CURS PRACTIC - CUNOAȘTEREA DE SINE PRIN JOC peste 1 zi

STUDIOUL DE ARTE este un program alternativ de educație și formare artistică, lansat anul acesta în Municipiul Moinești, Jud. Bacău. Programul își propune să lanseze departamente și ateliere artistice destinate atât actorilor profesioniști, cât și oamenilor preocupați de evoluția personală. Prin urmare, Studioul de Arte „Breasla Actorilor”, deschide în parteneriat cu Asociația Respiro, Atelierul de Cunoaștere de sine prin joc.

Principalul instrument al Atelierului de Cunoaștere de sine prin joc este Interviu cu personajul. 

Acest joc presupune ca participanții să își descopere propriul traseu de construcție a unui personaj, plecând de la sine. 

Coordonatorii din Breasla Actorilor vor fi călăuzele acestui traseu, oferind tehnici și indicații specifice artei actorului. În acest fel, participanții vor sesiza diferențele psihice și comportamentale dintre ei și personajele interpretate.

Curs 1. Integrare socială

În acest prim curs, participanții vor înțelege importanța primelor întâlniri între oameni și vor învăța nu doar să se simtă confortabil, ci și cum să genereze vibe bun asupra persoanelor cu care intră în contact.

Curs 2. Cunoaștere și autocunoaștere

În acest curs, participanții vor prelua, prin joc, instrumente de cunoaștere și autocunoaștere, de dezvoltare a atenției și a puterii de concentrare, cât și de antrenare a simțurilor.

Curs 3. Limbajul gestual

În al treilea curs, participanții vor explora limbajul gestual.

Ei vor dobândi, astfel, conștiență asupra propriului corp și vor învăța să se exprime autentic, viu, intens.

Curs 4. Improvizație scenică

În acest curs, participanții vor primi teme de improvizație, învățând să continue jocul, să asculte și să reacționeze, să definească spații, caractere și acțiuni.

Curs 5. Interviu cu personajul

La această ultimă întâlnire, coordonatorii atelierului vor lua interviu personajelor interpretate de participanți. Ei vor descoperi, astfel, ce înseamnă să fii „în personaj”, să privești lumea cu alți ochi și să îți controlezi corpul, emoțiile și vocea.

 

Prezentare Alex Floroiu:

Alex Floroiu este actor, manager cultural și specialist în educație culturală – teatru. El a absolvit Facultatea de Actorie la Universitatea Hyperion în anul 2013 și Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității din București în anul 2017, cu lucrări în procesul de creație al personajului și în managementul de proiect al Centrului Cultural „Lira” Moinești. Alex a fost actor la Teatrul Masca București și Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu, jucând pe mai multe scene din țară și din străinătate. De asemenea, s-a remarcat în producțiile TV – Atletico Textila și Băieți de oraș, cât și în alte scurtmetraje, videoclipuri și reclame. În anul 2017 este atestat ca specialist în educație culturală – teatru de către Ministerul Culturii și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală. Totodată, participă la festivaluri de teatru pentru copii în calitate de jurizat. În prezent, este actor la Teatrul Stela Popescu București și Președinte la Breasla Actorilor, organizație non-guvernamentală ce derulează proiecte cultural-artistice în întreaga țară.  

 

Prezentare Mihai Hurduc:

Mihai Hurduc este actor de teatru și de film, membru al Breslei Actorilor. În anul 2007, a absolvit Masteratul în Biomecanică și Kinetologie la ANEFS București, iar în anul 2013, Facultatea de Actorie a Universității Hyperion, unde a realizat o lucrare despre călătoria sa în lumea lui Gabriel Garcia Marquez.

De-a lungul carierei sale, Mihai a colaborat cu Teatrul Masca București și Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu, unde a creat notabile roluri de compoziție. De asemenea, slujește teatrul independent, colaborând cu Teatrul Roșu, 8PT, Teatrul Independenților Profesioniști și Teatrul InDArt.

Mihai este recunoscut pentru aparițiile sale din serialul Pro TV – Lecții de viață, cât și din alte videoclipuri muzicale si publicitare. De asemenea, mijloacele sale de expresie l-au recomandat în filmele Dragonheart 4 și Family Royal.

În prezent, îl puteți urmări în „Tulburarea apelor” – regia Cosmin Pleșa, în „Prințul cel obraznic și bătrânul înțelept”, spectacol realizat de Sorin Sandu în cadrul Asociației Culturale AmphiTHEATRROM și în „Trăiește-ți fanteziile”, „Șoimul” și „Nu mor morții când vor viii”, producții ale Teatrului InDArt.

 

 

PREȚ CURS: 150 LEI ( 30 lei/ întâlnire)

Dacă ești student și dorești să urmezi cursul, o poți face în mod gratuit. Trebuie doar să ne trimiți o solicitare în acest sens pe adresa de e-mail: lounge@respiro.ro

 

Locuri disponibile: 7

CURS - Introducere în filosofie peste 1 zi

Introducere în filosofie: apropierea de filosofie, înțelegerea textului filosofic și utilitatea filosofiei pentru modul de viață

Filosofia este înțeleasă atât ca demers argumentativ, abstract, pur teoretic, util pentru înțelegerea modului de gândire în diverse situații de cunoaștere, cât și ca practică, în sensul comportării față de viață și lume în acord cu anumite principii etice, estetice și antropologice. Acest curs propune o clarificare a relației între cele două fațete ale filosofiei (occidentale) printr-o abordare neconvențională: în primul rând, este o introducere tematică, nu istorică; în al doilea rând, se vor folosi pentru exemplificare nu doar pasaje din texte filosofice, ci și elemente din experiența cotidiană a participanților sau elemente de cultură generală (de pildă, romane de Hermann Hesse); în fine, pe cât posibil, stilul va fi bazat pe interacțiune, nu pe prelegere. Scopul major al cursului, fiind doar o introducere în filosofie, este familiarizarea cu specificul textului filosofic, cu unele probleme fundamentale și cu raportul acestora față de viața umană. 

Curs I: Filosofia teoretică & filosofia practică

Primul curs are ca scop determinarea specificului reflecției filosofice, plecând de latextul filosofic, pentru a ajunge la dimensiunea practică, nontextuală, a filosofiei: cea etică. Astfel, se va discuta introductiv despre textul filosofic construit ca sistem sau ca eseu, despre discursul metafizic și despre raportul acestei laturi teoretice cu latura bazată pe experiență a filosofiei (filosofia ca mod de viață). 

Curs II: Despre abstract & concret în problematizările filosofice

O temă fundamentală a istoriei filosofiei este înțelegerea modului de existență al abstractțiunilor în cadrul lumii realeînțeleasă ca lume fizic-obiectualizabilă. De exemplu, ce fel de existență au speciile în natură, legile fizicii, normele sociale, opera de artă sau rețelele virtuale? În acelați context, se va discuta și despre raportul între viața contemplativă(orientată înspre universal și formal) și cea activă(orientată înspre acțiune și concret ). Se va „metaforiza” această a doua parte a cursului prin romanul Jocul cu mărgele de sticlăde Hemann Hesse. 

Curs III: Despre Logos(caracterul analitic & caracterul sintetic în filosofie)

Profesorii de filosofie sunt și profesori de logică. De ce? Care este raportul între logică și filosofare? În acest curs, plecând de la sensul originar al termenului „logică” (ca logos), vom discuta despre scriere și dialog în tradiția filosofică antică, ajungând la importanța atitudinii critice în iluminism și în contemporaneitate pentru autonomizarea intelectuală a omului, atitudine exprimată prin analiza argumentațiilor și prin putința formării unei viziuni sintetice proprii despre obiectele preocupărilor noastre. Ceea ce va ridica altă discuție: filosofia este „analiză logică a limbajului” (Cercul de la Viena) sau o modalitate de exprimare autentică a sinelui (existențialism)? 

