Deconectează-te · marți, 27 feb.

Respiro Help

Despre mindfullness

CE ESTE DE FAPT MINDFULLNESS-UL?

De câțiva ani, nu foarte mulți, a fost lansat și promovat termenul de "mindfulness", ceea ce a stârnit curiozitatea și interesul multora. Speranța mea este să reușesc să definesc  acest termen  “misterios” pentru a-l face mai prietenos și mai practic pentru viața cotidiană.

Mindfulness-ul este definit ca fiind momentul rămânerii în prezent  în mod intenționat și conștient,  detașat de judecățile sau atașamentele ce ar putea apărea.

Practic, în acest mod ne putem concentra asupra momentului prezent, fie positiv sau negativ, permițându-ne să experimentăm pe deplin acel moment, în toate dimensiunile sale, chiar înainte de a trece mai departe.

CÂTEVA TEHNICI DE MINDFULLNESS

Acum te poți întreba, bine, bine.. dar cum să încep? Avantajul mindfulness-ului este că poți face aproape orice activitate zilnică într-un mod conștient.  De exemplu, data viitoare când vei face o plimbare, aruncă o privire în jur și descrie ceea ce vezi.

Folosește și celelalte simțuri: observă sau descrie ceea ce auzi și acordă atenție modului în care te simți atunci când picioarele pășesc pe trotuar  pe măsură ce mergi.

Data viitoare când bei o cafea, acordă-ți câteva momente pentru a savura mirosul de cafea. Atunci când te vei afla într-o întâlnire de lucru stresantă, încercă să inspiri și să expiri adânc, acordând atenție schimbărilor corporale.

În momentul în care vei fi cu prietenii, prețuiește momentul și acordă atenție emoțiilor pe care le experimentezi.

Mindfulness-ul poate ajuta pe oricine să fie mai prezent, mai conștient și mai mulțumit cu ceea ce are. De asemenea poate ajuta la dezvoltarea compasiunii, a empatiei și a bunătății.

Acestea sunt doar câteva exemple ale modului în care poți practica în mod regulat atenția conștientă și aprecierea,iar după cum poți observa, percepția experiențelor cotidiene se pot schimba ... spre bine.

Iată alte câteva exemple despre parcticarea acestei tehnici de relaxare:

  • Observă ceea ce traiești sau simți - indiferent că are legătură cu ceea ce gândești, simți sau cu ceea ce se întamplă în exterior. Observa evenimentele, gândurileși emoțiile, chiar dacă sunt negative. A observa ceva, este diferit de a face acel lucru sau de a trăi acel lucru, este nevoie să te detașezi pentru a observa.
  • Descrie ceea ce vezi, simți sau gândești - descrie evenimentele și emoțiile în cuvinte, și încearcă să faci diferenta dintre gandurile tale și realitate și descrie-ți gândurile, stările, emoțiile . De exemplu: dacă ești în aer liber descrie ceea ce simți: adierea vântului, mirosul florilor, o ușoară senzație de frig, poate îți vine în minte o imagine din trecut, observ-o, descri-o și las-o sa plece.
  • Propune-ți intenționat să fii atent - concentrează-te asupra prezentului și fii conștient când mintea îți fuge în altă parte. E normal să se întample asta așa că nu te critica ci încearcă să revii la concentrarea pe prezent, deoarece orice deprindere nouă cere exercițiu nu va ieși din prima.
  • Fă aceste lucruri fără a judeca - dacă e bine sau nu e bine, dacă gândurile sunt negative sau pozitive, sunt doar gânduri sau experiențe, lasă-le să vină, observă-le, descrie-le și lasă-le să plece.

Mindfulness-ul este un antrenament integrator pentru minte și corp care ajută oamenii să își schimbe modul în care gândesc sau se simt fața de anumite experiențe prin care trec.

Prin antrenament, oamenii conștientizează mai bine ceea ce simt și gândesc, dar și senzațiile trăite în fiecare moment.

Această "plinătate a minții" te ajută să îți mărești atenția, concentrarea și să îți îmbunătățești relațiile cu persoanele din jur și cu tine însuți, indiferent de vârstă.

Persoanele care practică mindfulness sunt mai mulțumite de relațiile pe care le au deoarece îi ajută să reacționeze mai bine la factorii de stres și să își exprime mai eficient emoțiile.

Mai mult se pare că efectele mindfulness-ului sunt vizibile și asupra sănătății fizice prin creșterea funcționării sistemului imunitar.

Definiția mindfulness-ului se referă la îndreptarea intenționată și non-judecativă asupra stării noastre interne, a trăirii în prezent a tuturor emoțiilor, a sentimentelor și senzațiilor care ne încearcă.

În societatea noastră, aproape că trăim într-o competiție continuă pentru a vedea câte lucruri diferite putem face în același timp și cât de repede le putem rezolva.

Ceea ce se întâmplă în cele din urmă în toată această agitație este legat de faptul că pierdem contactul cu momentul prezent și ne orientăm viețile dintr-o perspectivă nefocusată.

Prin încetinirea lucrurilor actuale și prin internalizarea unor practici care acordă atenției prezentului, cred că putem găsi mai multă pace și ne putem crea o viață mai liniștită și mai bogată, acordând atenție micilor detalii care fac marea diferență a calității vieții unui om.

Un articol scris de:

Veronica Bayrakcioglu,

Psihoterapeut de familie, cuplu și copil

www.iterapie.ro

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!