Imagine articol
Deconectează-te · 8 apr. 2019, 20:02:17

Citate motivaționale care să te inspire

Reprezentant de seamă al stoicismului, Marcus Aurelius și-a expus concepțiile filosofice într-o singură lucrare - „Gânduri către sine însuși”. Departe de a fi un tratat care dezbate diferite concepții filosofice, lucrarea reprezintă mai degrabă o culegere de exerciții spirituale pe care Marcus Aurelius, împăratul-filsof, a ținut să le noteze în jurnalul său. Iată mai jos, câteva dintre reflecțiile acestuia:

Nu te purta ca și cum ai avea de trăit zece mii de ani. Necesitatea stă deasupra ta; cât timp trăiești, cât timp încă îți este permis, încearcă să devii bun.

Un râu de evenimente și torent vijelios este timpul: căci fiecare lucru de-abia se zărește și deja s-a dus, și un altul vine care, la rândul său, este destinat să se ducă.

Obișnuiește-te să tratezi cu atenție cele spuse de celălalt și, pe cât posibil, pătrunde în sufletul celui care vorbește.

Nu trebuie să te superi din cauza lucrurilor, căci lor nu le pasă deloc de asta.

Sapă în interiorul tău. În interiorul tău este izvorul binelui și întotdeauna are puterea de a țâșni, dacă ai să sapi întotdeauna.

Arta de a trăi este mai asemănătoare cu arta luptelor decât cu cea a dansului, prin faptul că trebuie să stai bine pe picioare, fără să cazi și pregătit pentru tot ceea ce ți se ivește în cale, chiar neprevăzut.

Greșeala altuia trebuie lăsată acolo unde este.

Am făcut ceva în interesul societății? Deci mi-am făcut un serviciu. Să ai întotdeauna la îndemână acest gând și să nu te oprești în nici un fel.

Lumina lămpii, până când se stinge, strălucește și nu își pierde strălucirea; în schimb adevărul care există în tine, dreptatea și cumpătarea pot fi stinse înainte de sfârșitul vieții tale?

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare