Imagine articol
Deconectează-te · 26 aug. 2018, 18:20:05

Află care sunt nevoile esențiale ale oamenilor

MULȚUMIREA ȘI NEVOILE OAMENILOR

Pentru a se simți împliniți, oamenii simt nevoia să crească, să avanseze iar pentru a putea ajunge acolo unde îşi doresc este necesar să urmeze pas cu pas un plan bine structurat. Un plan pentru ca individul sa poată ajunge la nivelul maxim al vieții sale se poate structura cu ajutorul ierarhiei prospuse de Abraham Maslow.

Teoria lui Abraham Maslow este reprezentă de ierarhiazarea trebuinţelor (nevoilor) umane. În concepţia sa, oamenii sunt caracterizaţi de două mari categorii de nevoi, aceste nevoi sunt determinate de structura internă a oamenilor. Cele două categorii sunt nevoile bazale şi meta nevoile sau nevoile de dezvoltare.

Fiecare nevoie umană trebuie satisfăcută la timpul ei. Este foarte important ca individul să înceapă călătoria spre ideal cu fiecare pas în parte, trecând de la o nevoie la alta fără să neglijată niciuna dintre aceste nevoi. Dacă individul nu reuşeşte să îşi împlinească nevoile fiziologice precum cea de odihnă și nu va avea un spațiu corespunzător pentru îndeplinirea acestei nevoi cu siguranță nu va avea nici o stimă de sine crescută.

De asemenea,dacă individul nu se simte în siguranță într-un nou cerc de cunoştințe putem afirma că acesta nici nu va dori să îşi împlinească nevoia de apartență cu ajutorul acelui grup iar dacă acesta nu va găsi un grup cu care să se identifice, sa îşi împlinească nevoile de socializare şi comunicare nu va avea nici stima de sine ridicată deoarece va considera că nu este suficient de bun pentru a avea prieteni.

IMPORTANȚA NEVOILOR UMANE

Conceptul de ierarhie a nevoilor propus de Maslow se referă la faptul că nevoile bazale trebuie satisfăcute primele pentru ca în urma satisfacerii acestora celelalte nevoi să capete caracter motivator. De exemplu, o persoană ce îşi doreşte stimă şi respect înseamnă că deja și-a satisfăcut nevoile fiziologice şi de siguranţă.

Maslow a identificat următoarele tipuri de nevoi:  fiziologice, de siguranţă, de dragoste, cele de stimă sau respect şi actualizare de sine. Satisfacerea acestor nevoi identificate de Maslow este foarte importantă pentru atingerea nivelului maxim al vieții individului.

Nevoile de bază ale unei persoane sunt nevoile fiziologice. Exemple de astfel de nevoi sunt setea, foamea, nevoia de oxigen, nevoia de odihnă, etc.

Până în momentul în care nevoia este satisfăcută, oamenii nu sunt interesaţi de alte aspecte ale vieţii, principala lor motivaţie fiind aceea de a obţine hrana necesară pentru satisfacerea nevoii de mâncare.

A doua categorie de nevoi, conform teoriei lui Maslow, este cea a nevoilor de siguranţă. Cand individul şi-a satisfăcut nevoile fiziologice, acesta devine motivat de satisfacerea nevoii de siguranţă. Nevoia de siguranță presupune securitatea fizică, protecţie şi securitate în faţa unor ameninţări precum boala sau dezastrele naturale, stabilitatea şi dependenţa afectivă.

Următoarea categorie în piramida lui Maslow este cea a nevoii de iubire. După ce individul își satisface nevoile fiziologice şi nevoile de siguranţă, acesta devine motivat de nevoia de dragoste şi iubire. Individul devine interesat de legarea prieteniilor și de apartenența sa în diferite grupuri sociale.

Al patrulea nivel de trebuințe este cel al nevoii de stimă şi respect. După ce individul își satisface nevoia de iubire, acesta poate fi motivat de nevoia de stimă. Nevoia de stimă cuprinde aspecte precum stima de sine a individului, încrederea în sine şi conştientizarea individului că este respectat şi apreciat de ceilalţi.

Ultimul nivel al nevoilor propus de Maslow în ierarhia sa este cel al nevoilor de autoactualizare. Prin autoactualizarea Maslow înţelege împlinirea persoanlă a unui individ, atingerea potenţialului său maxim.  Atunci când oamenii îşi satisfac nevoile de stimă şi respect, Maslow consideră că unii oameni sunt motivaţi de nevoia de autoactualizare.

Conform teoriei lui Maslow, atunci când o categorie de nevoi din cadrul ierarhiei este satisfăcută oamenii sunt motivaţi de satisfacerea următorului nivel de nevoi. Acest lucru este valabil cu excepţia nevoii de autoactualizare. După satisfacerea nevoii de stimă şi respect, oamenii nu sunt neapărat motivaţi de satisfacerea nevoii de autoactualizare.

În concepţia sa, o persoană care a atins nivelul autoactualizării este motivată de satisfacerea unor nevoi pe care alţii nici nu le conştientizează, actualizarea reprezentând, cu alte cuvinte, a deveni pe deplin om.

Aşadar, pentru a atinge nivelul maxim al vieții, pentu a se simți fericit şi împlinit individul este nevoit să parcurgă fiecare pas în parte din ierarhia propusă de Abraham Maslow.

Un articol scris de:

Larisa Nedelea

Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare