Deconectează-te · marți, 27 mar.

Respiro Help

Cum transformăm gândirea negativă în gândire pozitivă?

CE ESTE GÂNDIREA POZITIVĂ?

Gândirea pozitivă este un subiect care merită o maximă atenție deoarece, în primul rând, ne poate ajuta în rezolvarea de probleme și ne poate oferi o mai mare satisfacție în ceea ce privește viața  iar în al doilea rând, este un punct forte în relațiile cu cei din jurul nostru, fie familia, fie prieteni sau doar cunoștințe.

Mulți dintre tinerii și adolescenții de azi se confruntă cu problema gândirii negative, atât despre ei cât și despre ceilalți, probabil aceasta fiind și una dintre cauzele suferinței lor de depresie, anxietate sau alte probleme și, cu siguranță cauza nemulțumirii lor cu ei înșiși. Bineînțeles acest lucru se poate schimba. La fel cum tehnologia evoluează la fel putem evolua și noi, adică putem transforma gândirea negativă în gândire pozitivă.

Așadar, care sunt pașii care duc spre o gândire pozitivă sau cum putem  obține acest lucru sunt întrebările la care un procent foarte mare din populație nu știu răspunsul și de aceea în următoarele rânduri vom explica câteva tehnici extrem de utile pentru fiecare dintre noi.

  1. Dezvoltarea gândirii pozitive- acest pas poate fi realizat mult mai ușor  în grup deoarece implică comunicarea cu alte persoane, iar când gândim negativ despre noi de cele mai multe ori gândim la fel și despre ceilalți. Pentru început fiecare persoană trebuie să scrie câteva afirmații pozitive sau aprecieri despre sine și despre persoanele din grup însă atenția să fie focusată mai mult pe trăsături de personalitate și obiceiuri decât pe trăsături fizice. Fiecara va citi  cu voce tare gândurile pozitive despre sine și ceilalți iar ceilalți membrii își vor nota aprecierile și gândurile pozitive pe care le-au primit din partea colegilor.
  2. Identificarea gândurilor negative- obiectivele acestui segment urmăresc, pe de-o parte, distingerea între gândurile negative personale și non-personale, iar pe de altă parte utilizarea informației de bază pentru a face o listă de gânduri negative personale considerate cele mai dure sau supărătoare pentru fiecare. Pentru a ști cum să ne controlăm gândurile este util să știm diferența dintre cele două tipuri. Astfel, gândurile personale sunt despre sine, se referă mereu la propria persoană și includ structuri cum ar fi „Eu sunt..., Eu fac..., Cred despre mine că...” iar cele non-personale sunt despre alți oameni sau lucruri.  Acum că știm diferența, se pot identifica, de exemplu dintr-o listă de gânduri atât personale cât și non-personale, gândurile negative personale cele mai problematice.
  3. Schimbarea gândirii negative în gândire pozitivă- implică dezvoltarea și utilizarea unor gânduri și credințe pozitive care vin ca alternative pentru gândurile negative

TRANSOFRMAREA GÂNDIRII NEGATIVE ÎN GÂNDIRE POZITIVĂ

De exemplu, gând negativ „Nu am deloc motivație să fac anumite lucruri, nu sunt în stare să realizez ceva” – o alternativă posibilă ar putea fi „Uneori mi se pare că nu am motivația necesară să realizez ceea ce doresc, totuși, ilele acestea am reușit să fac o parte din ceea ce mi-am propus”.

În acest sens, se poate face o listă cu gânduri și credințe negative și una cu alternativele lor astfel încât fiecare membru să  recunoască și să asocieze gândurile negative cu alternativele lor pozitive și mai realiste. De asemenea, de fiecare dată când apare un gând negativ acesta trebuie înlocuit cu varianta alternativă care implică aceeași idee însă este mult mai realistă.

Pe de altă parte, majoritatea gândurilor noastre negative sunt iraționale, asta înseamnă că avem tendința de a exagera negativul sau avem reacții exagerate în raport cu o situație. Cum pot fi identificate gândurile iraționale? Abordarea de bază este argumentarea cu propriile noastre gânduri. În loc să acceptăm orbește că gândurile noastre sunt adevărate, ar trebui să vedem într-adevăr cât de adevărate sunt, să vedem dacă au logică, dacă au beneficii asupra noastră, cum am ajuns la ideea respectivă.

Cu cât vom căuta mai adânc o susținere a acestor gânduri, cu atât mai mult vom realiza că ele sunt false, adică iraționale, vom realiza că aceste gânduri sunt o piedică în realizarea obiectivelor și o cauză a dezvoltării problemelor emoțioanale.

De exemplu:  la un gând irațional de genul „Dacă nu ies cu prietenii în această seară înseamnă că nu sunt un prieten adevărat și devotat” , adresează-ți întrebări de genul „Chiar este așa?” „Chiar nu ești un prieten adevărat dacă nu ieși într-o oarecare seară?” „Există posibilitatea să fie organizată o ieșire într-o altă seară?” iar răspunsurile la aceste întrebări îți vor oferi o viziune rațională.

Varianta pe care am propus-o în cazul gândurilor  negative este valabilă  și în aceste situații, adică de fiecare dată când apare exagerarea unei situații sau credem că totul merge prost, este extrem de util și benefic să căutăm o susținere logică pentru ceea ce gândim, să căutăm alternative raționale pentru ceea ce credem. O altă categorie de credințe iraționale sunt expectanțele/ așteptările nerealiste față de ceilalți.

De exemplu „Dacă prietenul meu nu gândește exact ca mine înseamnă că nu are creier și nu este normal”. La fel, în această situație este necesar să găsim o alternativă pozitivă rațională „Eu și prietenul meu nu suntem de acord în anumite privințe, însă fiecare are libertatea de a-și exprima punctul de vedere.”

Așadar, pentru ca totul să fie mai simplu se poate completa un jurnal în fiecare zi în care să notați fiecare gând, credință sau expectanță negativă irațională și bineînțeles alternativele realiste pozitive ale acestora.

Un articol scris de:

Ioana Vancea, studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!