Curs IV: Despre importanța limbii & experienței în filosofie

Acesta va fi un curs în care se vor unifica distincțiile și discuțiile precedente: pe de o parte, teoreticul, abstracțiile și analiza logică sunt toate dependente de limbă și de modul în care filosoful operează cu limba; pe de altă parte, practica, concretitudinea și viziunea sintetică sunt legate de interpretarea rolului experienței. Se va discuta despre distincția între limbă și limbaj, despre filosofia limbajului și se va încerca o aplicație a structurilor explicate pe parcursul cursurilor în interpretarea unei coregrafii. 

Curs V: Racapitulare & discuții

Ultima ședință de curs este dedicată reluării și aprofundării distincțiilor, conceptelor și textelor discutate. 

 

Stoicescu Andreea Cristina – Prezentare

Sunt licențiată în filosofie, cu o lucrare despre filosofia dansului, și am urmat un program de masterat în filosofia culturii, absolvit cu o disertație în care am încercat o abordare din perspectiva metafizicii procesualiste (whiteheadiene) a operei muzicale. În prezent sunt doctorandă a  facultății de filosofie în cadrul Universității din București, cu o lucrare în cotutelă interdisciplinară cu Universitatea Națională de Muzică din București, despre aplicații ale ontologiei contemporane la fenomenul muzical. Prin urmare, se poate observa interesul meu constant pentru abordarea filosofică a culturii, în care includ manifestările religioase, descoperirile științifice, realizările tehnice, creațiile artistice și formele de organizare socială, așadar tot ce este produs, abstract sau concret, de mintea și priceperea umană. Sunt pasionată mai ales de fenomenul artistic performativ (dans și muzică) fiindcă este, pentru mine, cel mai indicat și frumos mod prin care se poate exprima simbolic ontologicul (ființa). Autorii care m-au influențat cel mai mult până în acest moment sunt: Martin Heidegger, Alfred North Whitehead, Immanuel Kant, Charles Darwin, Rudolf von Laban, Constantin Noica și Hermann Hesse, alături de profesorii facultății de filosofie și de artiștii pe care am reușit să-i cunosc prin opera lor sau chiar personal. 

 

PREȚ CURS: 150 LEI ( 30 lei/ întâlnire)

Dacă ești student și dorești să urmezi cursul, o poți face în mod gratuit. Trebuie doar să ne trimiți o solicitare în acest sens pe adresa de e-mail: lounge@respiro.ro

 

Locuri disponibile: 12

Workshop de caligrafie peste 1 zi

Ce va presupune workshop-ul de caligrafie:
Veţi învăţa mişcările de bază (pe care le veţi putea aplica mai apoi în orice tip de scriere, ba chiar şi în desen şi pictură), vom studia câteva stiluri caligrafice, cât ne permite timpul. 
Bonus: aplicaţii practice. 
Locația: RESPIRO LOUNGE
Data evenimentului: 21 Noiembrie 
Durata evenimentului: 19:00 - 21:00.
Invitat: Patty Pițurlea.
Ceaiul și gustările sunt din partea casei.

*TAXĂ  PERCEPUTĂ PENTRU MATERIALE = 30 LEI

** MATERIALELE: tocul și penița vor rămâne fiecărui participant înscris la eveniment. Plata se va face în cadrul evenimentului.

**CHANGE OF PLANS? Dacă nu mai poți ajunge, te rugăm să intri pe e-mail-ul de confirmare și să apeși pe secțiunea AICI, ca astfel să lași locul liber altcuiva.Locurile sunt limitate și ne dorim ca oamenii interesați să aibă acces la evenimentele noastre. Dacă lipsești de mai multe ori de la evenimentele la care te înscrii, nu vei mai putea să participi. Îți mulțumim pentru înțelegere! 

Locuri disponibile: 2

CURS - Cum auzim/ ascultăm/ înțelegem muzica peste 2 zile

Cum funcționează muzica? Începând de la percepția fiziologică a sunetului, trecând prin construcția piesei muzicale și ajungând la starea emoțională produsă de această artă, întâlnirile cu tema Cum auzim/ascultăm/înțelegem muzica își propun să sondeze fiecare dintre aspectele relevante în formarea, transmiterea și receptarea muzicii. Cele cinci module vor fi organizate astfel încât să acopere atât aspectele tehnice cât și pe cele practice ale discursului sonor. Întâlnirile se adresează atât muzicienilor amatori cât și mai ales melomanilor curioși și dornici să înțeleagă mai bine muzica și chiar pe ei înșiși prin intermediul alegerilor muzicale, existând o componentă importantă psiho-afectivă (pe lângă cea socio-culturală) în conturarea preferințelor și formarea gustului muzical.

Curs I: Baze teoretice

În acest prim curs vom observa caracteristicile fizice ale sunetului și cum se traduc ele în limbajul muzical, notația specifică pentru a ne putea orienta într-o partitură și a putea urmări textul muzical, organizarea sistemelor sau scărilor muzicale și conceptul de consonanță/disonanță. Majoritatea aspectelor teoretice vor fi însoțite de exemple practice pentru o cât mai clară edificare.

Curs II: Arhitectura sonoră. Sintaxa și forma muzicală

În continuare, având o bază de înțelegere a cărămizilor constitutive ale unei lucrări muzicale, vom putea trece la identificarea structurilor ce compun muzica și la modul în care se articulează pentru ca lucrarea să devină coerentă. Termeni precum motivtemăsintaxă sau formă muzicală se vor fixa pe baza exemplelor, stabilind de asemenea și relațiile dintre ele. 

Curs III: Audiția lucrării muzicale și identificarea conceptelor acumulate

În acest curs ne vom apleca cel mai mult asupra textului muzical propriu-zis. Vom audia (părți de) lucrări pe care apoi să le discutăm pe baza preceptelor specifice. Interacțiunea cu participanții va fi esențială deoarece felul în care aceștia vor reuși să-și însușească conceptele și abilitatea în a-și exprima ideile este, în definitiv, și scopul modulelor per ansamblu.

Curs IV: Muzica secolului XX

Al patrulea curs vine în completarea anteriorului, axându-se pe creația "cultă" (termenul nu este cel mai potrivit din considerente pe care le vom dezbate în cadrul întâlnirilor) secolului XX cu extensie până în contemporaneitate și tangențe cu muzica jazz și pop. Multitudinea de orientări și curente nu va permite o trecere exhaustivă în revistă, însă principalele direcții și preocupări vor fi acoperite. 

Curs V: Follow-up și lămuriri

Ultimul curs va fi rezervat propunerilor venite din partea cursanților (această invitație va fi lansată încă din primul curs) cu privire la subiecte legate de muzică și va avea rol de follow-up al întregului ciclu de module. 

 

Dan Popescu:

A început studiile muzicale sub îndrumarea părinților, ambii profesori de specialitate, iar liceul l-a urmat în Timișoara. Interesul pentru compoziția muzicală și, implicit, a aspectelor de natură tehnică a procesului creativ, l-au îndrumat către Universitatea Națională de Muzică din București, unde termină cursurile de licență și master la clasa de compoziție a prof. univ. dr. Doina Rotaru. Își susține teza de doctorat cu titlul O privire critică asupra tehnicilor minimaliste de compozițieîn toamna anului 2015, sub îndrumarea prof. univ. dr. Liviu Dănceanu. În calitate de doctorand, susține seminarii în cadrul UNMB la specializările Forme și analize muzicale, Armonie, Teoria instrumentelor și orchestrație, Teoria superioară a muzicii. Meritele sale componistice au fost recunoscute prin numeroase premii obţinute la concursuri naționale, respectiv în cadrul festivalului InnerSound (ediția 2018), și de asemenea prin comanda unor lucrări pentru proiecte ale MNGE sau ICR. Din portofoliul de compoziții au putut fi audiate lucrări în cadrul concertelor organizate de UNMB, Muzeul Naţional „George Enescu”, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti (Mogoşoaia) şi în cadrul festivalurilor Timişoara Muzicală, Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, CIMRO Days și InnerSound.

