Cultural · vineri, 22 apr.

Christian Sălcianu

Spune Biblia ceva despre tatuaje ?

Spune. Dar cam înțeapă.

Nu știu dacă-ți va plăcea ce spune. De fapt, nu știu dacă întrebi ca să-ți faci un tatuaj sau tocmai ca să nu; vrei să știi dacă trebuie să-l ștergi, să îl maschezi sau dacă merită să te mândrești cu el? Mai întâi să-mi prezint situația: nu am niciun tatuaj. Dar toată copilăria am privit unul. Tatăl meu a avut, pe antebraț. Era o tipă! (cam zână). Deh, era moda cu sirene. Acum e o adevărată artă. Deci n-am, dar am prieteni și dintr-o parte și din alta. Un nume, un an, un slogan – „life after death” (știi tu, binele care învinge răul). Unii se mândresc cu ele, alții le regretă.

Așadar, ce spune Biblia?

Textul cel mai cunoscut pe care ți-l va da Google (în cazul în care nu ți-ai instalat încă o aplicație de Biblie) este Leviticul 19:28, care spune așa: „să nu vă faceţi slove săpate pe voi”. Dacă ți se pare că nu e relevant, iată același text în traducerea NIV (mai ții minte că îți spuneam să citești mai multe versiuni). Sunt cuvinte din vremea noastră: „do not put tattoo marks on yourselves”.

Aș zice că textul e clar ca un... tatuaj: fără tatuaje!

Dacă vrei teologie, cineva îți va spune că e text din legile Vechiului Testament și că nu se mai aplică… Dacă insiști și citești cu ochii tăi și ce e mai sus, și ce e mai jos (îhîm, contextul), înțelegi principiul: acolo sunt mai multe interdicții de felul acesta, majoritatea vizând exemple imorale din viața popoarelor păgâne din jur, iar finalul este clar „Eu sunt Domnul.” Nu e autoritatea mea, ci a Lui. Biblia spune însă mai mult (mai ai chef să citești?).

Spre exemplu, ea afirmă că cei mântuiți vor avea înscris ceva pe frunte, ca un sigiliu, ca o marcă (vezi aici ce, Apocalipsa 7:3; 14:1). Pe de altă parte, și supușii Antihristului vor primi un semn. Chiar îi spune așa: „semnul fiarei”, și va fi înscris pe frunte sau pe mână (tot în Apocalipsa, la 13:16). Nu sunt tatuaje și nici cipuri. Sper că înțelegi că e mai degrabă ceva simbolic. Cum poate spui și tu... că e un tatuaj simbolic. Că vrei să transmiți ceva. Sau să-ți amintească de ceva, cineva. Da, putem vorbi de cât de cool ești. Și dacă e o cruce? Sau un verset biblic, sau un „God loves me”... Sau chiar chipul lui Hristos! Atunci ești creștin cool. Mai ales că îi zice și „body art” respectiv Christian Body Art...

Dar putem vorbi și de câte tatuaje ar merita să fie șterse. Sau de cele pe ale căror posesori vor să le șteargă… (ia întreab-o pe Mădălina Ghenea ce se face acum, că s-a despărțit mult prea repede de iubitul ei milionar și rămân amândoi cu numele tatuate). Merg doar un pic mai departe: poți să te întrebi și cât de bine arăți ca mireasă în alb cu un tatuaj pe umăr, cât de ușor te poți angaja undeva cu brațele sau gâtul (re)marcate de dragoni. Sau, și nu-i deloc o glumă, ce probleme reale de sănătate poți avea de la tatuaje.

Dacă tot te roade, fă o probă. Pune-ți un tatuaj temporar. Dar dacă vrei să fii cu adevărat cool cu El, atunci să știi că Îi plac mai mult tatuajele interioare. „Nu te uita la înfăţişare... Domnul nu se uită la ce se uită omul. Omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul se uită la inimă.” (ghici unde scrie!)

Apropo, am citit undeva că... think before you ink.

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!