Deconectează-te · miercuri, 5 dec.

Respiro Help

Dependența de internet

Beneficiile și limitele utilizării internetului

Tehnologia informațiilor și comunicațiilor a evoluat în mod accelerat în ultimul secol, contribuind la digitalizarea vieții noastre de zi cu zi. În spatele utilizării internetului se află interacțiunea dintre nevoile și motivele oamenilor: informare, comunicare, divertisment.

Internetul ne face viața mai ușoară, ne facilitează accesul la informații și creează conexiuni cu diferiți oameni din întreaga lume. Din păcate, foarte mulți oameni pierd prea mult timp în fața calculatorului, acest lucru ducând la un abuz de internet.

Efectele abuzului de internet

Atunci când folosim în mod excesiv internetul ne confruntăm cu o serie de efecte:

  • scăderea productivității la locul de muncă și un număr redus de interacțiuni cu membrii familiei (când deja începem să îi ignorăm pe cei de lângă noi în defavoarea navigării online);
  • timp excesiv petrecut în activități online: jocuri, jocuri de noroc, cumpărături care provoacă de multe ori cheltuieli exagerate și probleme la locul de muncă. 
  • navigarea excesivă pe site-urile pornografice afectează de multe ori relațiile din viața reală -  utilizatorii vor fi mai agresivi în cuplu, impulsurile vor fi în creștere și vor avea mai multe tulburări de comportament;
  • utilizarea excesivă a site-urilor de socializare pentru îmbunătățirea relațiilor online decât petrecerea timpului cu familia sau prietenii, ducând astfel la distrugerea relațiilor din viața reală.
  • încercarea disperată de a forma o identitate în mediul virtual, neglijând-o pe cea din mediul real, expunând ceea ce nu suntem și ceea ce nu facem de fapt.

Sentimentul de copleșeală, stresul, depresia, singurătatea sau anxietatea, sunt cauze ale abuzului de internet. Ca să evităm aceste stări, ne este mult mai ușor să „evadăm” în lumea virtuală, decât să ne preocupăm de starea noastră.

Dependența de internet se manifestă prin simptome atât fizice (dureri de spate, dureri de cap, creștere sau pierdere în greutate, probleme de somn, vedere încețoșată), cât și emoționale (sentimente de vinovăție, agitație, izolare, timp fără sens, evitarea muncii).

Internetul devine periculos pentru noi în momentul în care îl utilizăm în mod excesiv, provocând efecte negative asupra vieții noastre!

Articol scris de: Mariana Dumitru

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!