Cultural · luni, 27 mai

Florin Bică

16 cărți de răsfoit la BOOKFEST 2019

Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XIV-a, bate la uși. Cititorii pasionați și curioșii se vor grăbi spre Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo din București, unde, în perioada 29 mai – 2 iunie, editurile vor veni cu noutăți editoriale și nu numai. Fără îndoială că mulți dintre vizitatori vor avea liste gata făcute. Pentru ceilalți și, de ce nu, chiar și pentru ei am întocmit o listă de cărți ce ar merita răsfoite.

Lista aceasta nu conține un top. Ordinea cărților, precum și a editurilor care le-au publicat, e aleatorie. Recomand răsfoirea atentă a cărților din listă. Nu dați banii pe cărți care nu v-au câștigat atenția vouă înșivă/însevă. Recomandările pot reflecta gusturi și preocupări care să nu fie comune cu ale voastre.

 

Serile în cătunul de lîngă Dikanka

Apărută la Polirom într-o ediție nouă și inclusă în colecția „TOP 10+”, cartea de proză scurtă a lui N.V. Gogol poate fi un deliciu, mai ales pentru pasionații de literatură rusească.

 

Biblia după textul ebraic. Exodul. Leviticul.

Nu trebuie să fii neapărat un „om religios” ca să citești Biblia sau măcar anumite părți ale ei. Iar ceea ce fac, de mai mulți ani, doamnele Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu, alături de o întreagă echipă de traducători și specialiști în filologie, este o treabă excelentă, care merită atenția noastră. Veți găsi cartea în oferta editorială a Humanitas.

 

Și voi trăi mereu

Sunt fan al lui Jean d’Ormesson. Așa că voi căuta negreșit și această nouă carte semnată de el și publicată de Baroque Books & Arts, editura care i-a mai publicat în română alte 5 cărți.

 

Asta a spus Seneca. Tu ce spui?

Ați ghicit, probabil, că această carte a fost publicată de editura Seneca. Cartea, pe format mic – 12 x 17 cm – e o mică antologie de citate din scrierile faimosului filosof. Aș spune că e o carte numai bună de purtat în poșetă sau rucsac pentru a fi consultată în scurtele momente de răgaz ale zilei.

 

Shogun

Editura Litera a reeditat, în două volume, faimosul roman Shogun al lui James Clavell. Dacă sunteți pasionați de literatură de... recreere, sau poate de cultura și civilizația niponă, aveți toate motivele să vă îndreptați atenția asupra acestui roman.

 

Animalul povestitor

Cartea lui Jonathan Gottschall a apărut la editura Veillant și abordează un subiect important: poveștile. Oamenii au fost fascinați întotdeauna de povești. O dovedește nu doar interesul lor pentru filme, seriale și cărți. Zi de zi, spunem povești despre lucrurile pe care le-am experimentat noi înșine. Animalul povestitor ne spune povești despre povești.

 

Asta înseamnă marketing

Recunosc că îmi plac copertele cărților de la editura Publica, dar sunt mai mereu dezamăgit de conținut. Sunt genul de cărți care promit mult, dar oferă, adeseori, rețete expirate. Totuși, ca să nu evit această editură, am adăugat în lista aceasta o carte de Seth Godin, care ne-ar putea da chiar și numai un refresh cunoștințelor de marketing.

 

Nunta

Cartea, destul de scurtă – doar 120 de pagini – conține patru povestiri de Albert Camus și a apărut la Polirom, în seria de autor „Albert Camus”. În cazul în care citiți și proză scurtă, nu doar romane, ar putea fi o opțiune.

 

Dune

Dintre titlurile recente de la Nemira Publishing, cel mai atractiv îmi pare această reeditare a romanului Dune de Frank Herbert. Știu că e în curs de ecranizare, sub bagheta regizorală a lui Denis Villeneuve, dar cartea rămâne carte, iar aceasta candidează serios la titlul de „Cel mai bun SF ever”.

 

Moș Goriot

Romanul lui Honoré de Balzac nu este tocmai o apariție editorială recentă. Se află în oferta celor de la RAO Books de câteva luni. L-am inclus în listă deoarece e, probabil, mai accesibil decât alte cărți ale lui Balzac, un autor pe care ar merita să-l cunoașteți.

 

Mythos. Miturile Greciei repovestite

Stephen Fry e actor și regizor, dar și scriitor. Cartea sa, apărută la editura TREI, e un bun prilej de a ne familiariza cu renumitele legende grecești – asta în caz că nu ați citit deja Legendele Olimpului.

 

Ăsta e al meu!

Poate că nu vă interesează cărțile pentru copii, dar dacă totuși sunteți în căutarea unei cărți ilustrate pentru preșcolari, cartea lui Michel Van Zeveren, recent apărută la editura Cartea Copiilor, ar putea fi o opțiune. O poveste simplă, captivantă, cu răsturnări de situație și final... neașteptat.

 

Vatican. Toate picturile și frescele vechilor maeștri

OK, e de înțeles că timpul nu vă permite o călătorie la Vatican, să admirați lucrările de artă expuse acolo, dar volumul voluminos publicat de editura Litera vă poate oferi, la un preț destul de mare, totuși nu atât de mult cât ar costa călătoria în sine, o introducere în colecțiile de artă ce cuprind operele unor mari maeștri.

 

Cei trei tâlhari

Dacă nu sunteți copii, să redeveniți copii, deoarece la Vlad și Cartea cu Genius va apărea Cei trei tâlhari de Tomi Ungerer.

 

Când eram foarte tineri

Rămân în zona cărților pentru copii și recomand și cartea lui A.A. Milne, creatorul faimosului ursuleț Winnie de Pluș. Când eram foarte tineri, tradusă din engleză de Ioana Pârvulescu, e o carte cu rime amuzante, cu ilustrații faine, cu tot ce trebuie să aibă o carte pentru copii.

 

Caiet de ricoșat gânduri

Numele Gabriel Liiceanu vă este cunoscut. Un nume care se confundă cu Humanitas. Cea mai recentă carte publicată, intitulată Caiet de ricoșat gânduri, e un fel de jurnal de idei, comentarii, observații. Cartea atrage tocmai prin zigzagul pe care îl face autorul, sărind de la una la alta, dar cu folos.

 

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!