Cum să devin mai conștient, deci mai fericit? Grup de dezvoltare personală prin art-terapie

Considerăm că în vremurile noastre, în care societatea capătă o dinamică din ce în ce mai mare din punct de vedere tehnologic, ecologic sau interacţional, necesitatea proceselor de dezvoltare personală care să contureze personalitatea unui individ, să îl echilibreze şi să îl ajute să se adapteze eficient este una foarte ridicată. 

 


Fenomenul artei este atât de amplu și atât de generos, încât poate fi abordat din mai multe perspective: cea a educației artistice, a esteticii și filosofiei artei, a psihologiei și sociologiei artei. 

Albert Camus spunea: „dacă lumea ar avea un sens clar, arta nu ar mai exista”. Căutarea neobosită de sens, de răspunsuri, nevoia continuă de cunoaștere și de a crea sunt trăsături profund umane.

Plecând de la acestea, am dezvoltat un program de dezvoltare personală centrat pe creşterea stimei de sine, a inteligenţei emoţionale şi scăderea anxietăţii, folosind art-terapia. Ceea ce diferenţiază acest program de dezvoltare personală de cele deja existente, este caracterul holist, spontan şi experienţial al utilizării acestor tehnici.       

  • Cum e atmosfera la un grup de dezvoltare personală prin art-terapie? 

Art-terapeutul creează o atomosfera lipsită de critică, acceptând şi acţionând conform credinţei că omul poate fi deopotrivă bun/rău, puternic/slab, iubitor/furios, dependent/independent. Atunci când oamenii devin conştienţi de aceste polarităţi, pot renunţa la standardele perfecţioniste ale performanţei şi comportamentului.

  • Ce urmărește un grup de dezvoltare personală prin art-terapie?

La un grup de dezvoltare personală prin art-terapie se creează contexte adecvate pentru focalizarea către alegerile şi angajamentele de autoactualizare, nu către cele autodistructive. Modalităţile creative-expresive reprezentate de artă, deplasează accentul tradiţional focusat pe vindecare, ameliorarea sau dispariţia simptomelor, pe centrarea asupra potenţialului creativ reprimat, necunoscut, neexprimat

  • Care este obiectivul central al unui grup de dezvoltare personală prin art-terapie?

Obiectivul central al unui grup de dezvoltare personală prin art-terapie nu îl constituie scăparea de frică, nefericire şi anxietate, ci transformarea acestor sentimente în expresii autentice, reconvertirea lor în modalităţi specifice de creştere şi evoluţie personală

Cu alte cuvinte, art-terapie poate deveni calea regală către apariţia omului creativ, care nu mai este alienat de inepuizabile izvoare ale acestor energii vitale interioare. 

  • Ce fac participanții, mai exact, la o ședință a unui grup de dezvoltare personală prin art-terapie?

Ședința unui grup de dezvoltare personală prin art-terapie are două etape principale (provocarea și analiza) și una sau două secundare pentru a activa spontaneitatea participaților și capacitatea lor de adaptare la situațiile-surpriză. 

În prima etapă,participanţii la un program de dezvoltare personală cu suport creativ-expresiv îşi creează propriile tablouri, iar prin valenţa proiectivă a tehnicii, ei înşişi sunt şi autoriişi personajelecreației artistice, tehnica evocând în mod simbolic un eveniment semnificativdin viaţa acestuia, o descriere metaforică a uneia sau mai multe caracteristici psihologiceale lui sau o evocare non-invazivă şi securizantă a unui blocaj experienţial.

  • Cum se desfășoară etapa de analiză la un grup de dezvoltare personală prin art-terapie?

În etapa de analiză a unui grup de dezvoltare personală prin art-terapie, se decriptează simbolurilor din creația artistică, se explorează sensul atribuit de către autorul acesteia și prin reiterarea unor întâmplări sau modificarea lor creativ㸠o persoană are şansa de a se cunoaşte mai bine, de a se re-descoperisau de avea o mai mare capacitate de conştientizare, de a trăi în prezent,adică „aici şi acum”. 

  • Care vor fi temele centrale abordate în fiecare ședință la acest grup de dezvoltare personală prin art-terapie?

Temele care vor guverna specificul acestui grup de dezvoltare personală prin art-terapie: 

  • intercunoașterea participanților și coeziunea grupului;
  • accesarea și identificarea propriilor emoții;
  • explorarea tipurilor de granițe pe care fiecare participant le manifestă în viața cotidiană;
  • premisele unei comunicări autentice, prin exersarea ascultării active și empatice;
  • identificarea strategiilor de adaptare și de apărare (rol și efecte asupra vieții);
  • accesarea conținuturilor inconștiente și/sau Umbra prin meditație creativă; 
  • unificarea polarităților (curaj/frică; bucurie/tristețe);
  • dezvoltarea abilităților de a face față (coping) situațiilor blocante sau conflictuale
  • gestionarea emoțiilor cu caracter distructiv.
  • Ce materiale se folosesc la un grup de dezvoltare personală prin art-terapie?

Instrumentele folosite variază de la cele mai uşoare de manipulat, cum ar fi creioane colorate, cretă, cărbune şi materiale de colaj, până la cele mai stimulante din punct de vedere psihologic, capabile să provoace, să acceseze experienţele primitive, cum ar fi argila, lutul şi vopselele/acuarelele/tempera, care pot fi utilizate direct cu degetele. 

