Cultural · luni, 8 apr.

Respiro Books

10 cărți pentru melancolici

Iată 10 cărți pentru melancolici, dar nu doar pentru ei.

1. Jurnalul unei fete greu de mulțumit (Jeni Acterian). Cât de greu de mulțumit poate să fie o ființă greu de mulțumit? Jeni Acterian ne prezintă o lume emoționantă, în care întregul său suflu se frământă din cauza temerii față de necunoscut, de moarte, de tot ce o înconjoară. Plictisită, lucidă, sceptică, amuzantă, melancolică și tristă, ea observă tot ce se întâmplă în jur, cu prea multă claritate.

2. Exuvii (Simona Popescu). Autoarea ne prezintă toate ipostazele unei existențe de bună calitate. Ea este strâns legată de toate amintirile sale, pe care le colecționează cu grijă și le suprapune, armonios, prezentului. O analiză a propriului eu, ce ajută cititorul să experimenteze senzații, nostalgii, ajungând el însuși la propria identitate.

3. Bucuria vieții (Irving Stone). Stone ni-l pictează pe Van Gogh cu cele mai intense și mai misterioase culori. Prin prisma corespondenței acestuia cu fratele său, ni se prezintă natura sa umană sensibilă, cu accente intime, tulburătoare. Descoperim un artist care se confruntă zi de zi cu ritmul impulsurilor lumii materiale. Van Gogh este o floare unică, a cărei mireasmă tulbură inima oricărui cititor.

4. Nuntă în cer (Mircea Eliade). Psihologia fină a iubirii absolute, prezentată prin confesiunile a doi bărbați care, întâmplător sau nu, ajung să iubească aceeași femeie.

5. Melancolie (Gottfried Benn). O antologie ce cuprinde 60 de poezii și 240 de aforisme savuroase. Până la ce punct se poate instala în simțurile cititorilor sensibilitatea lirică? Prin conexiunea sufletelor melancolice cu poeziile lui Gottfried Benn se naște capacitatea de a lansa în univers intimitatea propriei persoane.

6. Lacrimi și sfinți (Emil Cioran). Să stai într-un colț de cameră, într-o zi caldă, și să citești Lacrimi și sfinți, ar putea fi modul de a te lega de cartea aceasta. E nevoie de o liniște filosofică și blândă, de răbdare și de curiozitatea de a cunoaște Creatorul. Cioran fascinează prin gândurile și cuvintele delicate.

7. Cartea despre femei (Savatie Baștovoi). O minunăție! O carte mititică, din care culegi frânturi de gânduri, de trăiri, de emoții. Cine ar fi crezut că o carte despre femei poate avea doar 97 de pagini? Aflăm de aici de ce plâng, de obicei, femeile și cum ajung pistruii de pe ouăle de vrabie pe nasul fetelor.

8. Jocuri de nenoroc (Ștefan Mitroi). Cartea conține o serie de poeme în proză, prin intermediul cărora autorul povestește „Întâmplări magice, din copilăria sa eternă”, o copilărie care numai „în mintea şi în sufletul scriitorilor este eternă”.

9. Zenobia (Gellu Naum). Frumusețea acestei cărți se remarcă prin calitatea de a nu fi totul limpede. Gellu Naum este unul dintre cei aleși pentru iubire, scrierile sale fiind împânzite de farmecul dragostei, care îl face pe cel îndrăgostit să atingă stările anormale.

10. Cum continuă povestea (Ioana Pârvulescu). Un jurnal-poezie, în care autoarea descrie o bună parte dintre viețile și morțile sale.

 

Imagine: decupaj din coperta cărții Bucuria vieții, apărută la Polirom

 

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!