Deconectează-te · marți, 28 feb.

Respiro Help

A trăi cu sau fără scop

Poate că şi tu te-ai întrebat: „De ce îmi pun alarma să sune, mă trezesc dimineaţa din pat, mă spăl pe dinţi, pe faţă, mănânc, iar apoi merg la muncă sau îmi încep activităţile rutiniere? Cum mi-aş defini viaţa şi de ce aş alege un obiectiv sau altul după care să îmi construiesc întreaga viaţă?”

Nevoia de ne stabili un scop este una din caracteristicile definitorii ale ființelor umane. Ființele umane caută scopuri și există posibilitatea să sufere dificultăți psihologice grave, atunci când acestea nu există. Kashdan și McKnight (2009) definesc scopul vieţii ca un obiectiv central de unde porneşte auto-organizarea tuturor activităţilor, tema predominantă a identității unei persoane. Scopul este cel ce oferă cadrul pentru tiparele de comportament sistematic din viața de zi cu zi. Auto-organizarea este de aşteptat să fie evidentă în scopurile pe care oamenii şi le creează, în efortul dedicat acestor obiective, precum şi în procesul de luare a deciziilor atunci când se confruntă cu opţiuni concurente privind modul de alocare a resurselor limitate, cum ar fi timpul şi energia fizică.

Un scop motivează o persoană să aloce resurse, oferă ghidare şi este cel ce trage de mânecă şi spune unde se cheltuieşte energie în van. Cu alte cuvinte, realizările noastre sunt roadele unor scopuri. Scopul este o componentă fundamentală a unei vieți împlinite ce oferă beneficii emoționale, psihologice dar şi fizice.

Un studiu realizat în 2009 pe mai mult de 73,000 de bărbaţi şi femei din Japonia, a constatat că cei care au avut o puternică legătură cu simțul scopului au avut tendința de a trăi mai mult faţă cei care nu au avut. Dan Buettner în studiul său „Blue Zones” (comunități din lume în care oamenii sunt mai susceptibil de a trăi îndelungat) a identificat factori ce i-a ajutat pe cei mai mulți centenari să ajungă la o vârstă înaintată, unul dintre ei fiind un puternic sentiment de scop. Un alt studiu, realizat în 2008, a concluzionat că un nivel mai scăzut al scopului la bărbații japonezi, poate fi asociat cu moartea înainte de vreme şi cu bolile cardiovasculare. Mai multe cercetări în acest domeniu au arătat că „scopul reprezintă un posibil factor de protecţie împotriva infarctului miocardic, printre cei cu boli cardiace coronariene”.

În studii cu mii de subiecți vârstnici, Dr. Patricia Boyle, neuropsiholog la Rush Alzheimer Disease Center din Chicago, a constatat că persoanele cu un sentiment scăzut al scopului vieții au fost de 2,4 ori mai predispuse la boala Alzheimer decât cele cu un scop puternic. Scopul poate afecta în mod pozitiv gestionarea durerii – un studiu din Journal of Pain a arătat că femeile cu un sentiment mai puternic al scopului au fost capabile să reziste la stimuli fierbinţi şi reci aplicaţi pe pielea lor. Un alt studiu realizat în 2009 ce a evaluat scopurile a peste 1.000 de adulţi, a constatat că participanții cu un înalt simț al sensului în viața lor au oferit mai mult timp și atenție celor dragi și comunității. Per ansamblu, oamenii ce trăiesc cu un scop, tind să fie mai angajaţi în viaţa de familie, alături de colegi şi vecini, bucurându-se şi având relaţii mai satisfăcătoare spre deosebire de cei ce trăiesc fără un scop clar al vieţii.

Una dintre trăsăturile comune în rândul persoanelor care trăiesc cu scop este faptul că ei sunt capabili să găsească un sens în lucrurile ce li se întâmplă. Scopul este cel ce poate oferi un tampon psihologic împotriva obstacolelor - astfel, o persoană cu un puternic simț al scopului rămâne mulțumită de viață în timp ce se confruntă cu situaţii dificile. Mark Twain spunea: „Cele mai importante două zile din viața ta sunt ziua în care te-ai născut și cea în care afli de ce.” În cazul în care te afli printre cei care sunt încă în căutarea unor scopuri, mai jos se regăsesc cinci întrebări care pot oferi un bun start şi o orientare în direcţia aflării acestora:

  • Cine sunt?
  • Ce abilități am și la ce sunt bun?
  • Unde mă simt în elementul meu?
  • Ce simt că mă împlinește cu adevărat?
  • De ce are nevoie această lume?

 

Bibliografie:

https://www.psychologytoday.com/blog/curious/201502/what-do-scientists-know-about-finding-purpose-in-life

https://www.takingcharge.csh.umn.edu/enhance-your-wellbeing/purpose/life-purpose/what-life-purpose

https://www.takingcharge.csh.umn.edu/enhance-your-wellbeing/purpose/life-purpose/why-life-purpose-important

Un articol scris de:

Mădălina Caravețeanu

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!