Deconectează-te · duminică, 22 iul.

Respiro Help

Descoperă ce poți face pentru a preveni depresia cauzată de stresul profesional

DEPRESIA CAUZATĂ DE STRESUL PROFESIONAL

Viața secolului 21 a devenit din ce în ce mai provocatoare, mai solicitantă. Femeile trăiesc cu ideea că trebuie să aibă succes atât în carieră, cât și în viața de familie.

Bărbații sunt considerați de succes direct proporțional cu situația lor financiară și cu modul în care reușesc să facă față rolurilor de soț și de tată.

Copiii și adolescenții sunt expuși la presiuni crescute din partea școlii și a părinților care proiectează asupra lor așteptări. Bătrânii se confruntă cu probleme de sănătate și cu efectele nefaste ale nivelului de trai scăzut.

Nu e de mirare că, în aceste condiții, din ce în ce mai mulți români se confruntă cu depresia, ajungând la un specialist de multe ori în ultimul ceas. 

Locul de muncă, în funcție de timpul pe care i-l alocăm, poate fi o bucurie sau un factor determinant al depresiei. Un studiu recent arată că cele mai expuse la depresie sunt femeile și persoanele care au un job din categoria relațiilor cu publicul. 

Cele mai „deprimante” joburi par să fie cele de lucrător sau asistent social, angajat în sistemul medical sau cadru didactic.

CE PUTEM FACE PENTRU A PREVENI DEPRESIA CAUZATĂ DE STRESUL PROFESIONAL

1. Să respectăm limita de 48 de ore de muncă pe săptămână și 11 ore repaus pe zi. Această recomandare este prevăzută de o recentă directivă a Uniunii Europene care are la bază studii studii epidemiologice elaborate. Sindromul „Burnout” (oboseală cronică) poate fi factorul declanșator atât pentru depresie, cât și pentru diverse afecțiuni cronice.

2. Să căutăm devoltarea unor relații constructive la locul de muncă, astfel încât să existe un grup-suport și un mediu social favorabil rezolvării problemelor de serviciu. 

3. Să respectăm zilele de weekend ca fiind, strict, zile de odihnă și relaxare. 

Datorită unor prejudecăți sociale, cei mai mulți dintre noi încercăm să ascundem faptul că avem o depresie. Acest lucru nu numai că face ca depresia să se adâncească, dar își va pune amprenta și aspura randamentului și eficienței la locul de muncă.

Devine un cerc vicios, pentru că poate conduce la pierderea locului de muncă, factor care va duce, inevitabil, la agravarea depresiei. 

Ce trebuie să știi este că depresia este o tulburarea afectivă care nu afectează discernământul. Din punct de vedere legal, poți activa în orice job în timp ce iei tratament antidepresiv.

În plus, medicul psihiatru îți va proteja dreptul la confidențialitate, de asemenea este un drept legal. De ce? Pentru simplul motiv că majoritatea angajatorilor NU VOR să angajeze o persoană care ia tratament psihiatric.

Este vorba despre discriminare, cu atât mai mult cu cât s-a dovedit că mulți pacienți care iau tratament psihiatric dovedesc multă responsabilitate și eficiență la locul de muncă. 

Din experiența personală, mărturisesc că au fost situații în care am spus angajatorului despre depresia mea și tratament. Oamenii au reacționat diferit: unii au ales modul empatic și au continuat colaborarea, în vreme ce alții au optat pentru desfacerea contractului de muncă.

Este nevoie de mult curaj să spui unui angajator despre situația sănătății tale, dar, o dată ce ai făcut acest pas, vei simți din plin sentimentul de eliberare. Desigur, e dreptul tău să nu spui nimic. 

 CE PUTEM FACE ATUNCI CÂND DEPRESIA S-A INSTALAT?

1. Ce e important de făcut este să te adresezi imediat unui psiholog terapeut și/sau unui medic psihiatru. Ei te vor îndruma spre urmarea unui tratament sau a unei serii de ședințe de terapie. Fiecare te va ajuta pe căi diferite să faci față sentimentelor negative, insomniei, anxietății și stării de oboseală. 

2. Poți apela, de asemenea, la ajutorul unui reflexolog, maseur sau al altui terapeut practicant de medicină alternativă. Fii perseverent și asteaptă rezultatele cu răbdare!

3. Optează pentru o dietă bogată în nutrienți, care să conțină cât mai multe alimente naturale, vii și neprocesate. Înlocuiește zahărul cu fructe sau miere, grăsimile animale cu grăsimi vegetale bune (nuci, seminte, ulei de măsline, ulei de cocos etc). Consumă mai puțină carne și mai multe legume! 

4. Fă mișcare în aer liber, indiferent dacă ai sau nu cu cine să ieși. Nu e neapărat necesar să-ți faci un concediu la munte sau la mare. Dacă locuiești la oraș, plimbă-te în parcuri. Dacă locuiești la sat, mediul îți oferă multiple posibilități de explorare. 

5. Explorează-ți emoțiile negative și dă-ți voie să le simți, să descoperi cauzele lor și să le elimini. Este un process laborios în care, cel mai probabil, vei avea nevoie de ajutorul unui terapeut, însă te va ajuta pe termen lung!

Depresia – la fel ca majoritatea bolilor psihice - este o afecțiune care are cauze emoționale profunde, așadar rămâi fidel procesului tău de vindecare. Nu te lăsa copleșit de frică, ci caută să confrunți acele trăiri negative care au dus la instalarea depresiei!

Poți căaută să te conectezi cu Divinitatea prin rugăciune, și să practici recunoștința și iubirea. Vei observa, treptat, transformări esențiale în structura profunzimii ființei tale!

 

Un articol scris de:

Daniela Pătru

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!