Inspirație · joi, 6 dec.

Octavia Spătărelu

Plantarea copacilor, noul trend

Te-ai întrebat vreodată ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai exista niciun copac? Ar fi viața ta cu ceva diferită? În cât timp ai observa absența lor? De multe ori nu prezența unui lucru ne face să îl prețuim, ci tocmai absența. Dar acel moment vine prea târziu.

Poate că acolo, în camera ta, nu prea te deranjează dacă copacul din fața geamului tău nu ar mai exista. Poate nu te deranjează nici faptul că în acest moment, în România, sunt rase de pe fața pamântului, în fiecare zi, hectare întregi de păduri. Poate nu te afectează faptul că jungla amazoniană și-a redus impresionant dimensiunile în ultimii câțiva ani, ducând la deteriorarea ecosistemelor, inundarea masivă a terenurilor învecinate și îngroșarea stratului de gaze din atmosferă ce produc efect de seră. 

Se estimează că un copac matur eliberează aproximativ 120 de kilograme de oxigen într-un an, cantitatea de oxigen consumată de un om fiind de câteva ori mai mare. Cantitatea de dioxid de carbon reciclată de același copac este de aproximativ 150 de kilograme. Dintre beneficiile aduse de copaci mai putem enumera și rolul lor în menținerea climatului, barieră contra vântului, reținerea prafului și a altor substanțe toxice, adăpost pentru o mulțime de insecte, păsări și mamifere mici, mijloc de relaxare și de reducere a stresului, sursă de hrană, iar lista poate continua  multe rânduri. Nu mai încape îndoială, copacii nu doar că păstrează condițiile de viață pe Terra, dar ne fac să ne bucurăm de ea.

Deci, ce putem face, eu și cu tine, pentru a menține acest bine? Ar fi nu doar trist ca peste câțiva ani să ne trezim că am neglijat natura prin ignoranța noastră, iar plantele și copacii au devenit obiecte artizanale, găsite mai mult în grădinile botanice și rezervațiile naturale. Replantarea lor nu este una dintre soluții, ci singura soluție. 

Există în istoria recentă oameni pentru care plantarea de copaci a însemnat totul, a fost misiunea vieții lor. Și da, efectele muncii lor au fost simțite din plin de regiuni întregi și nu contenesc să ne uimească. Una dintre ele este povestea lui Jadav Payeng, indianul care a reușit să reîmpădurească sute de hectare pe o insulă unde locuiesc azi tigri bengalezi și alte animale pe cale de dispariție. Sau poate ai auzit de povestea lui Jia Haixia și Jia Wenqi, un orb și un om fără brațe care au plantat împreună peste 10.000 de copaci în China. Ce au în comun aceste persoane este dorința de a schimba ceva, de a investi în viitorul lor și al urmașilor lor. Ei au acționat în ciuda dizabilităților și a condițiilor de trai net inferioare nouă, în ciuda cunoștințelor limitate, în ciuda celor care erau mai în stare să dea o mână de ajutor, dar nu au făcut-o. 

Conform INS, în România sunt estimativ 3 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 ani. Dacă fiecare tânăr ar planta măcar 2 copaci pe an, rezultatele ar fi cu mult diferite. În câțiva zeci de ani vor fi mai puține inundații, mai puține alunecări de teren, multe dintre speciile de animale și plante pe cale de dispariție vor putea să se dezvolte, aerul va fi mai puțin poluat, valurile de secetă vor scădea din amploare. Merită acest efort pentru un viitor mai sigur și mai sănătos? Aceasta este o întrebare la care fiecare dintre noi trebuie să reflectăm.  În România există numeroase ONG-uri în așteptare de voluntari, echipamentul, terenul și copacii fiind deja pregătiți pentru plantare. 

Investește în sănătatea ta și în tine, cel din viitor. Cu siguranță îți vei mulțumi! 

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!