Deconectează-te · vineri, 15 iun.

Respiro Help

Ce este și cum se poate dezvolta reziliența

 

Ce este reziliența?

Evenimente precum pierderea unui loc de muncă, un accident de mașină sau alte forme de traume și suferințe pot apărea neprevăzut în viața unui om. Unele persoane ajung victime ale acestor evenimente, iar alții le fac față și își pot regăsi echilibrul. Cum reușesc oamenii să facă față și să gestioneze astfel de evenimente dificile ce pot să apară oricând?

Este vorba despre o abilitate complexă numită reziliență. Aceasta se referă la capacitatea de a trece peste problemele ce pot apărea în viața unui om precum suferințe, accidente, schimbări neprevăzute, traume.  Reziliența nu se referă la a nu trăi acele momente dificile, ci la a nu rămâne blocat în fața lor.

Printre formele rezilienței se regăsesc cea psihologică, cea emoțională și cea comportamentală. Acestea presupun confruntarea cu o serie de gânduri, sentimente, comportamente asociate cu situații dificile.

Organismul uman poate răspunde la aceste evenimente printr-o serie de reacții de tipul „fight-or-flight” (luptă sau fugi). Însă, cu ajutorul rezilienței, organismul răspunde cu luptă, reușind să treacă peste problemele întâmpinate.

Cum dezvoltăm reziliența

Reziliența nu este o trăsătură de personalitate înnăscută, ci se poate dezvolta. Printr-o serie de factori și strategii aceasta poate fi învățată:

1. Realizarea de conexiuni: relațiile cu ceilalți pot constitui o sursă importantă de suport social și ajutor. Unii oameni găsesc în familie, prieteni sau grupuri sociale atitudinea pozitivă și speranța;

2. Acceptarea faptului că unele lucruri nu pot fi controlate: evenimentele neplăcute pot să apară în afara controlului conștient, însă ceea ce poate fi controlat este atitudinea noastră în fața unor astfel de evenimente. Acest lucru ne ajută să ne concentrăm mai mult pe aspectele ce pot fi modificate;

3. Grija de sine: presupune acordarea atenției cu privire la propriile interese și realizarea unor activități relaxante care să ne aducă plăcere;

4. Menținerea unei imagini pozitive: atât asupra propriei persoane, pentru a dezvolta încredere în propriile capacități, dar și asupra viitorului, prin adoptarea unei perspective optimiste asupra a ceea ce se poate întâmpla;

5. Oportunități de auto-descoperire: se referă la experiențe mai mult sau mai puțin plăcute care ne ajută să învățăm ceva despre noi și care ne pregătesc pentru eventuale situații problemă;

6. Umorul: poate reprezenta o formă de control și detașare.

Cu ajutorul rezilienței oamenii se adaptează mai ușor la situații nefavorabile din mediul extern și se raportează diferit la acestea. De obicei, la oamenii care și-au dezvoltat această abilitate se poate observa flexibilitatea în situații de schimbare, încrederea, atitudinea pozitivă și acceptarea dificultăților ce pot să apară.

Prin urmare, caută ajutorul psihologului și află cum poți dezvolta acele abilități care să te ajute să depășești cu bine până și cele mai mari provocări.

Autor: Gabriela Gherguț, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB Cluj

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!