Pentru o viață sănătoasă, spune…”mulțumesc”
Cuvântul “mulțumesc” are o încărcătură emoțională puternică, fiind cel mai des folosit pentru exprimarea unei trăiri deosebite despre care Esop afirma că este virtutea sufletelor nobile, și anume, recunoștința.
Din păcate, observăm destul de ușor în societatea actuală efectele negative survenite în urma unui grad din ce în ce mai scăzut de manifestarea a recunoștinței sau a lipsei totale a acesteia din viețile unora dintre noi.
Din punct de vedere știintific însă, avem toate motivele să reconsiderăm deosebita importanță a recunoștinței, aceasta cotribuind într-o măsură foarte mare la îmbunătățirea calității vieții noastre sociale și cu atât mai mult la bunăstarea vieții interioare a fiecăruia dintre noi.
Oameni de știință, psihologi, reprezentanți ai filosofiei și ai religiei deopotrivă, afirmă că recunoștința este un element esențial în pentru o vieță fericită și implicit mai longevive.
Un studiu realizat la Universitatea Davis din California arată că oamenii recunoscători au niveluri mai ridicate de emoţii pozitive, satisfacţie de viaţă, vitalitate, optimism şi niveluri mai scăzute de depresie şi stres.Urmărind aceeași idee, Asociaţia Psihologilor Americani a inițiat și ea un studiu unde se prezintă faptul că pacienţii cu insuficienţă cardiacă asimptomatică, care au ţinut un jurnal de gratitudine, au înregistrat o scădere semnificativă a nivelurilor de inflamaţie, dar şi o îmbunătăţire a sănătăţii cardiace. Mai mult de 180 de persoane, bărbaţi şi femei au participat la acest studiu şi fiecare a trebuit să-şi păstreze un jurnal de recunoştinţă pentru cel puţin opt săptămâni. Cercetatorii au descoperit că la cei care au completat regulat aceste agende li s-a redus circulaţia pe biomarkerii inflamaţi și s-a îmbunătățit funcția cardiacă. "Se pare că o inimă recunoscătoare este într-adevăr o inimă mai sănătoasă şi că jurnalele de recunoştinţă sunt o modalitate uşoară de a sprijini sănătatea cardiacă", a declarat Paul J. Mills, profesor în medicină de familie şi sănătate publică de la Universitatea din California.
De asemenea, recunoștința ajută la protejarea relaţiei de cuplu și evitarea separării sau a divorțului. "Chiar dacă un cuplu se confruntă cu stres şi dificultăţi în alte domenii, recunoştinţa în relaţie poate contribui la promovarea rezultatelor pozitive maritale", a declarat Allen Barton, cercetător la Centrul UGA pentru Cercetarea Familiilor.
Toate aceste studii ne fac să afirmăm fără să greșim că pentru o viață sănătoasă este recomandat să spunem “MULȚUMESC” de cât mai multe ori pe zi.
Surse:
http://www.mayra.ro/mayra-recomanda/de-ce-sa-spui-multumesc/
http://www.descopera.ro/stiinta/14903952-recunostinta-te-poate-face-mai-fericit-si-mai-sanatos
http://www.aimgroup.ro/dezvoltare-umana/starea-de-recunostinta-secretul-oamenilor-fericiti/