 

PREȚ CURS: 150 LEI ( 30 lei/ întâlnire)

Dacă ești student și dorești să urmezi cursul, o poți face în mod gratuit. Trebuie doar să ne trimiți o solicitare în acest sens pe adresa de e-mail: lounge@respiro.ro

Locuri disponibile: 13

CURS - Arta antică, de la picturile rupestre la marile proiecte ale Romei imperiale peste 2 zile

Fără să fie doar o lungă înșiruire de nume, lucrări și date, istoria artei este, de fapt, o parte importantă a culturii și civilizației noastre. Este istoria modului în care am înțeles să ne exteriorizăm emoțiile și să ne exprimăm credințele ori idealurile. Este povestea evoluției spiritului uman, a modului nostru de a gândi și de a crea. A descifra istoria artei vestice înseamnă a înțelege spirala ascendentă pe care a parcurs-o spiritul uman, a descifra modul în care s-au clădit cultura și civilizația noastră, așa cum le cunoaștem astăzi. Și, deși arta de astăzi poate părea fundamental diferită de arta antică, lucrurile nu stau întocmai așa. Mai mult, înțelegerea artei moderne sau contemporane este aproape imposibilă daca nu înțelegem, întâi de toate, fundamentele pe care ea s-a ridicat. Primele manifestări artistice care n-au parvenit provin din Europa. Evoluția o continuat în Nordul Africii (Egipt), în Orientul Apropiat (Mesopotamia), apoi în bazinul Mării Mediterane (Grecia și Imperiul Roman). Principii compoziționale, soluții arhitectonice, teme fundamentale care apoi au brăzdat primele două milenii ale civilizației occidentale, toate își au originea în această îndepărtată perioadă care se întinde pe nu mai puțin de 30 de milenii înaintea erei noastre.

CURS 1– Arta preistorică în Europa și Orientul Apropiat. Picturile rupestre de la Chauvet, Altamira și Lascaux. Sculptura epocii de piatră, între util, decor și obiect de cult. Ierihonul, lagăr al civilizației, și apariția portretului. Epoca bronzului: menhire, dolmene, cromleh-uri și Stonehenge. Epoca fierului: culturile Hallstatt și La Tène.

CURS 2– Egiptul Antic. Perioada Vechiului Imperiu. Dezvoltarea unei arte plastice hieratice și a unei arhitecturi monumentale. Cultul morții și-la vieții de după viață. Mastabalele, piramidele și templele, proiectele principale ale efortului creator egiptean. Sculptura egipteană în timpul Regatului Mediu. Arta în perioada lui Akhenaton și a nepotului său, Tutankhamon. Arta în Orientul Apropiat. Mesopotamia, ținutul dintre fluvii. Arta sumeriană: ziguratele, statuara, sigiliile cilindrice. Arta din akkadiană. Ur, Uruk, Babilon. Hitiții și Kasiții. Arta Asiriană. Achemanizii.

CURS 3– Începuturile artei în Marea Egee. Arta cicladică: geometrism, minimalism, simetrie. Arta minoică: sculptură, palate și fresce. Creta, palatul din Knossos, pictură, ceramică și reliefuri între Asia și Grecia continentală. Micene: monumentele funerare și conținutul lor. Cetatea, ca proiect arhitectonic într-o civilizație războinică. Orfevrăria.

CURS 4– Grecia Antică. Începuturile: stilul geometric și orientalizarea lui. Pictura arhaică și începuturile ceramicii grecești: stilul figurilor negre și stilul figurilor roșii. Kouros și Kore. Arhitectura și sculptura în perioada clasică. Templele dorice. Atena, Pericle și Parthenonul. Templele ionice. Ordinul corintic. Urbanismul în Grecia antică. Teatrele. Sculptura severă și sculptura în mișcare. Praxiteles. Fidias. Pictura. Arta greacă în perioada elenistă.

CURS 5– Roma. Înaintea Imperiului Roman: arta etruscă. Arhitectura religioasă și arhitectura civilă în perioada republicană. Edificii religioase și proiecte domestice în perioada imperială. Asemănări și deosebiri între sculptura romană din perioada republicană și cea imperială. Reliefurile narative. Pictura.  

DRAGOȘ A. FARMAZON - prezentare:

Cu ce mă ocup? Istoric, critic şi dealer de artă. Manager cultural. Antreprenor. Am coordonat sau am participat la organizarea a peste 130 de evenimente: în jur de 70 de expoziţii, ceva concerte şi seri de teatru, ceva fashion show-uri, ceva cocktail-uri etc. Am promovat artişti, idei, proiecte. Înca fac asta. Am scris o perioadă pentru varii publicaţii.

Ceva şcoală: În prezent sunt doctorand al Facultății de Comunicare din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Cercetarea mea vizează probleme de retorică vizuală și semiotica imaginii în arta secolelor 20 și 21. Am urmat programul de master Istoria şi Circulaţia Ideilor Filosofice în cadrul Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti, program pe care l-am finalizat cu lucrarea Imagine, Spaţiu, Text şi Context în arta şi gândirea europeană din prima jumătate a secolului 20.  Absolvent al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte.

Acum, concret: Din 2006, coordonez activitatea Fundaţiei ABP/TFC. De asemenea, sunt co-foundator al FF. Mid-Century Design, o galerie on-line care promovează şi comercializează piese de artă decorativă şi design produse în Europa anilor 1930-1980, punând accent pe ţările cu mare tradiţie în domeniu (Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Germania, Italia, Belgia, Franţa). Piese livrate de noi se află deja în case şi birouri din 14 ţări răspândite pe 4 continente.

În trecut: Pâna în 2014 am condus Alchemia Gallery & Lounge, pe care o înfiinţasem în 2013. A fost un proiect care îşi propunea sa îmbine spaţiile expoziţionale cu zone de recreere, după modelul celebrei cafenele Cabaret Voltaire din Zurich. Din martie 2011 pâna în august 2013 am fost Director al Art Yourself Gallery. Între decembrie 2008 şi februarie 2011 am fost Director de Marketing, apoi Director de Evenimente şi Programe Culturale al casei de licitaţii Artmark. Din 2004 am colaborat cu mai multe ziare şi reviste din Argeş şi din Bucureşti.

În viaţa de zi cu zi. Pasionat de film (Tarantino, Woody Allen, Almodovar şi alţii asemenea), de muzică (în principal jazz, soul, blues, ceva rock şi muzică clasică), de cafea şi de ceai. Iubitor de literatură, mai ales de cea a secolului XX, de la Breton şi Miller pâna la Amos Oz şi Bruckner. Amator de tenis (joc prost, dar privesc cu atenţie), de bicicletă şi de călătorii cât mai lungi. Agnostic (cu unele înclinaţii către filosofia buddhistă). Liberal pâna în măduva oaselor (fără vreo afiliere politică). Apărător al drepturilor omului şi avocat pasionat al egalităţii de gen, de şansă şi de orice fel.

 

PREȚ CURS: 150 LEI ( 30 lei/ întâlnire)

Dacă ești student și dorești să urmezi cursul, o poți face în mod gratuit. Trebuie doar să ne trimiți o solicitare în acest sens pe adresa de e-mail: lounge@respiro.ro

 

Locuri disponibile: 11