Trauma copilului vulnerabil și stilurile de atașament

din 27 februarie

Refularea durerii din copilărie influenţează nu numai viaţa unui individ, ci și tabuurile întregii societăţi.” spune Alice Miller în „Drama copilului interior” și este, cumva, ideea fundamentală de la care pleacă mai toate cărțile ei: emoțiile nu sunt un lux – ele ne ajută să supraviețuim și să dăm sens vieții noastre. Însă, privite ca un lux, respinse atunci când sunt negative sau diferite sau prea intense, ajung să fie negate, refulate, interpretate și reinterpretate pentru a ne proteja de durerea, însingurarea și nesiguranța pe care le-ar putea produce o dată expuse. 

Pentru a putea să trăim plenar și conștient emoțiile noastre, avem nevoie de cineva, de un altcineva care să ne accepte pe deplin, să ne înțeleagă și să ne sprijine, să ne arate empatie și atenție. Atunci când acest lucru nu se întâmplă și asta de la o vârstă foarte fragedă, riscul de a dezvolta mecanisme disfuncționale, dependențe sau tulburări mentale este unul foarte ridicat. Și cu cât fugim mai mult de ceea ce ne doare conștient, cu atât mai violentă și intensă se va manifesta durerea atunci când, mai devreme sau mai târziu, ne vom întâlni cu ea. 

Modurile psiho-comportamentale şi strategiile de gestionare a emoţiilor ascund rămăşițele unor răni şi eşecuri care au avut loc demult, fiind urme ale unor momente în care mama a respins expresiile iubirii noastre de bebeluş printr-un ataşament nesecurizant, educatoarea sau profesoara ne-a ignorat sau când colegii de clasă ne-au şicanat, etichetat, umilit. 

Chiar dacă momentele acestea au trecut, umilirea şi respingerea au rămas până azi în memoria noastră celulară, transformându-se cu fiecare reactivare schematică în căi mult prea bine bătătorite prin reţeaua neuronală. Stările emoţionale care ne copleşesc sunt ca nişte torţionari la mâna cărora ne vom afla de fiecare dată când aceştia sunt treziţi de anumiţi stimuli sau situaţii de viaţă. 

Cunoaşterea propriilor nevoi şi a posibilităţii de a ni le împlini este condiţia oricărei forme de siguranţă de sine şi de libertate de acţiune. Drama copilului sensibil și vulnerabil este o tragedie a generațiilor: cei care nu au astăzi suficiente resurse pentru copiii lor sunt cei care de mici au avut grija de nevoile propriilor părinți. 

Copiii au o nevoie naturala și sănătoasă de atenție. Este dorința oricărui copil de a fi văzut, ascultat, de a se simți iubit, acceptat și înțeles. Nu suntem aici pentru a forma după „chipul și asemănarea noastră”, ci să lăsăm să se formeze ceea ce natura a pus cu generozitate în copiii noștri. Din păcate, reușim să le transmitem copiilor exact suferințele și lipsurile noastre. În lupta cu natura pentru a „crește” copii mai buni, ciuntim ceea ce ar fi putut crește cu adevărat verde și roditor, aflam de la Alice Miller. 

Copilul vulnerabil este o persoana lipsita de capacitatea de a se proteja de una singura, care sufera din cauza fragilității sale emoționale, captate în urma expunerii la diverși factori de mediu sau genetici. Vulnerabilitatea se instalează în urma tratamentului oferit de părinți, dar și a influentei mediului în care crește copilul.

 

Lectorii evenimentului

Sabina Strugariu este psiholog și psihoterapeut specializat în psihoterapie integrativă, pozitivă și Imago. A absolvit un masterat în Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Deține o specializare de lungă durată în psihoterapia cu copii și adolescenți, în cadrul EUROCPS. Este, de asemenea, membră a Colegiului Psihologilor din România și a Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie

Sorin Lucaci - PR Editura Herald, psiholog, organizator de evenimente culturale, realizator tv, scriitor.

 

Taxa de participare:

- 70 lei preț întreg/ 60 lei plata online;

- 55 lei pentru elevi/studenți (nu uita să-ți iei cu tine carnetul de elev/student la eveniment);

Plata se face în locație înaintea începerii evenimentului. 

Prin achitarea taxei de participare vei susține și activitatea socială a Asociației Respiro - proiectul de consiliere psihologică gratuită pentru tinerii care nu pot accesa serviciile de consiliere contra cost din motive financiare.

         IMPORTANT
Știm regulamentul GDPR și vrem să te asigurăm că datele tale personale sunt în siguranță. Noi folosim informațiile personale pentru a vă furniza programul evenimentelor noastre prin e-mail, telefon sau SMS și pentru a vă ține la curent cu eventualele situațiile neprevăzute. În cadrul evenimentului se vor face fotografii pentru promovare pe rețelele sociale. Prin participarea la eveniment îți dai acordul pentru folosirea acestora.

                                                     

Înscriindu-te vei confirma prezența la eveniment.

Dacă nu mai poți ajunge, te rugăm să intri pe email-ul de confirmare și să apeși pe secțiunea AICI, ca astfel să lași locul liber altcuiva.

Domeniu

Psihoterapie și dezvoltare personală

Dată începere

Joi, 27 februarie 19:00

Dată final

Joi, 27 februarie 21:00

Cost

70.00 de lei Plată în locație
60.00 de lei Plată cu cardul
55.00 de lei Reducere studenți

Locație

Respiro Lounge,
Str. Biserica Doamnei nr. 3

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!