Cultural · joi, 18 apr.

Respiro Books

Yousafzai: „Eu sînt Malala”

Malala Yousafzai este astăzi o tânără cunoscută pretutindeni în lume. Este laureată cu Premiul Nobel pentru Pace 2014. De origine pakistaneză, a devenit cunoscută pentru activismul ei în favoarea dreptului la educație al fetelor din țara natală. A supraviețuit unei tentative de asasinat comisă de talibani. Fragmentul de mai jos, din autobiografia ei, vorbește despre micile binecuvântări ale vieții și despre importanța faptului de a fi oameni buni.

Noi, oamenii, nu pricepem cât de mare este Dumnezeu. Ne-a dat o minte extraordinară și o inimă sensibilă. Ne-a binecuvântat cu două buze cu care să vorbim și să ne exprimăm sentimentele, cu doi ochi cu care să vedem lumea plină de culori și de frumusețe, cu două picioare cu care să mergem pe drumul vieții, cu două mâini care să ne ajute să facem treabă, cu un nas care simte toate parfumurile minunate și cu două urechi cu care să auzim cuvinte de dragoste. Așa cum am constatat eu când nu mai auzeam cu o ureche, nu ne dăm seama de cât de multă putere stă în fiecare organ de simț până nu ne pierdem unul.

Îi mulțumesc lui Allah pentru doctorii neobosiți și foarte pricepuți, pentru vindecarea mea și pentru că ne-a trimis în lumea aceasta în care e posibil să luptăm pentru supraviețuire. Unii oameni aleg să fie buni, alții să fie răi. Glonțul unuia m-a atins pe mine. Asta mi-a făcut creierul să se inflameze, mi-a răpit auzul și mi-a tăiat nervul de pe partea stângă a feței în numai o secundă. Și, după secunda aceea, au existat milioane de oameni care s-au rugat pentru viața mea și medicii talentați care mi-au dat înapoi trupul. Eram o fată bună. În sufletul meu nu exista decât dorința de a-i ajuta pe oameni. Nu avea legătură cu premii sau bani. Întotdeauna mă rugam lui Dumnezeu: „Vreau să ajut oamenii, te rog, ajută-mă să fac asta”.

Un taliban trage trei focuri de armă, de aproape, într-un autobuz plin cu eleve, dar nu ucide nici una. Pare incredibil, iar oamenii spun că vindecarea mea a fost un miracol. Prietena mea Shazia, care a fost lovită de două gloanțe, a primit o bursă la Atlantic College în Țara Galilor, așa că a venit și ea în Marea Britanie și sper că același lucru îl va face și Kainat. Știu că Dumnezeu n-a vrut ca eu să mor. Mă simt de parcă aș trăi a doua viață. Oamenii s-au rugat la Dumnezeu să mă cruțe și am fost cruțată cu un scop – ca să-mi folosesc viața pentru a-i ajuta pe alții. Când lumea vorbește despre felul cum am fost împușcată și despre ce s-a întâmplat, mă gândesc că ei spun povestea Malalei, „o fată împușcată de talibani”; nu mi se pare că vorbesc despre mine.

 

(Fragment din Malala Yousafzai și Christina Lamb, Eu sunt Malala, Polirom, pp. 298, 299)

Imagine: Marius Bauer Nuntă orientală

 

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!