Psihologie · marți, 17 aug.

Respiro

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia

 

Cu siguranță că ți s-a întâmplat să începi bine o conversație, și apoi aceasta să degenereze, transformându-se într-o ceartă în toată regula. Acest lucru se poate întâmpla, dacă o persoană emite o părere fără să țină cont de câteva reguli de bază.

Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de următoarele sfaturi:

 

  1. Gândește-te bine la ce vei spune. Înainte să-ți exprimi părerea, analizează mesajul și ceea ce vrei să transmiți. Dacă ești supărat, așteaptă puțin – chiar și o zi întreagă – înainte să vorbești. Astfel, vei evita multe probleme.

 

  1. Încearcă să cunoști interlocutorul. Fiecare persoană este diferită, deci și modul de a comunica trebuie să fie diferit. Unii oameni sunt mai sensibili decât alții, așa că e bine să îți adaptezi tonul.

 

  1. Păstrează-ți mintea limpede. Chiar dacă te înfierbânți, nu lăsa flăcările indignării sau neputinței să-ți afecteze amabilitatea. Conversațiile devin mereu certuri atunci când ridicăm tonul sau intrăm in defensivă. Și, mai ales, nu lua lucrurile personal. Pur și simplu nu evidențiază faptele.

 

  1. Nu generaliza. De exemplu, nu folosi cuvintele „întotdeauna” și „niciodată”. Sunt aprecieri personale superficiale, care îl irită și mai mult pe interlocutor.

 

  1. Amintește-ți că e vorba despre o părere. Oricât de bine documentată sau de bine-intenționată este viziunea ta despre tema în cauză, ea rămâne subiectivă. Așa că începe frazele cu „cred că” sau „mi se pare că”, în loc să faci afirmații absolutiste.  

 

Percy, A. (2017). Platon pentru visători. București: Editura Herald, pp. 121- 122.

Articole Similare

Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Strategii de control ale furiei
Nu poți elimina complet emoțiile de furie, însă poți face schimbări în modul în care evenimentele te afectează și maniera în care răspunzi lor.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!