Imagine articol
Deconectează-te · 5 dec. 2018, 10:55:31

Dependența de internet

BENEFICIILE ȘI LIMITELE UTILIZĂRII INTERNETULUI

Tehnologia informațiilor și comunicațiilor a evoluat în mod accelerat în ultimul secol, contribuind la digitalizarea vieții noastre de zi cu zi. În spatele utilizării internetului se află interacțiunea dintre nevoile și motivele oamenilor: informare, comunicare, divertisment.

Adevărat, internetul ne face viața mai ușoară, ne face informațiile mai accesibile și creează conexiuni cu diferiți oameni din întreaga lume. Dar, din păcate, foarte mulți oameni pierd prea mult timp în fața calculatorului, parcă ar fi „răpiți” din lumea reală, acest lucru ducând la un abuz de internet.

CE REPREZINTĂ ABUZUL DE INTERNET?

Ce înseamnă acest abuz de internet? Atunci când folosim în mod excesiv internetul, abuzăm atât de mult de informațiile de care dispunem. În cazul de față, există mai multe moduri de abuz în diverse domenii de utilizare a internetului. Mai jos sunt doar câteva:

  • prea multă navigare online duce la o scădere a productivității la locul de muncă și la mai puține interacțiuni cu membrii familiei (când deja începem să îi ignorăm pe cei de lângă noi în defavoarea navigării online);
  • timp excesiv petrecut în activități online: jocuri, jocuri de noroc, cumpărături, provoacă de multe ori cheltuieli exagerate și probleme la locul de muncă. (compulsii- apare tendința obsesivă de a desfășura activități în mod repetitiv);
  • navigarea excesivă pe site-urile pronografice, afectează de multe ori relațiile din viața reală, utilizatorii vor fi mai agresivi în cuplu, impulsurile vor fi în creștere și vor avea mai multe tulburări de comportament;
  • utilizarea excesivă a site-urilor de socializare pentru îmbunătățirea relațiilor online, decât petrecerea timpului cu familia sau prietenii, ducând astfel la distrugerea relațiilor din viața reală.
  • încercarea disperată de a forma o identitate în mediul virtual, neglijând-o pe cea din mediul real, expunând ceea ce nu suntem și ceea ce nu facem de fapt.

Sentimentul de copleșeală, stresul, depresia, singurătatea sau anxietatea, sunt cauze ale abuzului de internet. Ca să evităm aceste stări, ne este mult mai ușor să „evadăm” în lumea virtuală, decât să ne preocupăm de starea noastră.

Dependența de internet sau abuzul de internet manifestă simptome atât fizice (dureri de spate,dureri de cap,creștere/pierdere în greutate, probleme de somn,vedere încețoșată), cât și emoționale (sentimente de vinovăție, agitație, izolare, timp fără sens, evitarea muncii).

Internetul devine periculos pentru noi în momentul în care îl utilizăm în mod excesiv, provocând efecte negative asupra vieții noastre. Mai jos sunt prezentate câteva dintre efectele negative ale abuzului de internet:

  • pierdem evidența timpului petrecut online;
  • ne confruntăm cu dificultăți în realizarea sarcinilor de acasă sau de la serviciu;
  • izolarea de prieteni și de familie;
  • senzații de vinovăție sau defensive (de apărare) cu privire la folosirea internetului;
  • ne confruntăm cu sentimente de euforie când suntem implicați într-o activitate online (de exemplu, jocurile de noroc).

Dacă susținem că nu mai suntem la fel de funcționali ca în trecut și că nu mai există echilibru între activitățile pe care le facem și dorința noastră de a intra pe facebook, ar fi cazul să ne punem niște întrebări.

Articol scris de: Mariana Dumitru

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare