Ești pregătit…?
Înainte de a începe această călătorie, vreau să vă adresez o întrebare directă. Doar voi cunoașteți răspunsul adevărat, iar acest răspuns poate determina viitorul vostru și al relației voastre. Sunteți pregătiți pentru un angajament pentru toată viața?
Uitați-vă bine la partener/ă. Uitați-vă la persoana pe care o țineți în brațe sau care vă ține în brațe. Vă pregătiți să vă legați de această persoană pentru următorii aproximativ 50 de ani. Gândiți-vă la lucrul acesta. Mai ales că schimbarea partenerilor nu este o opțiune pentru un creștin. Angajamentul pentru toată viața înseamnă lucruri diferite pentru persoane diferite. Prietenia este procesul prin care îl/o selectăm pe cel/cea față de care să ne asumăm acest angajament pe viață.
Una dintre întrebările cele mai importante pe care trebuie să ni le punem atunci când suntem într-o relație cu posibilități de finalizare într-o căsătorie este: „Cât de bine ne cunoaștem?” Această cunoaștere are două aspecte, la fel de importante: durata și profunzimea. De cât timp îl cunoști pe celălalt și cât de profund (pentru că poți rămâne timp îndelungat la un nivel de cunoaștere superficial)? Relația dintre cunoașterea anterioară căsătoriei și fericirea de mai târziu din relația de căsătorie este simplă – cu cât mai mult și de mai mult timp cunoști pe cineva înainte de căsătorie, cu atât va fi mai mare satisfacția în cadrul cuplului. Acest lucru este posibil pentru că atunci când cunoști mai bine pe cineva înainte de căsătorie poți să-l înțelegi mai bine, să descoperi punctele tari și punctele slabe ale relației voastre de cuplu.
Vă puteți întreba, pe bună dreptate: „Chiar trebuie să răspund?” Puteți ezita, dar… de ce ezitați? Vă puteți gândi la ce va gândi celălalt sau vă puteți gândi că nu sunt realități romantice. Sau poate că nu vreți să auziți răspunsul la astfel de întrebări. Rețineți însă că ignoranța nu asigură fericirea. Puteți răspunde la întrebări și să descoperiți răspunsul celuilalt acum… sau mai târziu, după căsătorie. Este decizia voastră. Mai devreme sau mai târziu, răspunsul va fi dezvăluit.
Sunt tot mai mulți autorii care spun că cei care se căsătoresc, dar sunt nepregătiți pentru problemele care apar, pentru dezamăgirile sau ajustările necesare, de obicei întră într-un soi de panică atunci când relația lor nu mai este ceea ce s-au așteptat să fie și sfârșesc prin a simți că au făcut greșeala vieții lor.
Nu ignorați semnalele de alarmă
Partenerul perfect... Cred că este destul de limpede, pentru cei mai mulți, că nu există o astfel de persoană. Dacă există vreun sfat de dat, acesta este: puneți întrebări și păstrați în mintea voastră răspunsurile pentru a verifica dacă acestea sunt conforme cu faptele.
Dacă apar semnale de alarmă, nu le ignorați. Interacționați cu prietenii celuilalt (în grup), vizitați-i părinții (el/ea sunt produsul relației lor). Dacă există modalități de a vedea cum reacționează la stres și presiune, faceți și asta (doar așa poți vedea cât de flexibil/ă este sau poate fi și cum se descurcă în momente dificile). Construiți o relație de prietenie autentică; rugați-vă împreună; stați departe de ocaziile ispititoare de natură fizică …
Una dintre caracteristicile perioadei de prietenie este naivitatea – sau, altfel numită, inocența. Nici măcar nu încercăm să descoperim ce întrebări să punem. Sau credem că nici măcar nu avem dreptul să punem astfel de întrebări. Uneori presupunem că totul este așa cum ar trebui să fie.
Nu presupuneți nimic! Convingeți-vă!