Psihologie · miercuri, 10 mar.

Respiro

Cum să mă iubesc?

 

Ce înseamnă să te iubeşti?

Scoate-te din trup, pune-te pe scaun, undeva în faţa ta şi uită-te la tine. Nu îţi vorbi. Nu te grăbi. Îndrăzneşte să rămâi în linişte şi să te observi. Vezi dacă eşti stingherit, ori eşti nervos... vezi dacă stai relaxat sau dai din picioare să pleci... încearcă să te uiţi în ochii tăi... îţi place ce vezi, te iubeşti?

Dacă e prima dată când te priveşti astfel atunci e puţin probabil să răspunzi afirmativ, pentru că – ghici ce? – nu poţi să iubeşti pe cineva pe care nu-l cunoşti. Iar cunoaşterea profundă cere timp şi răbdare pentru a observa şi a nu judeca. Bazându-mă pe referinţe ştiinţifice, îţi voi arăta cum să te cunoşti, pentru a te putea iubi.

Fă un pas în spate şi observă               

Primul pas şi cel mai important către iubirea de sine este să ne observăm. Auto-observarea implică concentrarea asupra fiecărui detaliu care ţine de experienţa noastră subiectivă, fără însă a emite judecăţi de valoare. Nimic nu este bun sau rău, plăcut sau neplăcut, nu urâm şi nici nu iubim. Doar observăm. Descriem. Analizăm. În volumul În căutare prezentului, Patty de Llosa afirmă că „Auto-observarea este un efort de a fi martori, în fiecare moment, la tot ceea ce se petrece înauntrul nostru şi între noi şi lume, fără să judecăm sau să opinăm”. Observarea implică detaşarea de încărcătura emoţională şi astfel eliberarea noastră de noi înşine. De aceea, doar în momentul în care ne observăm putem începe să ne cunoaştem, deoarece ne separăm de toată experienţa noastră subiectivă şi devenim martorii ei. Doar aşa, studiindu-ne, ne putem descoperi, ne putem înţelege, ne putem iubi.

Exerciţiu: Oricând, dar în special în momentele mai tensionate, aminteşte-ţi să faci un pas în spate din punct de vedere mental şi să te priveşti ca şi când ai fi personajul principal dintr-un film (chiar eşti, în filmul tău). Priveşte-ţi situaţia în perspectivă şi analizeaz-o, însă fără să o judeci ca bună sau rea. Observă ce simţi, ce ai nevoie, ce te deranjează sau bucură, cum miroase, ce auzi... observă-ţi respiraţia. E apăsătoare, e adâncă, e rapidă? Aminteşte-ţi, nu există bine sau rău, doar observă şi descrie. Observă ce gânduri îţi vin. Observă-ţi instinctele şi impulsurile. În sfârşit te uiţi la tine, îţi oferi atenţie şi timp să te cunoşti. În momentele noastre cele mai agitate avem cele mai mari oportunităţi de a ne cunoaşte. Profită de ele!

Acceptă fără să judeci

Este esenţial, pentru a ajunge să te iubeşti, să reuşeşti mai întâi să accepţi. Iar acceptarea se întâmplă pe două planuri: individual şi social, acceptarea ta faţă de tine şi acceptarea diferenţelor dintre tine şi lume. O practică spirituală care încurajează atât observarea, cât si acceptarea este meditaţia de tip mindfulness. Un studiu publicat de Thompson și Waltz (2007) demonstrează că indivizii care practică mindfulness se acceptă necondiţionat mai mult şi au o stimă de sine mai crescută decât cei care nu practică. Ce presupune această practică? Observarea descrisă în paragraful anterior, însoţită de acceptare deplină şi necondiţionată. Acceptarea evenimentelor nedorite fără a le judeca este foarte provocatoare, mulţi oameni considerând-o imposibilă, însă e o parte esenţială a iubirii de sine. Acest lucru nu se limitează doar la evenimentele traumatice precum abuzul sau moartea cuiva drag, dar şi la micile întâmplări zilnice pe care le catalogăm drept neplăcute: autobuzul care întârzie, biletul de avion care tocmai s-a scumpit, sunetul făcut de muzica vecinilor ori modul nepoliticos în care ni se adresează cineva. Provocarea este să observi aceste evenimente, să realizezi că au pătruns în viaţa ta, iar apoi să le accepţi fără a le judeca,  fără a le respinge, fără a genera şi întreţine emoţii negative la adresa lor.

Cum ajută modul în care percepi lumea din jur propria iubire de sine? Este un efect de oglindă: judecarea celorlalţi te îndepărtează de tine însuţi, deoarece şi tu – la rândul tău – eşti un „celălalt” pentru tine, astfel că îţi vei atribui acelaşi nivel de toleranţă pe care îl oferi celorlalţi. Lipsa de judecată asupra mediului extern va atrage ca un boomerang lipsă de judecată asupra ta. E foarte greu să iubeşti pe cineva pe care îl judeci tot timpul, aşa că dă-ţi voie să te înţelegi prin observare și acceptare necondiţionată. Eckhart Tolle spune în best-sellerul Puterea prezentului: „Acceptă – apoi acţionează. Orice ar conţine momentul prezent, acceptă-l ca şi când tu l-ai ales. Întotdeauna lucrează cu el, nu împotriva lui... această atitudine îţi va transforma miraculos întreaga viaţă.”.

Exerciţiu: La următorul eveniment pe care îl percepi ca fiind neplăcut, opreşte-te şi respiră. Nu te împotrivi asupra evenimentului. El deja a avut loc. Orice reacţie pe care o ai acum este o atitudine faţă de un eveniment din trecut. Acceptă-l în totalitate şi revino cu atenţia asupra ta şi a prezentului.

Pune-ţi întrebări

Implică-te activ în propria cunoaştere, adresându-ţi întrebări. De exemplu: ce îţi place la tine? Concentrează-te şi încearcă să descoperi ce îţi place ţie la tine. Probabil sunt lucruri despre tine cu care te mândreşti pentru că toată viaţa ceilalţi le-au lăudat. Dar dacă nu ar exista ceilalţi, dacă ai fi doar tu cu tine, ţie ce ţi-ar plăcea la tine? Caută să găseşti propriul răspuns, unul care nu e influenţat de vocile celor din jur. Caută-te pe tine.

Exerciţiu: Setează-ţi câte o întrebare pe săptămână. Una singură, nu e cazul să te aglomerezi, fii generos cu tine oferindu-ţi timp din plin pentru a găsi răspunsuri. Notează în telefon orice posibil răspuns care îţi trece prin minte, iar la finalul săptămânii pune ideile cap la cap şi vezi ce ai obţinut.

În final, aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.

 

Referinţe bibliografice:

Patty de Llosa (2006). The Practice of Presence (Sandpoint, Idaho: Morning Light Press), p. 7.

Thompson, B. & Waltz. J. A. (2007). Journal of Rational-Emotive & Cognitive-Behavior Therapy, Vol. 26, No. 2, June 2008. DOI: 10.1007/s10942-007-0059-0

Tolle, E. (2004). The power of NOW: a guide to spiritual enlightenment. Pbk. ed. Vancouver, B.C. : Novato, Calif.: Namaste Pub.

 

Autor: Lidia Mihailidis

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să facem față schimbării de carieră în vreme de pandemie
Starea de nesiguranță a zilei de mâine, sau mai bine zis a unei nesiguranțe financiare de cele mai multe ori poate lăsa răni adânci atât asupra psihicului adulților cât și a copiilor
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!