Carson: „Asumă-ți riscul”

Ben Carson, faimosul neurochirurg afro-american, este autorul mai multor cărți de dezvoltare personală pentru tineri (Mâini înzestrate, Gândește cutezător, Și tu ai creier). În Asumă-ți riscul, Carson insistă pe relația dintre conștientizarea și asumarea riscurilor, pe de o parte, și atingerea succesului, pe de altă parte.

Vorbind cu oameni ca George Lucas și A.G. Gaston, am ajuns la concluzia că factorul cel mai important al nivelului de succes pe care îl atinge cineva în orice carieră este legat de modul în care se raportează la riscurile pe care le presupune respectiva carieră.

Gândiți-vă un minut la oamenii care au avut cea mai mare influență și cel mai mare impact în istorie. Analizați-le acțiunile. Trăsăturile de caracter. O mare parte din ceea ce i-a făcut speciali avea legătură cu riscul.

Creativitatea presupune un risc. La fel explorarea și inovația. Oricine își permite să gândească dincolo de ceea ce este considerat sigur își asumă un risc. A fi lider este riscant. Curajul este exercitat în fața riscului. Investițiile implică riscuri. Luarea deciziilor presupune întotdeauna un anumit risc.

Gândiți-vă la Columb, navigând în necunoscut. La părinții națiunii noastre, semnând Declarația de Independență. La Lincoln, introducând Proclamația de Emancipare. La frații Wright, cu avionul lor Kitty Hawk. La Eisenhower, în ziua Z. La John F. Kennedy, în timpul crizei cu rachete balistice din Cuba. La Rosa Park, în autobuz. Măreția oricărei întreprinderi umane este adesea măsurată în termenii riscului pe care și-l asumă cineva. Eroismul se dă pe față în situații riscante. Succesul este definit de riscurile asumate sau depășite.

Indiferent care este profesia noastră, cunoaștem riscurile. Trebuie să ne folosim creierul pentru a hotărî ce riscuri sunt acceptabile și cum trebuie să ne raportăm la ele. Și o analiză atentă B/R este un bun punct de plecare.

Totuși, nu cred că măsura cea mai importantă a unei persoane este dată de cariera sa. Adevărata măreție nu ține atât de mult de ceea ce faci, cât de ce fel de om ești. Acest lucru înseamnă că riscurile personale cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi sunt probabil chiar mai importante decât cele din viața profesională.

 

(Fragment din Ben Carson împreună cu Gregg Lewis, Asumă-ți riscul, Viață și Sănătate, 2018, pp. 210, 211)

Imagine: Anthonie Palamedesz Soldați în camera de gardă

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii