Curs: Arta antică: de la picturile rupestre la fastul Ro

Fără să fie doar o lungă înșiruire de nume, lucrări și date, istoria artei este, de fapt, o parte importantă a culturii și civilizației noastre. Este istoria modului în care am înțeles să ne exteriorizăm emoțiile și să ne exprimăm credințele ori idealurile. Este povestea evoluției spiritului uman, a modului nostru de a gândi și de a crea. A descifra istoria artei vestice înseamnă a înțelege spirala ascendentă pe care a parcurs-o spiritul uman, a descifra modul în care s-au clădit cultura și civilizația noastră, așa cum le cunoaștem astăzi. Și, deși arta de astăzi poate părea fundamental diferită de arta antică, lucrurile nu stau întocmai așa. Mai mult, înțelegerea artei moderne sau contemporane este aproape imposibilă daca nu înțelegem, întâi de toate, fundamentele pe care ea s-a ridicat. Primele manifestări artistice care n-au parvenit provin din Europa. Evoluția o continuat în Nordul Africii (Egipt), în Orientul Apropiat (Mesopotamia), apoi în bazinul Mării Mediterane (Grecia și Imperiul Roman). Principii compoziționale, soluții arhitectonice, teme fundamentale care apoi au brăzdat primele două milenii ale civilizației occidentale, toate își au originea în această îndepărtată perioadă care se întinde pe nu mai puțin de 30 de milenii înaintea erei noastre.


CURS 1 – Arta preistorică în Europa și Orientul Apropiat. Picturile rupestre de la Chauvet, Altamira și Lascaux. Sculptura epocii de piatră, între util, decor și obiect de cult. Ierihonul, lagăr al civilizației, și apariția portretului. Epoca bronzului: menhire, dolmene, cromleh-uri și Stonehenge. Epoca fierului: culturile Hallstatt și La Tène.

CURS 2 – Egiptul Antic. Perioada Vechiului Imperiu. Dezvoltarea unei arte plastice hieratice și a unei arhitecturi monumentale. Cultul morții și-la vieții de după viață. Mastabalele, piramidele și templele, proiectele principale ale efortului creator egiptean. Sculptura egipteană în timpul Regatului Mediu. Arta în perioada lui Akhenaton și a nepotului său, Tutankhamon. Arta în Orientul Apropiat. Mesopotamia, ținutul dintre fluvii. Arta sumeriană: ziguratele, statuara, sigiliile cilindrice. Arta din akkadiană. Ur, Uruk, Babilon. Hitiții și Kasiții. Arta Asiriană. Achemanizii.

CURS 3 – Începuturile artei în Marea Egee. Arta cicladică: geometrism, minimalism, simetrie. Arta minoică: sculptură, palate și fresce. Creta, palatul din Knossos, pictură, ceramică și reliefuri între Asia și Grecia continentală. Micene: monumentele funerare și conținutul lor. Cetatea, ca proiect arhitectonic într-o civilizație războinică. Orfevrăria.

CURS 4 – Grecia Antică. Începuturile: stilul geometric și orientalizarea lui. Pictura arhaică și începuturile ceramicii grecești: stilul figurilor negre și stilul figurilor roșii. Kouros și Kore. Arhitectura și sculptura în perioada clasică. Templele dorice. Atena, Pericle și Parthenonul. Templele ionice. Ordinul corintic. Urbanismul în Grecia antică. Teatrele. Sculptura severă și sculptura în mișcare. Praxiteles. Fidias. Pictura. Arta greacă în perioada elenistă.

CURS 5 – Roma. Înaintea Imperiului Roman: arta etruscă. Arhitectura religioasă și arhitectura civilă în perioada republicană. Edificii religioase și proiecte domestice în perioada imperială. Asemănări și deosebiri între sculptura romană din perioada republicană și cea imperială. Reliefurile narative. Pictura.  

Poti plati cu cardul chiar aici sau pe loc, înainte de începerea cursului.

  • Domeniu
  • Lector Dragoș A. Farmazon
  • Dată începere Joi , 22 noiembrie 2018
  • Oră curs 19:00
  • Număr ateliere 0
  • Frecvență săptămânal, miercuri (o întâlnire dureaza 2h)
  • Tip teoretic
  • Vârstă minimă 16
  • Cost

    150 RON Preț integral

    0 RON Studenți

  • Înscrie-te acum

    Locuri disponibile: 30

#yourmoment
to share with others.

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!