Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Este bine să vrem să ne îmbogățim calitatea vieții sau felul de a fi, deoarece această dorință ne face să evoluăm.
Totuși stresul pe care-l implică dorința permanentă de ceva nou, deseori nerealizabil, ne adâncește într-o neliniște care nu dispare până nu obținem ceea ce ne dorim. Iar când obținem acel lucru, nu ne mulțumim cu el, ci o luăm de la capăt.
În anumite domenii, cum ar fi educația, nu strică să aspirăm la mai mult. E bine să vrem să știm mai multe și să învățăm permanent. Dar când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
Dacă dorim mereu o casă tot mai mare, vom sfârși frustrați sau fără niciun ban.
De aceea trebuie să fim rezonabili. Există câteva metode care ne ajută să trasăm limite:
- Fă o listă cu tot ce ai reușit să obții până în prezent. Îți vei da seama că ai foarte multe și că poți fi mulțumit așa cum ești acum.
- Găsește partea bună a tuturor aspectelor din viața ta. Așa vei putea controla dorința de a avea mai mult.
- Întreabă-te dacă ai putea să păstrezi ceea ce îți dorești. Probabil că ți-ai putea permite să cumperi o mașină supersport, dar apoi va trebui să o întreții. Va consuma mult mai multă benzină decât o mașină obișnuită și fiecare reparație te va costa o avere.
- Gândește-te dacă ai nevoie, cu adevărat, de mai mult. Când îți dai seama deodată că îți dorești ceva, întreabă-te dacă acel lucru îți este necesar sau dacă ai fost influențat de o reclamă, de o campanie de marketing sau de obiceiurile societății.
- Ai grijă de nevoile interioare. Dacă te simți bine pe dinăuntru și ești mulțumit cu tine însuți, vei vedea că nu ai nevoie nici măcar de jumate din lucrurile la care visezi acum. Nici să slăbești foarte mult, nici să ai niște prieteni mai cool, nici să fii în lumina reflectoarelor. Vei fi mai mulțumit cu tine și cu persoanele care te plac pentru ceea ce ești.
Percy, A. (2017). Platon pentru visători. București: Editura Herald, pp. 77, 78.