Curs: Renașterea - arta în echilibru

Renașterea a fost, fără îndoială, una dintre cele mai mari revoluții din istoria civilizației occidentale. După sfârșitul Antichității, este pentru prima dată când omul este, din nou, centru de interes. Renașterea a reprezentat o importantă schimbare de paradigmă, fiind – din multe puncte de vedere – fundația din care se va ridica întreaga cultură vestică modernă. Feudalismul este la apus, omul capătă, din nou, conștiința de sine, societatea se îndreaptă către meritocrație.

Unele dintre cele mai importante operă de artă sunt create acum!


Curs 1 – Italia: Renașterea timpurie - pictură

Există foarte puține epoci, în istoria artei universale, mai renumite decât Renașterea. Pentru a înțelege pe deplin însă toate transformările pe care le-a suportat arta în timpul acelor vremuri, este esențial să începem cu primii creatori care s-au desprins de arta gotică: Lorenzo Ghiberti, Andrea del Verrocchi, Filippo Brunelleschi, Alberti sau Masaccio sunt doar câteva dintre numele care vor fi luate în discuție.

Curs 2 Italia: apogeul Renașterii - pictură

Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Giorgione și Tizian sunt cei cinci titani ai perioadei de glorie a Renașterii italiene. In tot acest timp, celebra familie Medici joacă și ea un rol extrem de important. Papalitatea, și ea, încurajează și finanțează ample proiecte artistice.

Curs 3 Italia: Renașterea în sculptură

La fel ca și în pictură, și în sculptură apar modificări sintactice și morfologice odată cu Renașterea. Este momentul în care reprezentarea corpului omenesc intră în centrul atenției. La fel, este perioada în care sculptura capătă o individualitate din ce în ce mai mare, desprinzându-se ușor-ușor din sfera religioasă.

Curs 4 Italia: Renașterea în arhitectura

Arhitectura Renașterii Italiene se distinge mai ales prin apariția - și dezvoltarea – pallazo-ului, reședință aristocratică mai puțin ermetică decât castelul medieval. Arhitectura religioasă suportă și ea modificări, fiind din ce în ce mai folosit planul central. Încep să apară, în același timp, vădite preocupări pentru urbanism.

Curs 5 – Italia: Renașterea târzie (Manierismul)

Ca orice perioadă istorică, după etapele de început și de maturitate, și Renașterea cunoaște o etapă de ușor declin și pervertire. Este momentul în care apare așa-numitul Manierism. Deși considerată uneori o perioadă de regres artistic, și acum activează însă nume extrem de importante pentru istoria artei: Pontormo, Parmigianino, Correggio, Tintoretto sau El Greco.

Curs 6 – De la Gotic înspre Renaștere în afara Italiei

Țările de Jos, Germania și Franța cunosc o trecere mai lentă înspre Renaștere. Deși încă prinse cumva de tradiția gotică, pictura, sculptura și desenul cunosc - și în aceste țări – o importantă evoluție către Renaștere. Unul dintre cei mai importanți artiști ai acestei perioade este, fără îndoială, Jan van Eyck.

Curs 7 – Renașterea în nordul Europei

În Nord, perioada Renașterii este marcată de câteva nume extrem de importante. Unul dintre ele este acela al pictorului și gravorului Albrecht Durer. Vom vorbi, de asemenea, despre Lucas Cranach, Hans Holbein sau Pieter Bruegel. În fine, vom observa – pe scurt – ce se întâmplă în Anglia sau în Franța.

Poti plati cu cardul chiar aici sau pe loc, înainte de începerea cursului.

 • Domeniu Istoria artelor vizuale
 • Lector Dragoș A. Farmazon
 • Dată începere Marți , 22 octombrie 2019
 • Oră curs 19:00
 • Număr ateliere 7
 • Frecvență săptămânal, marți (o întâlnire dureaza 2h)
 • Tip Teoretic
 • Vârstă minimă 15
 • Cost

  280 RON Elevi, Studenți, 7 întâlniri, PLATA ONLINE

  45 RON Elevi, Studenți, o întâlnire, PLATA ONLINE

  350 RON Elevi, Studenți, 7 întâlniri, PLATA ÎN LOCAȚIE

  55 RON Elevi, Studenți, o întâlnire, PLATA ÎN LOCAȚIE

  350 RON Preț întreg, 7 întâlniri, PLATA ONLINE

  60 RON Preț întreg, o întâlnire, PLATA ONLINE

  420 RON Preț întreg, 7 întâlniri, PLATA ÎN LOCAȚIE

  70 RON Preț întreg, o întâlnire, PLATA ÎN LOCAȚIE

 • Înscrie-te acum

  Locuri disponibile: 24

#yourmoment
to share with others.

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!