Deconectează-te · miercuri, 12 dec.

Respiro Help

Cititul ca mijloc de relaxare

ESTE CITITUL IMPORTANT?

De sute de ani se vorbește despre beneficiile pe care cititul le aduce creierului uman. Ca în orice dezbatere există cel puțin două tabere. Persoane care susțin importanța cititului (psihologi, profesori, academicieni, oameni de stiință și scriitori celebri) și adepți ai „nostalgiei istorice” – „un concept potrivit căruia oamenii au tendinţa să creadă că cititorii din secolul al XVIII-lea erau mai puţin distraşi decât sunt cititorii din zilele noastre”, și prin urmare cititul era o activitate potrivită cu acele timpuri. 

Dar cine are dreptate? Poate fi lectura un obicei benefic sau este o practică demnă de ignorat? Steven Johnson, un popular om de știință American, care a publicat mai multe cărți despre tehnică (și media) afirma că „lectura de carte substimulează simțurile”. Acestă afirmație este relativ corectă, deoarece lectura ne permite să ne relaxăm simțurile, pe când vizionarea de filme ne obosește ochii și provoacă, în unele cazuri chiar și o stare de discomfort la nivelul acestora.

BENEFICIILE CITITULUI

Lectura stimulează imaginația, îmbunătățește memoria, reduce nivelul de stres, îmbogățește vocabularul și crează un fond propice dezvoltării intelectuale. Cercetătorii de la Universitatea Stanford din SUA au condus un studiu în urma căruia au ajuns la concluzia că cititul este benefic pentru creier. Pentru a confirma teoria susținută de intelectualii ultimelor secole, Natalie Phillips a coordonat studiul asupra activități creierelor umane în cursul lecturării a diferite pasaje.

Creierele voluntarilor erau monitorizate în timpul lecturii cu ajutorul unui test de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). Cercetătorii au observat creșterea fluxului sangvin la nivelul creierelor cu mult peste valoarea obișnuită în timpul altor activități recreative, iar în timpul cititului care avea ca scop memorarea (pregătirea pentru un examen) s-a observat creșterea fluxului și în ariile cerebrale asociate funcțiilor motorii.

Oamenii de știință au ajuns astfel la concluzia că cititul aduce beneficii majore din punct de vedere neurologic. Ce alte beneficii mai aduce cititul? Ei bine, cititul îmbogățește cultura generală, îmbunătățește exprimarea (aceasta devenind mai fluentă și coerentă), dezvoltă gândirea analitică, optimizeză capacitatea de memorare, îmbogățește imaginația (având benefici asupra creativității și asupra capacității de a construi ipoteze).

De asemenea cititul poate reprezenta un mod de informare, o sursă de idei utile, un mijloc de relaxare plăcut care, deși ne deconectează de probleme, continuă dezvoltarea intelectului. Lectura alungă plictiseala și reîmprospătează mintea. Cititul, la fel ca vizionarea filmelor, reprezintă un mod de relaxare. Dar ce urmarim noi prin relaxare? Să ne destindem simțurile sau să le suprasolicităm?

Relaxarea prin lectură are un dublu beneficiu, ea permite destinderea trupului dar îmbunătățește activitatea cognitivă, permițând astfel cititorului să se detașeze dar să nu piardă vremea. În mod obișnuit tu ce alegi să faci pentru a te relaxa?

Sursa: http://www.gandul.info/sanatate/studiu-cat-de-bun-este-cititul-pentru-creier-10080059

Articol scris de: Gabriela Dragomir

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!