgător, sclipitor, te frapează ca și copil, îți stârnește curiozitatea, adică te atrage. Reprezintă a te juca cu ceva care realizezi că te arde, dar îți place căldura pe care o emană de la o mică distanță. Exact așa am simțit primul pahar de alcool. Știam că este dăunător, dar am zis să o încerc și pe asta. Apoi mi-a venit mult mai ușor să accept încă un pahar și încă un pahar, de la așa-zișii mei prieteni. Așa am căpătat experiență în manevratul focului. Dar la un moment dat, oricât de expert devii, focul este foc și te trezești explodându-ți în față. Aceasta a fost o paralelă cu compromisul moral. Începi cu ceva, cu un păhărel de alcool, poate chiar cu droguri sau alte lucruri, iar apoi trebuie să continui cu cantități din ce în ce mai mari ca să îți poți satisface dorințele interioare. Astfel, înainte să realizezi, cazi pradă dependenței.

În încheiere, dacă ar fi să alegi o idee, un singur sfat, pentru un adolescent sau un tânăr adult, care ar fi acela?

Marius: Să citească. Zilnic. Apoi, să mediteze la ceea ce a descoperit nou și să încerce să aplice principiile citite. Raportându-mă la experiența mea de a renunța la modeling și de a începe studiile, pot spune că ai nevoie doar de trei luni să-ți schimbi fundamental modul de a gândi, prin studiu. Dar mai întâi ai nevoie de trei minute să decizi corect!

 

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!