Curs: Introducere în filosofie: apropierea de filosofie

Filosofia este înțeleasă atât ca demers argumentativ, abstract, pur teoretic, util pentru înțelegerea modului de gândire în diverse situații de cunoaștere, cât și ca practică, în sensul comportării față de viață și lume în acord cu anumite principii etice, estetice și antropologice.

Acest curs propune o clarificare a relației între cele două fațete ale filosofiei (occidentale) printr-o abordare neconvențională: în primul rând, este o introducere tematică, nu istorică; în al doilea rând, se vor folosi pentru exemplificare nu doar pasaje din texte filosofice, ci și elemente din experiența cotidiană a participanților sau elemente de cultură generală (de pildă, romane de Hermann Hesse); în fine, pe cât posibil, stilul va fi bazat pe interacțiune, nu pe prelegere.

Scopul major al cursului, fiind doar o introducere în filosofie, este familiarizarea cu specificul textului filosofic, cu unele probleme fundamentale și cu raportul acestora față de viața umană.


Curs I: Filosofia teoretică & filosofia practică

Primul curs are ca scop determinarea specificului reflecției filosofice, plecând de latextul filosofic, pentru a ajunge la dimensiunea practică, nontextuală, a filosofiei: cea etică. Astfel, se va discuta introductiv despre textul filosofic construit ca sistem sau ca eseu, despre discursul metafizic și despre raportul acestei laturi teoretice cu latura bazată pe experiență a filosofiei (filosofia ca mod de viață). 

Curs II: Despre abstract & concret în problematizările filosofice

O temă fundamentală a istoriei filosofiei este înțelegerea modului de existență al abstractțiunilor în cadrul lumii realeînțeleasă ca lume fizic-obiectualizabilă. De exemplu, ce fel de existență au speciile în natură, legile fizicii, normele sociale, opera de artă sau rețelele virtuale? În acelați context, se va discuta și despre raportul între viața contemplativă(orientată înspre universal și formal) și cea activă(orientată înspre acțiune și concret ). Se va „metaforiza” această a doua parte a cursului prin romanul Jocul cu mărgele de sticlăde Hemann Hesse. 

Curs III: Despre Logos(caracterul analitic & caracterul sintetic în filosofie)

Profesorii de filosofie sunt și profesori de logică. De ce? Care este raportul între logică și filosofare? În acest curs, plecând de la sensul originar al termenului „logică” (ca logos), vom discuta despre scriere și dialogîn tradiția filosofică antică, ajungând la importanța atitudinii criticeîn iluminism și în contemporaneitate pentru autonomizarea intelectuală a omului, atitudine exprimată prin analiza argumentațiilor și prin putința formării unei viziuni sintetice proprii despre obiectele preocupărilor noastre. Ceea ce va ridica altă discuție: filosofia este „analiză logică a limbajului” (Cercul de la Viena) sau o modalitate de exprimare autentică a sinelui (existențialism)? 

Curs IV: Despre importanța limbii & experienței în filosofie

Acesta va fi un curs în care se vor unifica distincțiile și discuțiile precedente: pe de o parte, teoreticul, abstracțiile și analiza logică sunt toate dependente de limbă și de modul în care filosoful operează cu limba; pe de altă parte, practica, concretitudinea și viziunea sintetică sunt legate de interpretarea rolului experienței. Se va discuta despre distincția între limbă și limbaj, despre filosofia limbajului și se va încerca o aplicație a structurilor explicate pe parcursul cursurilor în interpretarea unei coregrafii. 

Curs V: Racapitulare & discuții

Ultima ședință de curs este dedicată reluării și aprofundării distincțiilor, conceptelor și textelor discutate. 

Poti plati cu cardul chiar aici sau pe loc, înainte de începerea cursului.

  • Domeniu
  • Lector Andreea Stoicescu
  • Dată începere Miercuri , 21 noiembrie 2018
  • Oră curs 19:00
  • Număr ateliere 0
  • Frecvență săptămânal, miercuri (o întâlnire dureaza 2h)
  • Tip teoretic
  • Vârstă minimă 16
  • Cost

    150 RON Preț integral

    0 RON Studenți

  • Înscrie-te acum

    Locuri disponibile: 30

#yourmoment
to share with others.

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!