Deconectează-te · duminică, 26 aug.

Respiro Help

Află care sunt nevoile esențiale ale oamenilor

Mulțumirea și nevoile oamenilor

Pentru a se simți împliniți, oamenii simt nevoia să crească, să avanseze iar pentru a putea ajunge acolo unde îşi doresc este necesar să urmeze pas cu pas un plan bine structurat. Un plan pentru ca individul sa poată ajunge la nivelul maxim al vieții sale se poate structura cu ajutorul ierarhiei propuse de Abraham Maslow.

Teoria lui Abraham Maslow este reprezentă de ierarhizarea trebuinţelor (nevoilor) umane. În concepţia sa, oamenii sunt caracterizaţi de două mari categorii de nevoi determinate de structura internă a oamenilor. Cele două categorii sunt nevoile de bază şi cele de dezvoltare.

Fiecare nevoie umană trebuie satisfăcută la timpul ei. Este foarte important ca persoana să înceapă călătoria spre ideal cu fiecare pas în parte, trecând de la o nevoie la alta fără să neglijată niciuna dintre aceste nevoi. Dacă persoana nu reuşeşte să îşi împlinească nevoile fiziologice precum cea de odihnă și nu va avea un spațiu corespunzător pentru îndeplinirea acestei nevoi cu siguranță nu va avea nici o stimă de sine crescută.

De asemenea, dacă individul nu se simte în siguranță într-un nou cerc de cunoştințe putem afirma că acesta nici nu va dori să îşi împlinească nevoia de apartență cu ajutorul acelui grup iar dacă acesta nu va găsi un grup cu care să se identifice, să îşi împlinească nevoile de socializare şi comunicare nu va avea nici stima de sine ridicată deoarece va considera că nu este suficient de bun pentru a avea prieteni.

Importanța nevoilor umane

Conceptul de ierarhie a nevoilor propus de Maslow se referă la faptul că nevoile bazale trebuie satisfăcute primele pentru ca în urma satisfacerii acestora celelalte nevoi să capete caracter motivator. De exemplu, o persoană ce îşi doreşte stimă şi respect înseamnă că deja și-a satisfăcut nevoile fiziologice şi de siguranţă.

Maslow a identificat următoarele tipuri de nevoi:  fiziologice, de siguranţă, de dragoste, cele de stimă sau respect şi actualizare de sine. Satisfacerea acestor nevoi identificate de Maslow este foarte importantă pentru atingerea nivelului maxim al vieții individului.

Nevoile de bază ale unei persoane sunt nevoile fiziologice. Exemple de astfel de nevoi sunt setea, foamea, nevoia de oxigen, nevoia de odihnă, etc. Până în momentul în care nevoia este satisfăcută, oamenii nu sunt interesaţi de alte aspecte ale vieţii, principala lor motivaţie fiind aceea de a obţine hrana necesară pentru satisfacerea nevoii de mâncare.

A doua categorie de nevoi, conform teoriei lui Maslow, este cea a nevoilor de siguranţă. Când individul şi-a satisfăcut nevoile fiziologice, acesta devine motivat de satisfacerea nevoii de siguranţă. Nevoia de siguranță presupune securitatea fizică, protecţie şi securitate în faţa unor ameninţări precum boala sau dezastrele naturale, stabilitatea şi dependenţa afectivă.

Următoarea categorie în piramida lui Maslow este cea a nevoii de iubire. După ce individul își satisface nevoile fiziologice şi nevoile de siguranţă, acesta devine motivat de nevoia de dragoste şi iubire. Individul devine interesat de legarea prieteniilor și de apartenența sa în diferite grupuri sociale.

Al patrulea nivel de trebuințe este cel al nevoii de stimă şi respect. După ce individul își satisface nevoia de iubire, acesta poate fi motivat de nevoia de stimă. Nevoia de stimă cuprinde aspecte precum stima de sine a individului, încrederea în sine şi conştientizarea individului că este respectat şi apreciat de ceilalţi.

Ultimul nivel al nevoilor propus de Maslow în ierarhia sa este cel al nevoilor de autoactualizare. Prin autoactualizarea Maslow înţelege împlinirea persoanală a unui individ, atingerea potenţialului său maxim. Atunci când oamenii îşi satisfac nevoile de stimă şi respect, Maslow consideră că unii oameni sunt motivaţi de nevoia de autoactualizare.

Conform teoriei lui Maslow, atunci când o categorie de nevoi din cadrul ierarhiei este satisfăcută oamenii sunt motivaţi de satisfacerea următorului nivel de nevoi. Acest lucru este valabil cu excepţia nevoii de autoactualizare. După satisfacerea nevoii de stimă şi respect, oamenii nu sunt neapărat motivaţi de satisfacerea nevoii de autoactualizare.

În concepţia sa, o persoană care a atins nivelul autoactualizării este motivată de satisfacerea unor nevoi pe care alţii nici nu le conştientizează, actualizarea reprezentând, cu alte cuvinte, a deveni pe deplin om.

Aşadar, pentru a atinge nivelul maxim al vieții, pentu a se simți fericit şi împlinit individul este nevoit să parcurgă fiecare pas în parte din ierarhia propusă de Abraham Maslow.

Un articol scris de Larisa Nedelea

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!