Deconectează-te · vineri, 16 mar.

Respiro Help

Autosugestie

Chiar și în urma unui simplu search pe Google a cuvântului ”autosugestie” ni se arată o mulțime de ramuri în care ea se pretinde utilă. Cum ne creștem nivelul de încredere în sine? Autosugestie. Cum scăpăm de kilogramele în plus? Autosugestie. Cum ne conservăm sau îmbunătățim starea de sănătate? Ca să vezi, tot autosugestie. Dar ce este ea? Este oare un concept real?

 Autosugestia este definită drept o influențare, spontană sau intenționată, a propriului psihic prin idei sau imagini mentale. Este o formă de sugestie, numai că noi suntem stăpânii acesteia. Și, luând în considerare efortul și sumele de bani investite anual în publicitate și promovare, cât și amploarea domeniului de psihologie aplicată a reclamei, putem concluziona ferm că sugestia funcționează.

Așadar, dacă o putem face singuri, de ce să lăsăm asta în mâinile altora? De aceeași părere era și Émile Coué, care spunea că “de vreme ce ne facem în mod constant autosugestii într-o manieră inconstientă, este mult mai bine să le facem conștient, în direcția dorită de noi”.

Chiar dacă suntem conștienți sau nu, folosim autosugestia în permanență încă de la o vârstă fragedă. Nu puține sunt momentele în care ne trezim spunând lucruri precum “relaxeaza-te”, “concentreaza-te”, “dormi”, “zambeste”, “respira” pentru a ne regla conduita și, de cele mai multe ori, funcționează. Cu toate acestea, autosugestia funcționează mai bine începând cu vârsta adolescenței.

Se spune că orice idee care ne ocupă în mod exclusiv mintea poate fi transpusă în realitate prin autosugestie. Bineînțeles, există și niște limite. Spre exemplu, oricât de tare și-ar dori un om care tocmai a suferit o amputare să își recapete membrul, acest lucru nu se poate întâmpla. Așadar, autosugestia nu trebuie să vizeze un lucru imposibil de realizat.

De asemenea, ea trebuie să fie concisă, adică să aibă un scop clar și bine definit. Este mai util să spunem “saptamana viitoare mă voi angaja și voi avea un venit stabil” decât “o să am bani”. În același timp, este important ca mesajul nostru să fie pozitiv, preferabil vom spune “ma voi lăsa de fumat” decât “nu voi mai fuma” și, de asemenea, autosugestia trebuie să includă și o recompensă deoarece este cunoscut faptul că un comportament încurajat va fi întărit și repetat.

Deși autosugestia ne oferă ajutorul într-o mulțime de domenii, trebuie subliniat faptul că aceasta are și părți negative. Una dintre cele mai importante și des întâlnite este noțiunea de amintire distorsionată (false memory), unde persoana în cauză își insuflă prin autosugestie o anumită trăire.

De cele mai multe ori, acest lucru poate trece neobservat, nefiind considerat grav. Altfel stau lucrurile când vine vorba de mărturiile din instanță, unde o amintire distorsionată este impactantă și poate schimba chiar și cursul vieții unui om.

Așadar, totul începe și totul se termină în mintea noastră. Este o alegere dacă folosim autosugestia în folosul sau în defavoarea noastră, dar da, ea există și da, ea ne poate schimba viața.    

Un articol scris de:

Roberta Andrei

             

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!