Cultural · vineri, 24 mai

Iuliu Cezar Sturza

19 cărți de căutat la Bookfest 2019: lista lui Iuliu Cezar

Un târg sau un salon de carte pendulează mereu între promisiune și dezamăgire. Te plimbi printre zeci de standuri, vezi o mulțime de cărți, te interesezi de preț și înghiți un nod mare cât codul PIN al cardului de credit sau cât golul pe care achiziționarea cărții l-ar lăsa în salariul tău lunar. Dar, fiind o ocazie de sărbătoare, cu toată lumea cumpărând cărți în jurul tău, vei face un „sacrificiu” și vei cumpăra și tu măcar una.

Notez în continuare câteva cărți pe care vi le recomand pentru a le răsfoi la apropiata ediție a Salonului Bookfest. Poate că vă va surâde barem un titlu.

Humanitas vine cu tolba plină și face mulți ochi să lăcrimeze. Un motiv ar fi cartea (1) Monsieur Karenin a Vesnei Goldsmith, un fel de sequel târziu pentru Anna Karenina. De asemenea, tot la capitolul ficțiune, e neapărat să pomenesc și volumul (2) Vizuina. Proza postumă, al doilea din opera integrală a lui Franz Kafka. Din domeniul istoriei menționez mult așteptatul volum (3) Regele și duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee, dar și surpriza unui volum de memorii scris de Nicolae Iorga – (4) Jurnalul ultimilor ani, 1938–1940. Inedit. Închei recomandările de la Humanitas cu menționarea apariției celui de-al doilea volum din traducerea Bibliei ebraice, conținând (5) Exodul și Leviticul

Am avea motive întemeiate să trecem și pe la standul editurii Polirom. Două ar fi romanele grafice (6) Ferma animalelor și (7) ...Să ucizi o pasăre cântătoare, adaptate după romanele originale. O altă carte ce se anunță interesantă este (8) Capitala imaginată, ce descrie evoluția istorică a Bucureștiului în secolul al XIX-lea. Și tot pe partea de istorie nu putem uita de volumul (9) Lenin, inventatorul totalitarismului, scris de Stephane Courtois. Cred că Bookfest ar fi o bună ocazie să plecăm de acolo și cu volumul de (10) Maxime al lui La Rochefoucauld. 

Nemira vine cu o ofertă de nerefuzat sub forma unei ediții de colecție a primului volum din seria (11) Dune, care ar face pe oricine dornic să o așeze în bibliotecă.

De la editura Herald ne face cu ochiul volumul autobiografic al scriitoarei Virginia Woolf, intitulat (12) Jurnalul unei scriitoare.

Litera reeditează, după mulți ani, volumul (13) Biografii necenzurate ale marilor personalități, hilara și informativa carte a autorului american Will Cuppy. Și tot de standul lor puteți obține și cartea (14) Leonardo da Vinci. Biografia unui geniu, scrisă de Michael White.

La editura RAO a apărut recent volumul (15) Stalin și savanții, în care se urmărește relația acestora cu conducătorii imperiului sovietic. Și tot de la editura aceasta mai poate fi cumpărat volumul (16) Aventurile și Memoriile lui Sherlock Holmes, iar pentru nostalgici și curioși se mai găsește și volumul (17) Notre Dame de Paris al lui Victor Hugo.

Nu pot să închei fără să menționez două oferte ale editurii Arthur, care ne duc înapoi în copilărie. În primul rând o rememorare a aventurilor baronului (18) Münchhausen și (19) Cățelușul șchiop de Elena Farago.

 

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!