Deconectează-te · luni, 6 ian.

Respiro Help

Prizonier în social media

Adevărul e că deși toți știm că social media e de multe ori o capcană, tot cădem în ea... și totuși, ce e de făcut? 

Ne găsim adesea trăind în viața reală, cu oameni frumoși în jurul nostru, cu binecuvântări la tot pasul, însă foarte concentrați să alegem următoarea poză pe care să o postăm. După multe editări și alegerea descrierii perfecte, reușim în cele din urmă să postăm fotografia „perfectă”.  Și desigur, urmează like-urile care ne „încălzesc” inima... sau mai degrabă, nu prea o fac.

Nu sunt în extrema în care să consider că tot ce înseamnă social media e greșit, sau să cred că tot ceea ce postăm e greșit. Dar cred că atunci când rețelele de socializare ne fură din bucuria momentului prezent, ne acaparează atenția și energia în momentele pe care ar trebui să le trăim la cea mai înaltă intensitate... devenim prizonieri. 

Și mai cred că atunci când dăm scroll cu patos pe ecran și ajungem să ne comparăm viața cu pozele pe care le vedem, devenim din nou naivi. Pentru că deși pozele din rețelele de socializare prezintă o lume idilică, realitatea din spatele lor nu e mereu atât de roz.

Cam toți știm sentimentul unei mâncări care deja s-a răcit la cât am pozat-o, până să avem acea poză perfectă. Ori momentul acela în care ai înghețat de frig ca să-ți faci poze cu peisajul înzăpezit? Oh, și mai câte altele. Râd în mintea mea când mă gândesc. Dar gândește-te la cuplul care tocmai s-a certat și relația lor poate e plină de conflicte și amărăciune, iar tu stai și îi admiri pozele de Crăciun și te gândești ce minunat ar fi să fii ca ei.

Ei bine, dacă îți dorești ca anul 2020 să fie unul diferit pentru tine în ceea ce privește relația cu rețelele de socializare, îți propun următoarele: 

  1. Postează ca să fii o sursă de inspirație, nu ca să impresionezi. Nu mai posta ca să faci în ciudă colegului din facultate pe care nu-l suportai sau să te dai mare cu noul Iphone pe care l-ai primit. Postează ceea ce ești încredințat că poate fi o încurajare pentru cineva, o poză care să  inspire oamenii care te urmăresc, un peisaj frumos, o locație bună de vizitat sau o idee care să zidească. 
  2. Învață să te bucuri mai mult de viața offline. Adică, când mergi într-un loc special și când ești cu oameni dragi, fii prezent, fii acolo cu ei și alege să fii conștient de momentul pe care îl trăiești. Dacă surprinzi câteva cadre prin fotografii care să captureze aceste momente, nu te grăbi să dai de veste pe social media, lasă postările pe mai târziu (dacă merită postate!).
  3. Fă-ți ordine în conturile pe care le urmărești. Aruncă o privire pe conturile pe care le ai în lista de „Follow” și alege cu discernământ ceea ce e sănătos pentru tine să păstrezi și ceea ce e mai bine să elimini. 

Lasă ca anul acesta să fie pentru tine unul în care bucuria autentică să nu îți fie umbrită de nimic, mai ales de rețelele se socializare. Ieși din capcana comparațiilor nesănătoase, scroll-ului excesiv și pierderii timpului. De când am observat că telefonul are o opțiune - „Timp de utilizare” care îmi arată exact câte minute petrec zilnic pe rețelele de socializare, sincer m-am îngrozit. Așa că, am decis că anul 2020 va fi despre ceva mai mult. Tu ce îți dorești pentru anul acesta?

Un articol scris de Bianca Suciu

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

5 moduri prin care putem cultiva reziliența în propriile noastre vieți
În cursul ultimelor luni lumea s-a confruntat cu un dezechilibru fără precedent
Șase strategii pentru a face față anxietății provocate de coronavirus
Pe măsură ce numărul de cazuri diagnosticate cu COVID-19 continuă să crească, anxietatea provocată de această situație la nivel global tinde să crească și ea.
Cum îţi dai seama dacă cineva te manipulează – şi ce poţi face
Dacă ai simțit vreodată că ceva se întâmplă într-o relație strânsă sau într-o întâlnire întâmplătoare - eşti presat sau te simţi controlat – ai putea fi manipulat.
5 sfaturi pentru a rămâne productiv și sănătos psihic în timp ce lucrezi de acasă
Odată cu răspândirea noului coronavirus care afectează totul, de la călătoriile internaționale până la disponibilitatea dezinfectantului de mâini, atenuarea COVID-19 în România a devenit o preocupare tot mai mare.
Păstrează distanța pentru a rămâne în siguranță! Recomandări ale Asociației Psihologilor Americani (APA) pentru gestionarea perioadei de izolare și carantină
Pe măsură ce numărul de cazuri cu COVID-19 este în continuă creștere, psihologii oferă câteva strategii despre cum să vă separați de ceilalți, păstrând totuși sprijinul social de care aveți nevoie.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!