De la dorință la realizare
Început de an pentru toți... visuri mărețe... Acum mai puțin de o lună în urmă speram ca anul 2019 să fie anul nostru. Ne-am făcut planuri mari, liste uriașe pe mai multe culori, cu lucruri de schimbat sau implementat în viața noatră. Totuși, luna ianuarie se apropie de sfârșit, iar acea motivație ce ne-a pus să scriem atât de multe rezoluții întârzie să reapară, așa că vechile și confortabilele noastre obiceiuri au continat să existe.
Dar ce nu a funcționat? Am avut noi intenții bune? Cele mai bune! Dorim să renunțăm la acele obiceiurile care ne fac rău? Cu siguranță! Dar distanța de la teorie și practică se lungește pe zi ce trece, iar rezoluțiile noastre încep să sune din ce în ce mai irelevant, greu de realizat, aproape fantezist.
Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm în momentul fixării țintelor este faptul că acestea sunt prea generale sau vagi. Din această cauză creierul nostru nu le poate procesa pentru a le plasa în timp. Mentalitatea ”I need to change my whole life” nu este deloc practică, asta doar dacă nu ai cumva de gând să te muți pe un alt continent pentru a-ți începe viața de la zero. Poți citi mai jos câteva principii prin care să te asiguri că țintele alese vor fi și realizate.
1. Propune-ți obiective relevante pentru tine. Multe persoane nu pot face diferența dintre ceea ce vor și ceea ce le-ar plăcea să facă. Nu ai suficient timp pentru a realiza tot ce crezi că ți-ar plăcea. Concentrează-te pe lucrurile pe care le dorești cu adevărat în următoarele luni. Umplerea paginilor cu orice țintă care îți poate trece prin cap te va dezorienta și îți va devia concentrarea de la ceea ce contează cu adevărat. Alege un număr limitat de obiective, clare și importante. Cu cât mai puține, cu atât mai bine.
2. Formulează-ți țintele cât mai specific. Dacă, de exemplu, dorești ca în 2019 să mănânci mai sănătos, gândește exact cum vrei să realizezi acest lucru. Poți decide ca în fiecare zi să mănânci cel putin o salată, sau să îți setezi un număr minim de legume sau fructe proaspete de cosumat într-o zi. Sau îți poți impune o limită clară pentru dulciuri și fast-food. În loc să spui că vrei să citești multe cărți în următorul an, stabilește un număr acceptabil de cărți și câteva domenii de interes, iar atunci când vei intra într-o bibliotecă sau într-un anticariat vei ști deja unde să cauți.
3. Alege ținte care pot fi realizate. Tuturor ne place să visăm la lucrurile mărețe pe care le vom realiza și ce bine ne vom simți când vom învinge imposibilul. Dar atunci când reflectăm la aceste ținte, măreția lor ne copleșește și nu știm de unde să începem cu planificările. E ușor să zici „gata, de mâine/ săptămâna viitoare/ anul viitor mă voi antrena pentru a urca Everestul,” dar când acea zi vine, nu știi cum să începi pregătirea. Iar în continuare cel mai ușor și confortabil lucru de făcut este amânarea: pentru o altă zi când soarele va străluci mai tare, când va fi mai cald sau când nu va fi așa de cald, când va fi mai liniște, când vor zbura fluturașii etc. Știm cu toții când acea zi perfectă va apărea - niciodată. Cu cât obiectivul setat este mai realizabil, cu atât motivația va crește, iar comoditatea și dorința de evitare a efortului va fi mai ușor de controlat. Astfel, îți poți reformula obiectivul într-un mod mai concret precum: „vreau să ajung să alerg cinci kilometri fără să mă opresc” sau „vreau să parcurg un traseu montan în fiecare lună”.
4. Setează-ți obiective și rutine cât mai accesibile. De exemplu, în loc să îți faci un abonament pe un an la sala de sport amăgindu-te că vei trece pe acolo în fiecare zi, planifică-ți 3-4 zile în fiecare lună, împreună cu o altă persoană cu obiective asemănătoare și treci la treabă. De multe ori suntem tentați să ne impunem o rutină grea și foarte obositoare, sperând ca recompensa să fie pe măsură. Rezultatul va fi următorul: vom găsi scuze pentru a înceta acele activități, până în momentul abandonării definitive a obiectivului propus.
5. Impune-ți termene limită. Dacă nu folosești termene limită, nu vei simți presiunea să realizezi acele lucruri, rezultatul fiind procrastinarea. Termenele limită sunt valoroase pentru că ele arată progresul și îți oferă curajul și motivația necesară pentru a continua acele obiceiuri nou-formate. Fragmentează-ți obiectivele în bucățele mici și stabilește un deadline cât se poate de realistic pentru fiecare dintre ele. Dacă, de exemplu, vrei să ajungi să alergi la un semimaraton, începe în prima săptămână prin a alerga un kilometru, apoi pune o anumită țintă pentru fiecare săptămână sau lună în parte, adaptată la capacitățile corpului tău și oferă-ți mici recompense pentru reușitele tale. Astfel vei fi mult mai motivat să continui aceste obiceiuri.
Se consideră că timpul de formare și consolidare al unui obicei este de 4-6 săptămâni. După acel moment, rata de abandonare este mult mai mică. Efortul de a fi consistent în menținerea obiectivelor poate fi destul de mare, mai ales dacă țintele propuse nu sunt deloc ușoare, dar nu este imposibil. Un citat celebru al lui Walt Disney spune: „Dacă poți visa un lucru înseamnă că poate fi făcut.” Poate că formularea obiectivelor se va schimba pe parcursul anului sau rezultatele vor fi ușor diferite față de așteptări, însă dacă vei simți satisfacția de a deveni o persoană mai eficientă pe parcursul anului, merită să îți asumi riscul.