Anxietatea: (in)amic? Reconversie și integrare

din 30 octombrie

Cum se „naște” anxietatea?

Unul dintre efectele stresului netratat sau al expunerii îndelungate la un eveniment stresant este anxietatea. Anxietatea și distresul există de cele mai multe ori împreună. Stimulul stresor poate produce o reacție de frică, dar și o frică deja existentă poate produce și mai mult stres.

Anxietatea este un proces ce se desfășoară în plan psihic, prin care se dezvoltă o serie de scenarii înfricoșătoare, care scad capacitatea persoanei de a se mobiliza și de a reacționa adecvat la solicitările mediului exterior.

Anxietatea apare încă de la naștere, prin scoaterea fătului într-un mediu nou, cu alte cuvinte, inclusiv mediul intrauterin poate fi perceput ca fiind amenințător și generator de anxietate. De aceea, o parte dintre cauzele triggerului anxietății sunt inconștiente, transmise uneori pe filon transgenerațional. 

Anxietatea este ca un depozit de furie sau frică blocată, exprimată neadaptativ, neconstructiv. În cazul anxietății, problemele, sentimentele de neajutorare și temerile sunt generate de o discrepanță evidentă între cerințele mediului și ceea ce gândește persoană în cauză că este capabilă să facă. 

Atunci când tu te consideri depășit, incapabil să răspunzi cerințelor cotidine, anxietatea devine un stil de viață, tu experimentând o stare permanent de neliniște și frică. 

În viziunea psihoterapiei experiențiale unificatoare, la baza anxietății se află emoțiile negate, uitate, neacceptate, care au fost rejectate, fiind adesea generate de situații traumatice, dureroase, periculoase pentru propria existență. 

Ce se întâmplă atunci când tu eviți conștietizarea propriei anxietăți?

Negând fricile, te vei îndepărta de prezent și de realitate. Îți vei crea un filtru prin care o să treci majoritatea evenimentelor și experiențelor cotidiene. Sau poate un scut cu care să te protejezi față de acestea. Te vei simți amenințat, în stare de alertă continuă și prins în capcana retrăirii acelui eveniment care ți-a generat această emoție. Te vei propulsa într-o arenă a evenimentelor interpretate castastofic și cu dificultăți în a găsi o portiță de ieșire.

În ce fel contribuie art-terapia la conștientizarea și integrarea anxietății?

Art-terapia poate fi utilă, atât în diminuarea simptomatologiei specifică anxietății, cât și în integrarea și unificarea Sinelui, datorită efectelor restructurative spontane ale meditației ghidate. 

Din starea de conștiință extinsă, clienții reușesc, cel puțin la nivel simbolic, să acceseze și să integreze conținuturile respinse. Scenariile din timpul meditației contribuie considerabil la schimbarea perspectivei asupra propriei persoane și permit o conectare profundă cu inconștientul. 

Art-terapia poate debloca aceste experiențe negate într-o manieră creativă, securizantă, autentică și ludică. Prin crearea unei ambiențe plăcute și a unor context propice, art-terapia poate fi folosită pentru relaxare și pentru exteriorizarea emoțiilor reprimate sau a experiențelor blocante.

De ce acum, de ce art-terapia? 

Nu contest importanța și eficiența altor metode psihoterapeutice de intervenție asupra simptomatologiei anxietății și nici nu ofer soluții magice și rapide. 

Prin acest atelier, propun un punct de plecare, facilitarea unor insight-uri, conectarea simbolică a unor experiențe și lărgirea perspectivei asupra sensului anxietății în viața ta. 

Cu puțin noroc, seara va fi armonizată de povestea fiecăruia dintre voi, de culori, întrebări și sensuri. 

Hai să începem prin a ne pune întrebări despre noi și poate nu sub forma „de ce-ului” ci sub forma „ce anume..?”; „cum de am ajuns aici...?”

Cum ar fi dacă am păstra „de ce-ul” doar pentru a ne menține curioși, nu evaluativi și critici? 

Te aștept, oricând ești pregătit să vii la o seară experiențială prin art-terapie

Taxa de participare = 50 lei 

* CHANGE OF PLANS? Dacă nu mai poți ajunge, te rugăm să intri pe email-ul de confirmare și să apeși pe secțiunea AICI, ca astfel să lași locul liber altcuiva. Locurile sunt limitate și ne dorim ca oamenii interesați să aibă acces la evenimentele noastre. Dacă lipsești de mai multe ori de la evenimentele la care te înscrii, nu vei mai putea să participi. Îți mulțumim pentru înțelegere!

Știm că ai auzit multe despre GDPR și vrem să te asigurăm că datele tale personale sunt în siguranță. Noi folosim informațiile personale pentru a vă furniza programul evenimentelor noastre prin e-mail, telefon sau SMS și pentru a vă ține la curent cu toate situațiile neprevăzute.

În cadrul evenimentului se vor face fotografii pentru promovare pe rețelele sociale. Prin participarea la eveniment îți dai acordul pentru folosirea acestora.

 

Domeniu

Dată începere

Miercuri, 30 octombrie 19:00

Dată final

Miercuri, 30 octombrie 21:00

Cost

GRATUIT

Locație

Respiro Lounge,
Str. Biserica Doamnei nr. 3

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!