Curs: Evul Mediu. Arta creștină, între antichitate și epoca modernă

Între căderea Imperiului Roman de Apus și zorii Renașterii, Evul Mediu este o perioadă controversată. Sfârșit al lumii antice, început al lumii creștine, parcurs al ei către perioada modernă. Marcat pe de o parte de invazii barbare, de războaie sângeroase, de depopulare și dezurbanizare, tot Evul Mediu înseamnă descoperiri științifice, inovații tehnologice și agricole, înflorire economică și renaștere urbană.

Este vremea frumoaselor manuscrise ornate cu miniaturi, a bazilicilor bizantine, abațiilor romanice și catedralelor gotice, a vitraliilor și mozaicurilor.

Te invit la un scurt periplu prin toate acestea. Vei înțelege, de-a lungul celor șapte întâlniri, ce schimbări culturale au adus cu ei migratorii, de ce este important Imperiul carolingian, ce a însemnat feudalismul pentru artă, cum a influențat gândirea creștină evoluția arhitecturii și, mai ales, de ce Renașterea ar fi fost imposibilă fără mileniul medieval.


CURS 1: ÎNCEPUTURILE ARTEI CREȘTINE

La sfârșitul perioadei antice, în primele secole ale erei noastre, creștinismul (și, implicit, arta creștină) capătă o importanță deosebită. Accentul se mută așadar asupra edificiilor cu caracter religios și asupra picturii și sculpturii care sevește practicilor religioase.

CURS 2: ARTA BIZANTINĂ

De la Ravenna și până în Constantinopol, arta bizantină reprezintă o etapă importantă în istoria artei europene. Reprezentările hieratice ale personajelor sfinte, mozaicurile, construcțiile în plan bazilical, toate primesc acum noi valențe și sunt puse în slujba promovării unei religii universale.

CURS 3: ÎNCEPUTURILE EVULUI MEDIU

Popoarele barbare, așa cum erau numite de către romani, sunt deja în Europa și se constituie în state din ce în ce mai puternice. Inevitabil, ele își dezvoltă și propriile curente artistice, adăugând tradițiilor locale influențele proprii. Arta carolingiană și cea ottoniană sunt, acum, printre cele mai renumite.

CURS 4: ROMANICUL

Începând cu secolul al X-lea, în Franța își face apariția - și de dezvoltă - un nou curent artistic: romanicul. Manifestându-se mai ales în arhitectură, dar extinzându-se și în celelalte zone de creație artitică, romanicul se extinde în toată Europa Occidentală și precede Goticul.

CURS 5: GOTICUL (SCULPTURA ȘI PICTURA)

Pictura și sculptura gotice sunt legate, în cele mai multe cazuri, de marile proiecte arhitecturale. De cele mai multe ori au ca unic scop decorarea bisericilor și catedralelor. Manuscrisele reprezintă și ele, prin pictura decorativă, o verigă însemnată în dezvoltarea plasticii europene. Viraliul, de asemenea, ocupă un loc aparte.

CURS 6: GOTICUL (ARHITECTURA)

Cu siguranță cea mai importantă sferă de dezvoltare a artei gotice este arhitectura. Aceasta este perioada în care în Europa se înalță faimoase edificii, cum ar fi Catedrala Notre Dame, Domul din Milano, Turnul din Pisa sau Catedrala din Florența. Toace acestea devin posibile odată cu noile descoperiri tehnice.

CURS 7: DUECENTO ȘI TRECENTO

Zorii Renașterii italiene se află în Evul Mediu. In Italia, austeritatea care a caracterizat arta din Europa Occidentală în perioada medievală nu a prins niciodată cu adevărat. Nume importante ale istoriei artei, precum Duccio, Giotto sau Simeone Martini crează acum importante opere de artă plastică și pun bazele a ceea ce vom cunoaște, mai târziu, ca arta Renașterii.

Poti plati cu cardul chiar aici sau pe loc, înainte de începerea cursului.

  • Domeniu Istoria artelor vizuale
  • Lector Dragoș A. Farmazon
  • Dată începere Miercuri , 27 februarie 2019
  • Oră curs 19:00
  • Număr ateliere 0
  • Frecvență săptămânal, miercuri (o întâlnire dureaza 2h)
  • Tip Teoretic
  • Vârstă minimă 15
  • Cost
  • Înscrie-te acum

    Locuri disponibile: 25

#yourmoment
to share with others.

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!