Psihologie · joi, 17 sept.

Respiro

Strategii de control ale furiei

 

Furia este o experiență umană naturală și, uneori, există motive întemeiate pentru a izbucni, fie că te simți rănit de ceva ce a spus sau a făcut cineva, fie că te confrunți cu frustrare. Furia necontrolată poate fi problematică pentru relațiile și sănătatea ta.

Verifică. Este greu să faci alegeri inteligente atunci când ești copleșit de emoții negative puternice. Încearcă să previi accesele de furie. Identifică semnalele de alarmă ale unei posibile crize de mânie. Când recunoști semnalele, îndepărtează-te de situație sau încearcă tehnici de relaxare pentru a preveni creșterea gradului de iritare.

Nu stărui asupra situației. Unii oameni au tendința de a reanaliza incidentul care i-a deranjat. Aceasta este o strategie neproductivă, mai ales dacă ai rezolvat deja problema care te-a înfuriat la un moment dat. În schimb, încearcă să te detașezi de incidentul trecut. O modalitate de a face acest lucru este de a te concentra pe lucrurile pe care le apreciezi la persoana sau situația care te-a supărat.

Schimbă-ți modul de a gândi. Când ești supărat, este ușor să crezi că lucrurile stau mai rău decât sunt în realitate. Printr-o tehnică cunoscută sub numele de restructurare cognitivă, poți înlocui gândurile negative nefolositoare cu cele mai rezonabile. De exemplu, în loc să gândești că „totul este ruinat”, spune: „acest lucru este frustrant, dar nu este sfârșitul lumii”.

Relaxează-te. Tehnicile de relaxare cum ar fi respirația profundă, imaginile relaxante, meditația sau rugăciunea pot ajuta la calmarea acceselor de furie. Dacă practici regulat o astfel de tehnică, va fi mai ușor să o aplici atunci când se declanșează un acces de furie.

Îmbunătățește-ți abilitățile de comunicare. Oamenii adesea sar la concluzii când sunt supărați și pot spune primele lucruri (adesea nedrepte) care le trec prin minte. Încearcă să te oprești și să asculți înainte de a reacționa. Apoi, ia-ți timp să te gândești cu atenție la modul în care îți dorești să răspunzi. Dacă ai nevoie să te retragi pentru a te răcori înainte de a continua conversația, fă o promisiune de a reveni mai târziu pentru a continua discuția.

Fii activ. Exercițiul fizic regulat te poate ajuta să reduci tensiunile, să consumi energia suplimentară și să reduci stresul care ți-ar putea provoca accese de furie.

Recunoaște și evită situațiile declanșatoare. Gândește-te la lucrurile care te supără. Dacă știi că întotdeauna te înfurii în trafic la orele de vârf, ia autobuzul sau încearcă să-ți schimbi programul, pentru a evita ambuteiajele. Dacă întotdeauna discuți cu soțul/soția noaptea, evită subiectele controversate, pentru că sunteți amândoi obosiți.

Nu poți elimina complet emoțiile de furie, însă poți face schimbări în modul în care evenimentele te afectează și maniera în care răspunzi lor. Făcând efortul de a-ți ține sub control furia, vei fi mai fericit pe termen lung. Nu uita că poți cere oricând ajutorul atunci când simți că nu poți gestiona singur situația.

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!