  • De ce sunt importante materialele într-un grup de dezvoltare personală prin art-terapie?

Aceste materiale ale exprimării prin artă sunt participante active la procesul creativ individual şi de grup şi implicit la „opera” produsă. 

Ele sunt o provocare pentru spirit, minte, emoţii şi corp, dar în mod special pentru simţuri. Percepţiile şi reprezentările vizuale, tactile, kinestezice, olfactive şi auditive devin, în procesul art-terapeutic, porţi de acces la emoţiile, gândurile, experienţele şi trăirile uitate sau doar imaginate. 

  • Cum mă poate ajuta participarea la un grup de dezvoltare personală prin art-terapie?

E important, în primul rând, să înțelegem că nu există ceva general valabil care ne ajută pe toți în egală măsură și nu există ceva care să ne ajute „dacă noi pe noi înșine” nu ne ajutăm. Așa că, prin această participare la un grup de dezvoltare personală prin art-terapie, vei fi susținut într-un proces de conștientizare și de ce nu, de schimbare, nu ajutat. Acest lucru va conduce la o mai mare acceptare de sineşi de ceilalţi, dar şi dezvoltarea unor competenţe transversale, menite să deschidă individului calea către o adaptare socială dinamică, perpetuă şi în acelaşi timp, constantă şi echilibrată. 

Acest lucru nu se poate realiza altfel decât creativ, iar această creativitate poate fi folosită, pe de-o parte, şi dezvoltată, pe de altă parte, prin intermediul tehnicilor art-terapeutice. Iată menționează câteva dintre valențele terapeutice ale acestui proces creativ artistic: 

  • creșterea stimei de sine;
  • îmbunătățirea inteligenței emoționale;
  • reducerea anxietății ca stare;
  • explorarea și conștientizarea elementelor și experiențelor blocante;
  • idetificarea și contactul cu propriile emoții; 
  • activarea resurselor ce îmbunătățesc strategiile de adaptare la situațiile de tip „criză”;
  • oportunitatea de a face parte dintr-un grup securizant, confidențial și cu o dinamică armonioasă și non-evaluativă;
  • învățarea progresivă; 
  • oportunitatea de exprimare și explorare nonverbală;
  • stimulează catharsistul;
  • facilitează exprimarea de sine și creativitatea prin trei dimensiuni specifice: caracterul ludic, insight și cunoaștere.
  • Ce este nevoie să știu înainte de a mă înscrie la un grup de dezvoltare personală prin art-terapie?

Folosirea expresivă a artelor înseamnă să mergem în tărâmurile noastre interioare pentru a descoperi sentimentele şi pentru a le exprima prin intermediul artelor vizuale, fără a nepreocupa de frumuseţea artei. Deşi se ivesc produse interesante, lăsăm estetica şi îndemânarea pentru cei care doresc să urmeze artele profesional.

  • Aspecte organizatorice:
  1. Materialele și instrumentele sunt incluse în tarif și poți păstrat după fiecare ședința propria creația artistică;
  2. Grupul are 6 ședințe săptămânale și durata ședinței este de 3 ore (este nevoie de continuitate și participare la întreg programul);
  3. Tariful programului de dezvoltare personală prin art-terapie este de 720 de lei/participant; Se vor achita 120 lei pentru rezervarea locului, iar 600 lei în ultima vineri (18.10) 
  4. Întâlnirile grupului vor fi pe: 20.10, 3.11, 10.11, 17.11, 24.11, 8.12.

Alături de noi va fi Gina Ilie – psiholog clinician, psihoterapeut experiențial – unificator, artterapeut, psihosexolog și consilier pentru dezvoltare personală. Are experienţă ca trainer şi facilitator de grupuri de dezvoltare personală prin tehnici creative – artterapie, dramaterapie, terapii corporale. A dezvoltat o manieră de lucru art-terapeutică, în cadrul Psihoterapiei experienţiale a unificării P.E.U., centrată pe adolescenți și a publicat cartea „Art-terapia și dezvoltarea personală la adolescenți” la editura SPER.

„Sunt acel gen de persoană care încearcă să creeze și ofere contextul în care să crești, în care să te dezvolți și cu un zâmbet poznaș aș spune că iubesc să intru cu bocancii în confortul în care te afli, să te provoc și să te pun în situații noi, care îți zdruncină pereții roz, totodată susținând-te și încurajându-te că doar tu poți să faci următorul pas să construiești ceva. Și o vei face, în felul tău, în ritmul tău și fără să îți dai seama, vei fi construit un pod, tu și ceilalți care ați fost în aceeași situație și cu acceași dorință, dar care singuri, poate nu ați fi știut să vă observați adevăratul potențial.

Poti plati cu cardul chiar aici sau pe loc, înainte de începerea cursului.

  • Domeniu Dezvoltare personală și socială
  • Lector Gina Ilie
  • Dată începere Duminică , 20 octombrie 2019
  • Oră curs 11:00
  • Număr ateliere 6
  • Frecvență săptămânal/ duminică/ 3h
  • Tip practic
  • Vârstă minimă
  • Cost

    720 RON preț integral pentru cele 6 sedințe

    120 RON se achită online în cont pentru rezevarea locului

    600 RON se achită până la data de 18.10.2019

  • Înscrie-te acum

    Locuri disponibile: 12

#yourmoment
to share with others.

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!