Melgosa: „Cum să supraviețuiești adolescenței”
Cum să supraviețuiești adolescenței este un ghid pentru adolescenți și părinți. Fragmentul de mai jos e despre găsirea propriei vocații în viață, în funcție de tipul de personalitate.
Nu este ceva ieșit din comun să întâlnești o secretară care ar fi putut fi o excelentă jurnalistă sau un inginer care, din cauza personalității sale, ar fi fost mult mai fericit dacă lucra în domeniul vânzărilor de mașini.
Oamenii au în general o mare capacitate de adaptare. Multe persoane se adaptează foarte ușor și pot trece cu ușurință de la un loc de muncă la altul. Mulți alții ajung totuși să lucreze pe un post nepotrivit, incompatibil cu personalitatea lor.
Din acest motiv, este util să ne familiarizăm cu diferitele stiluri personale și potrivirea lor cu anumite ocupații.
Psihologul John L. Holland a identificat șase tipuri fundamentale de personalități care au o relație directă cu diferitele grupe de profesii. Modelul său a stat la baza elaborării unor chestionare de orientare profesională care să vină în sprijinul tinerilor. El nu este singurul criteriu ce trebuie luat în calcul, dar îi poate ajuta pe tineri să se cunoască mai bine și să descopere ce tip de meserie le-ar putea oferi satisfacția optimă.
* Tipul realist este interesat de aspectele practice ale vieții. De regulă, manifestă preferință față de sarcinile care presupun coordonare motorie și deprindere fizică și își dorește rezultate concrete, tangibile.
* Tipul investigativ preferă să lucreze cu concepte și idei abstracte. Îi place să muncească intens, independent și fără să aibă de-a face cu oamenii. Preferă să analizeze situații din punct de vedere intelectual, teoretic și nu observă întotdeauna aspectul practic.
* Tipul artistic este cu precădere creativ și mediul în care se simte cel mai bine este arta, muzica, literatura, teatrul etc. El este opusul tipului convențional; sparge tiparele tradiționale, apelând din plin la creativitatea sa.
* Tipul social este în mod fundamental orientat către oameni și are plăcerea de a-i ajuta pe alții. Este atras de profesiile care oferă servicii sociale, precum suport, consiliere sau instruire. Tinde să evite ocupațiile care necesită concentrare fizică sau intelectuală excesivă.
* Tipul întreprinzător este sigur pe sine și are tendința de a reuși în ce-și propune. El inițiază proiecte noi și le pune în aplicare cu mult entuziasm. Vorbește mult și este înzestrat cu darul persuasiunii. Profesiile preferate sunt de obicei cele legate de poziții administrative.
* Tipul convențional se bucură de tihna unei meserii bazate pe rutină. El are un mare respect față de regulile stabilite și recunoaște autoritatea superiorilor săi. El își îndeplinește atribuțiile de serviciu cu acuratețe și în parametrii stabiliți.
(Fragment din Dr. Julián Melgosa, Cum să supraviețuiești adolescenței, Viață și Sănătate, 2018, pp. 51, 53)
Imagine: Quiringh Gerritsz van Brekelenkam – Atelierul croitorului